Innovation

Trädgård under vattnet – ny odlingstrend

Som hämtat ur en äventyrsbok – men växthus under havsytan kan vara framtidens sätt att odla kryddväxter, frukt och grönsaker.

nemos garden

Tänk en trädgård under vattnet, i plastbubblor där fiskarna simmar runt jordgubbarna. Det är så det ser ut i Orto di Nemo, Nemos trädgård, nära Savona på italienska rivieran.

Det hela började när Sergio Gamberini, dykare och innehavare av en firma för dyktillbehör, var på semester och strosade längs stranden tillsammans med några vänner. Samtalet kom att handla om odling, Sergios andra passion förutom dykningen, och en idé började gro. Tänk om man kunde anlägga en trädgård under ytan? Det skulle kunna vara det perfekta stället: lätt att hålla rätt temperatur och luftfuktigheten borde vara minst sagt bra.

nemos garden

Sagt och gjort. Runt hundra meter från land, på mellan sex och tio meters djup, består Nemos trädgård av ett pärlband av luftfyllda plastbubblor som hålls på plats med ankarkedjor. De värms upp av solljuset och temperaturen blir högre än utanför, precis som i ett vanligt växthus, och fläktar får luften att cirkulera inne i biosfärerna. Varje bubbla rymmer 2 000 liter luft och dykarna kan komma upp underifrån och skörda basilika, sallad, jordgubbar och allt annat som odlas.

Anläggningen drivs av solenergi och vattnet som tillförs är avsaltat havsvatten. Med tanke på att det traditionella jordbruket står för 70 procent av användningen av allt färskvatten så hyser forskarna stora förhoppningar att det ska gå att skala upp produktionen i en större omfattning. En annan fördel är såklart att undervattensodling är helt väderoberoende.

Hur undervattensbasilikan och jordgubbarna smakar? Enligt Sergio Gamberini bättre än vanligt, och det sägs att även Liguriens mer traditionella jordbrukare är imponerade av kvaliteten.

nemos garden
nemos garden
nemos garden
nemos garden
nemos garden

Publicerat 27.08.2021