Stamceller revolutionerar sjukvården
Stamceller kan vara nästa stora medicinska landvinning. Svenska Cellcolabs har växt rekordsnabbt sedan starten 2021 och har idag 45 anställda. Investerare står på kö och visionerna är storslagna. ”Det här har potential att förändra sjukvården och hur vi ser på livet”, säger VD:n Mattias Bernow.
För åttio år sedan kunde du dö av ett infekterat sår eller en svårare förkylning. Alla visste det och det var en del av livet – tills antibiotikan upptäcktes. I ett slag förlängdes livet för miljontals människor som annars hade dött. I dag kan vi inte föreställa oss en sjukvård utan penicillin.
Kanske står vi nu inför ett annat stort språng inom sjukvården: stamcellsbehandlingar. Forskare tror att stamceller på sikt kan användas både för att behandla och i vissa fall förebygga sjukdomar som hjärtinfarkt, Alzheimer, Parkinson och artros. Dessutom visar studier att stamceller har potential att kunna påskynda läkningen av skadade vävnader, vilket skulle kunna underlätta rehabilitering efter större operationer.
Som lekman börjar man tvivla – kan någonting verkligen vara så bra? Läkaren och VD:n för Cellcolabs, Mattias Bernow, nickar igenkännande.
– Det är ett oerhört spännande forskningsfält men mycket återstår att bevisa. Mesenkymala stamceller, MSC, är en typ av stamceller som har varit föremål för omfattande forskning globalt under många årtionden. De har antiinflammatoriska, regenerativa och immunmodulerande egenskaper. Med andra ord kan de främja läkningen av skadad vävnad och reglera immunförsvaret för att minska inflammationer, som är en underliggande orsak till många sjukdomar. Dessutom har de låg immunogenicitet, vilket innebär att man inte behöver matcha donator och mottagare. MSC:er har genom åren visat en utmärkt säkerhetsprofil med över 20 000 behandlingar utförda globalt.
Intresset kring det svenska biotech-bolaget Cellcolabs har varit stort. På bara tre år har de gått från startup till över 45 anställda och stora produktionslokaler på KI Science Park mellan Karolinska Institutet och Universitetssjukhuset i Solna. Investerare står i kö, och så sent som i våras tog Cellcolabs in 49 miljoner kronor i vad de själva kallade en ”övertecknad accelerationsrunda”. Året innan tog de in 64 miljoner. Investerarna består bland annat av kända aktörer som Norrsken och Susanna Campbell.
Vad är det då de gör? Mattias Bernow försöker förklara:
– Baserat på 25 års forskning från en av världens ledande professorer i klinisk stamcellsforskning vid KI har vi satt upp industriell produktion av mesenkymala stamceller från benmärg. Vi vill demokratisera tillgången till stamceller. I dagsläget är det i praktiken bara tillgängligt för dödssjuka patienter på universitetssjukhus samt en mindre grupp individer som deltar i kliniska prövningar runt om i världen. Vårt mål är att det ska bli tillgängligt för alla.
I dag är stamcellsbehandlingar förhållandevis dyrt. Det är begränsande för forskningen, men det internationella intresset är stort på grund av cellernas potential.
– Det finns studier på personer som fått MSC:er efter en hjärtinfarkt där man visat att risken för en ny hjärtinfarkt minskat med över 50 procent. Vår hypotes är att man kan förebygga inte bara den andra hjärtinfarkten, utan även den första, vilket nu undersöks i en klinisk prövning via Cellcolabs Clinical på Bahamas.
Han är dock noga med att understryka att detta är hypoteser i väntan på att det visas i starka publicerade studier. Det här inte är någon universellt undergörande kur. Stamceller är inte svaret på allt.
– Det är inte ungdomens källa. Vi kommer inte att bli 2 000 år gamla, inte ens 200.
En dröm vore att kunna förebygga de kroniska sjukdomarna och få ett längre hälsosamt livsspann. Fortsätta vandra i berg eller åka skidor. Fortsätta umgås med kompisar, barn och barnbarnsbarn. Genom att som producent bidra med högkvalitativa stamceller hoppas vi kunna bidra till att flytta fram forskningen inom fältet.
Var är ni om tio år?
– Vår vision är att vi då är världens största tillverkare av den här typen av celler och samarbetar med flera stora läkemedelsbolag och biotechföretag. Jag hoppas också att det regulatoriska ramverket har förändrats i linje med andra globala makrotrender så att fler människor kan få tillgång till stamcellsbehandlingar.
Publicerat 26.02.2024