Innovation

Vatten för miljoner

Svenska Wayout vill göra världens viktigaste råvara, vatten, tillgängligt för alla. Med sina mikrofabriker hoppas de förändra den globala vattendistributionen i grunden. ”Vi ändrar hela idén om att producera dricksvatten”, säger Ulf Stenerhag, VD och grundare – som redan har tecknat två stora kontrakt.

vatten som hälls upp i ett glas
Världens viktigaste råvara är utan tvekan vatten. Utan vatten, ingen mänsklig civilisation över huvud taget. Wayout vill göra rent vatten tillgängligt för många fler än i dag. Bild: Shutterstock

En av tio människor saknar tillgång till rent dricksvatten nära sitt hem. Samtidigt kommer jordens befolkning växa med två miljarder människor de närmaste trettio åren. Många tror att framtidens konflikter inte kommer att gälla olja, gas eller religion – utan bristen på vatten.

Nu vill svenska Wayout göra något åt den saken.

– Vi har tagit fram ett koncept för att tillverka, distribuera och dispensera dricksvatten. Systemet kan placeras var som helst och kan använda i stort sett vilket ursprungsvatten som helst. Vi ändrar hela idén om att producera dricksvatten på en plats, fylla det i knasiga kärl av plast och sedan skeppa dem runt världen, vilket förstör både vattnet, hälsan och planeten, säger Ulf Stenerhag, VD och grundare av Wayout.

Ulf Stenerhag
Ulf Stenerhag är VD och en av grundarna till Wayout, som nu står inför ett år av massiv expansion.

Systemet, som är en form av mikrofabrik, ser ut som en vanlig container utifrån, men är fylld av filter, pumpar och annat som renar det vatten som går in. Ut kommer dricksvatten som enligt Ulf Stenerhag ofta är av högre kvalitet än det vatten vi dricker i Sverige i dag. Vattnet fylls sedan upp och försluts i behållare av rostfritt stål som transporteras till konsumenterna. Där kopplas de ihop med en dispenser, varifrån vattnet hälls upp och dricks. En mikrofabrik kan försörja upp till 10 000 människors dagliga vattenbehov och kan drivas helt på solceller.

– Vattnet går inte att manipulera och kärlen öppnas inte förrän vattnet ska drickas – det är en helt sluten och säker process.

Sedan återlämnas behållaren och rengörs utan kemikalier. Så det är helt cirkulärt.

Wayout
Wayouts system för att utvinna rent dricksvatten kan klara av att rena nästan vilket vatten som helst. Dricksvattnet hälls sedan upp på återvinningsbara behållare.

Har tagit in 160 miljoner kronor

Tanken är att Wayouts system för vattenrening och distribution ska användas varhelst i världen det saknas rent, friskt vatten. Det kan vara en exklusiv resort på en paradisö, ett sjukhus långt ut på landet, ett flyktingläger eller en avlägsen by. Redan nu finns två system som är installerade och kör för fullt: ett i Serengeti i Tanzania och ett i Wayouts showroom i Dubai.

Affärsmodellen kommer att bygga på abonnemang, där kunden betalar en månadskostnad på cirka 30 000 dollar. Det kan låta mycket, men jämfört med vilka kostnader nuvarande vattensystem för med sig är det nästan alltid en besparing, menar Ulf Stenerhag.

– Månadskostnaden inkluderar allting. Ett exempel är ön Mayotte, mellan Madagaskar och Afrika. De har haft stora vattenproblem och är i stort sett utan grundvatten nu. Eftersom de tillhör Frankrike har franska regeringen beslutat att skicka ned 17 miljoner plastflaskor i månaden. Om vi skulle installera femton Wayout-system skulle de ha infrastruktur för hela ön i trettio år. De skulle spara 20 miljoner dollar per år och slippa göra sig av med 200 miljoner plastflaskor som förmodligen hamnar i naturen annars.

Grundarna Martin Renck, Creative Director och Ulf Stenerhag, VD
Grundarna Martin Renck, Creative Director och Ulf Stenerhag, VD, utanför ett av Wayouts system.

Wayout

Grundades: 2018 av Ulf Stenerhag, Mattias Liss och Martin Renck.

Var: Har huvudkontor i Stockholm och ett showroom i Dubai.

Omsättning: 10 miljoner kronor och gjorde 2023 en förlust på 45 miljoner.

Nu står Wayout inför ett stort språng. Bolaget grundades 2018 och har sedan dess tagit in cirka 160 miljoner från bland annat Refood och Climentum. Nyligen har de även ingått ett strategiskt samarbete med Capton Energy, som har urstarka Siemens som huvudägare.

– Jag skulle vilja säga att det här samarbetet är närmast existentiellt för oss. Det här innebär att vi kan gasa på som vi vill göra, eftersom behovet är närmast ändlöst. Skulle vi bara ta in private equity skulle vi till slut bli så utspädda att vi skulle tappa sugen. Men nu har vi byggt in en mekanism i bolaget som gör att vi i princip har raketbränsle för att göra en väldigt anmärkningsvärd tillväxtresa.

Redan nu finns två kontrakt skrivna: ett på Madagaskar och ett i Malawi. Överenskommelser om fortsatt samarbete är påskrivna för Maldiverna och Seychellerna. Wayout hoppas kunna vända förra årets förlust på 45 miljoner kronor till en vinst på 70 miljoner under 2024.

Det är högt ställda mål?

– Ja, men jämfört med att sälja en app eller liknande så har vi väldigt bra så kallad ”unit economics” i grunden. Vi har marginaler från dag ett. Om vi bara får möjlighet att finansiera vår tillväxt så kan vi få ett bra finansiellt resultat direkt.


Bilder: Wayout

Publicerat 01.04.2024