Kultur

Från vaggan till graven
– AI kartlägger våra liv

I Danmark har ett AI-verktyg analyserat fakta från alla sex miljoner danskar. Resultatet? Den kan – bland annat – förutspå när du dör. Nu efterlyser forskaren bakom studien en öppnare etisk debatt.

Du kanske undrar vad som kommer att hända dina danska vänner i framtiden? Det är bara att fråga Sune Lehmann från Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Han och hans team har matat in fakta om alla danska invånare i ett AI-baserat system. Faktauppgifterna kommer från den information som danska staten har om sina invånare, det vill säga allt från inkomstnivå, utbildning, medicinsk historia, socialt och ekonomiskt bistånd och mycket, mycket mer.

Resultatet är både fascinerande och skrämmande: AI-verktyget kunde förutspå häpnadsväckande exakta saker. Som till exempel när det var troligast att en person skulle dö. Eller vilket resultat en person skulle få på ett personlighetstest.

Sune Lehmann Joergensen
Sune Lehmann. Foto: Mikal Schlosser

Det låter som dystopisk science-fiction, men egentligen är det inte så märkligt. De AI-drivna chatbotar som vi på kort tid accepterat som en självklarhet, fungerar på samma sätt. Genom att ”träna” på enorma mängder text, kan de förutspå vilket ord som troligtvis följer på ett annat.

Den danska studien har låtit sin AI-lösning göra samma sak: genom att låta den sammanställa alla sex miljoner danskars fakta, kan den dra slutsatser om vad som mest troligt kommer att hända i framtiden. Om du är utbildad tandläkare, har två barn, är en kvinna på 47 år, har ont i knäna och är frånskild – då är det troligare att du blir cirka 83 år och lever ett välordnat liv än att du dör i en överdos som 51-åring.

När det gällde just tidpunkten för någons död, överträffade det danska AI-systemet de traditionella modellerna för att förutspå någons död med 11 procent.

Självklart är detta kontroversiellt, men det är viktigt att påminna om att detta redan sker, fast utan egentlig insyn. Som Sune Lehmann säger i ett pressmeddelande:

– Liknande tekniker för att förutsäga livshändelser och mänskligt beteende används redan i dag inom teknikföretag som till exempel spårar vårt beteende på sociala nätverk, profilerar oss extremt noggrant och använder dessa profiler för att förutsäga vårt beteende och påverka oss.

Just därför, menar han, är det viktigt att bedriva öppen och transparent forskning kring liknande frågor. Vilken typ av AI-drivna förutsägelser ska vi tillåta i den privata och offentliga sfären?

– Jag har inte svaren. Men det är hög tid att vi startar samtalet, för vad vi vet är att detaljerade förutsägelser om människors liv redan sker och just nu finns det inget samtal utan det sker bakom stängda dörrar, säger Sune Lehmann.

Publicerat 27.02.2024