Ekonomi

Aktiemäklare med koll på hela marknaden

Vill du ha personliga och skräddarsydda investeringsråd från en egen aktiemäklare? Private Banking förfinar nu sitt aktieerbjudande i två olika nivåer. Aktiemäklaren Anneli Martola Ling förklarar hur det hänger ihop – och bjuder samtidigt på en liten inblick i en värld där allt kan förändras på ett ögonblick.

Anneli Martola Ling
Anneli Martola Ling, aktiemäklare på Private Banking, berättar om den nya tjänsten Aktiv Handel.

2023 var ett utmanande år med en börs som svängde hit och dit – hur håller ni aktiemäklare er uppdaterade när det är så tvära kast?

– Vi arbetar väldigt tight inom gruppen och pratar såklart mycket sinsemellan, men framför allt har vi tillgång till ett helt fantastiskt analytikerteam på Nordea som bokstavligen dammsuger marknaden på information. Bara en sådan sak som att vi har vårt första institutionella morgonmöte klockan halvåtta med analytikerna. Där får vi en uppdatering om både makrobilden och de nordiska bolagen som Nordea följer. Därefter har vi vårt eget lokala morgonmöte där vi kokar ner informationen ytterligare så att det passar våra kunder, vilket vi har stor nytta av i våra samtal under dagen.

Halvåtta… jag visste inte att man måste vara morgonpigg för att vara aktiemäklare?

– Ha, ha, man behöver ju inte vara fysiskt på plats… Men analytikerteamet som servar oss är verkligen helt ovärderligt, så de mötena vill man inte missa.

Private Bankings aktieerbjudande har nyligen renodlats till två tjänster: Aktiv Handel och Market Access. Du arbetar med Aktiv Handel. Berätta lite mer om tjänsten.

– Kort förenklat så skräddarsyr vi investeringsstrategier utifrån vilka behov som kunden har och håller sedan våra kunder löpande informerade om vad som händer på marknaden. Majoriteten av våra kunder är väldigt aktiva och det händer att vi pratar med dem flera gånger om dagen. Andra kunder, som till exempel stora stiftelser, kanske vi har en avstämning med någon gång i månaden. Det är helt upp till kunden.

Men hur är rollen som mäklare för de kunder som har Aktiv Handel?

– Vi mäklare har en rådgivande och proaktiv roll, men det är kunden som tar det faktiska beslutet. Men vad som kan vara bra att veta är att vårt analysteam jobbar väldigt brett. Vi har koll på en stor del av nyhetsflödet under dagen och har Nordens bredaste analystäckning.

Vad krävs i kapital för att bli kund i Aktiv Handel?

– Förutom en välallokerad grundportfölj ska man ha 10 miljoner kronor i placeringsbart kapital att handla aktier med och det är för dig som är en aktiv investerare. Market Access å andra sidan är ett smart alternativ för dig som vill ha långsiktiga råd för din aktieportfölj, där du inte riktigt har tid för att vara aktiv, men vill gärna ha ett par avstämningar om året med din aktiespecialist. Till Market Access finns det ingen beloppsgräns, utan du betalar en mindre avgift varje månad med fast courtage.

Anneli Martola Ling
”Tjusningen med det här jobbet är att när det plötsligt händer något i världen så kan det gå från noll till hundra på en millisekund”, säger Anneli Martola Ling.

Anneli Martola Ling

Bor: Västerås.

Gör: Aktiemäklare Private Banking.

Arbetat på Nordea sedan: ”Började 1999 på Telefonbanken, numera Kundservice, i Uppsala.”

Läser: Deckare.

Motto: Stay positive!

Dold talang: Snabb och hygglig matlagare.

Första aktieköp: ”Det var när jag pryade på bank i Sala som 14-åring. Jag köpte några Astra- och Spendrupsaktier, Spendrup låg då på börsen. Bägge gick faktiskt riktigt bra!”

Hur blev du själv intresserad av aktier?

– Det är ett intresse som jag haft med mig i hela mitt liv. Min mamma jobbade på bank i Sala, vilket öppnade upp så att jag kunde prya där och av en slump blev det på aktieavdelningen. Jag var bara 14 år men blev direkt fascinerad av den världen och visste redan då att det var detta jag ville syssla med som vuxen.

Vad var det som fångade dig?

– Tjusningen med det här jobbet är att när det plötsligt händer något i världen så kan det gå från noll till hundra på en millisekund. Det finns en nerv och en lockelse i den ibland lite kaosartade vardagen. Men det är ju precis i den skärningspunkten vi kan göra en stor skillnad för våra kunder. Vi sitter mitt i det finansiella informationsflödet och med tillgång till de mest sofistikerade verktygen. Det gör att vi inte bara är en kunnig diskussionspartner och ett bollplank kring vad som hänt, utan vi är också proaktiva och ger tydliga framåtlutade affärsförslag.

Går det någonsin att slappna av?

– Nja, det kan ha sina utmaningar. Man vill ju hela tiden hänga med och ha koll. Jag brukar få höra att jag tittar på mobiltelefonen hela tiden. Den brukar ibland följa med till matbordet också, en dålig vana som är svår att bryta och som min familj ofta påpekar för mig.

Det underlättar att kunna jonglera många bollar i luften samtidigt, eller hur?

– Jo, men med åren lär man sig också att inte bli så uppstressad. Man får massa erfarenhet och blir van att hantera de flesta frågor.

Hur länge har du varit på Nordea?

– Jag var färdigutbildad ekonom precis efter finanskrisen 1995. Då fanns det inga jobb inom bankvärlden. I stället började jag på Skattemyndigheten och jobbade där i tre år innan jag såg att Nordea sökte personal till telefonbanken i Uppsala. Jag var där i ett år innan jag hamnade på aktiemäklargolvet som ordermottagare. På den tiden kunde inte mäklarna själva lägga sina ordrar, utan var tvungna att gå via en mellanhand. Det var så det började. Sedan 2003 har jag haft egna kunder. Genom åren lär man känna många av dem och det är otroligt berikande att få följa dem på deras resa.

Vilken är den vanligaste frågan du får från kunder?

– Hur kommer börsen att gå?

Ok, hur kommer börsen att gå?

– Bara de senaste två månaderna så har vi haft en årsavkastning på 15–16 procent. Men jag tror ändå att börsen kan bjuda på en del roligt under 2024. Förhoppningsvis har räntorna toppat, och kanske kan det även bli någon sänkning under året som kommer. Det skulle vara fortsatt positivt framför allt för fastighetsbranschen och småbolagen som länge hade det tufft i fjol innan de började röra på sig uppåt i slutet av året. Vi hoppas och tror att den utvecklingen kommer att fortsätta.

- Dedikerad aktiemäklare som diskussionspartner och bollplank

- Skräddarsydda investeringsstrategier och affärsförslag

- Rådgivning och handel med aktier och derivat

- Tillgång till Nordens största analyshus, modellportföljer, block och DMA-handel, tradingförslag, IPO, private placements, strukturerade placeringar, med mera

- Löpande uppdateringar via telefon, sms eller e-post

- Inbjudningar till evenemang och webbinarier

- Regelbundna detaljerade rapporter över portföljen

- Långsiktiga investeringsråd för din aktieportfölj

- Årlig genomgång av portföljen tillsammans med aktiespecialist

- Personlig aktierådgivning två gånger per år, förutom årsgenomgången

- Råd och marknadskommentarer från Nordea Equity Research, månatligen och dagligen

- Tillgång till svensk, nordisk och global modellportfölj, framtagna av Nordeas analysteam

- Tillgång till börsintroduktioner

- Telefonsupport för aktiefrågor, emissioner och order


Vill du veta mer om Private Bankings aktieerbjudanden, ta kontakt med din rådgivare.

Är du ännu inte kund? Då är du välkommen att kontakta oss för mer information.


Text: Mårten Niléhn Foto: Henric Uhrbom

Publicerat 02.01.2024