Personligt

Tar det piano

Han är körledare, pianist, tv-personlighet och mästare i feel-good. Möt Putte Nelsson, mannen som byggt ett blomstrande företag med hjälp av musikaliskt gehör och viljan att få människor att må bättre.

Putte Nelsson
Körledaren Putte Nelsson säger själv att ”feel-good” är hans grej.

– September av Earth Wind and Fire.

Svaret på vilken låt som är Putte Nelssons favorit kommer blixtsnabbt.

–  Den uttrycker bara glädje. Jag önskar att jag skrivit den.

Vi pratar över var sin kopp kaffe på ett sommarfagert Djurgården i Stockholm, inte långt från Berwaldhallen där han haft otaliga körkonserter, och Sveriges Television där han i flera år var lagledare i Så ska det låta.

Putte Nelsson

Fredrick ”Putte” Nelsson

Yrke: Pianist, kapellmästare, körledare, programledare, föreläsare

Ålder: Fyllde 50 år i vintras

Familj: Hustrun Johanna, som är inredare och stylist, och barnen Chatilla, Melvin och Benji

Fritid: Gillar all form av idrott och att laga mat. Paradrätterna är asiatisk biffsallad och köttfärssås.

Favoritlag i fotboll: Manchester United

I år fyller det folkkära programmet 25 år och SVT visar därför guldkorn som programledarna valt ut. Det innebär att Putte Nelsson är aktuell i rutan i flera kanaler. Han är också programledare och vinstutdelare i Postkodlotteriet som sänds på TV4.

– Jag kör feel-good, det är min grej, konstaterar han med ett leende.

Unikt gehör

Så har det varit sedan de sena tonåren då han bytte trumsetet mot piano – utan att ha tagit en enda pianolektion. Putte Nelsson, som adopterades från Etiopien när han var tre månader gammal, växte upp i ett kyrkligt och musikaliskt hem i Umeå, Vetlanda och Värnamo.

– Pappa spelar ventilbasun och mamma både piano och mandolin. Det var alltid musik hemma. Och i kyrkan, berättar han.

Putte Nelsson
Putte Nelsson har byggt ett företag runt det egna varumärket. Han leder körer och jobbar med olika artister.

När han var 21 år flyttade han till Stockholm efter att ha kommit in på piano på musiklinjen på en folkhögskola i Bromma – utan att kunna läsa noter.

– Jag har sällan känt att jag saknar teorin. För mig är det viktigare att ha gehöret, det gör en lite friare, säger han.

Putte Nelsson tillstår att hans gehör är något i hästväg, han kan höra en låt två gånger och sedan obehindrat spela eller kompa den. Men säger sig fortfarande vara dålig på noter, även om han inte tycks ha några problem att leda hundratals körsångare i deras olika stämmor. Musikaliteten har lett honom till arbeten och turnéer med svenska artister som Carola, Lisa Nilsson, Titiyo, Svante Thuresson, Erik Gadd och musikkollektivet Blacknuss. Men han har också spelat med internationella stjärnor som Ricky Martin och Mariah Carey.

Putte Nelsson
Som barn hemma i Småland tog Putte Nelsson trumlektioner. Sedan började han spela piano, utan att ha tagit en lektion.

– Som att byta gokart mot Formel 1, säger han och ler år den egna jämförelsen mellan konserter i svenska småstäder och Ricky Martins Europaturné med chartrade plan och förstaklasshotell.

Finner glädjen

Men musikglädjen är densamma, oavsett nivå. Det är den som lett Putte Nelson till att bygga ett smärre körimperium kallat Team Putte. I dag består det av tre stora körer som varje vecka sjunger pop, gospel och visor i Jönköping respektive Linköping och Stockholm. Före pandemin var det sammanlagt tusen personer som sjöng med Putte Nelson varje vecka. Nu är det lite färre men körsångarna är på väg tillbaka igen och nya kommer till.

– Det finns forskning som visar svart på vitt att människor mår bra av körsång. Och jag får otaliga bevis på det, folk mejlar och berättar saker som att de genom kören funnit glädjen igen efter exempelvis en skilsmässa, berättar han.

– Det är härligt att kunna betala räkningarna, men deras vittnesmål betyder minst lika mycket för mig.

Putte Nelsson
Putte Nelsson säger sig ha fått otaliga bevis på att människor mår bättre av att sjunga tillsammans.

Före covid-19 jobbade Putte Nelsson och hans fru Johanna, som vill vardags är inredare, med att skala upp körerna. De anställde körledare och drog i gång sånggrupper i fler städer. Men pandemin i kombination med det svåra i att expandera när varumärket är så starkt knutet till Putte personligen fick dem att tänka om. Nu är balans och bredd ledord för verksamheten. Putte Nelsson ska göra en egen julturné tillsammans med artisten Evelina Gard, han planerar för spelningar i Filadelfiakyrkan och gospelresor till USA – och han ska dra i gång en kör i Uppsala. Dit han kan åka över dagen från det vita huset i Segeltorp, söder om Stockholm, som är paret Nelssons och de tre barnens hem.

– Det ger mycket energi att leda körer, det är fantastiskt att stå där. Men jag ger också mycket och jag är borta från familjen flera nätter i veckan. Det vill jag skruva på, säger han.

Vad inspirerar dig?

– Duktiga människor. Jag älskar att arbeta med proffs – oavsett om det rör sig om möbelsnickare, aktiemäklare eller idrottare. Jag uppskattar det hårda slit som ligger bakom sann professionalism mer än ett snabbt uppblossande kändisskap.

Putte Nelsson
Putte Nelsson har alltid jobbat med musik, men han säger själv att han är ganska ointresserad av att läsa om musiker och titta på dokumentärer. Fotboll däremot har han skaffat sig detaljkunskap om.

Team Putte

Team Putte anordnar körer i Stockholm, Linköping och Norrköping, till vintern 2023 startar även en kör i Uppsala. Körerna övar 11 gånger och terminen avslutas med en stor konsert där även gästartister medverkar. Lyssna gärna på ett smakprov från Berwaldhallen då Danny Saucedo gästade kören.

Team Putte arrangerar även körresor till USA med gospelinriktning och körläger på Mallorca och Kanarieöarna. Putte Nelsson kan även bokas för workshops med körsång i samband med konferenser och personaldagar.

Hemsida: teamputte.se

Det sista kan tolkas som en pik mot musikbranschen. Och Putte Nelsson sticker inte under stol med att han har vissa invändningar mot den svågerpolitik som ibland råder i musikvärlden och det faktum att man sällan bedöms efter hur duktig musiker man är.

– De finns de som tycker att Håkan Hellström inte har någon vidare röst. Ändå säljer han ut Ullevi flera gånger om.

Hur ser din egen relation till musik ut?

– Jag njuter av musik och jag jobbar med det – men jag är ingen ”musiknörd”. Egentligen är jag mer intresserad av fotboll och tennis. Idrott är mycket tydligare, antingen är man bra eller inte och det finns inte utrymme för så mycket tyckande.

Då föredrar Putte Nelsson att gå sin egen väg, genom körerna och egna projekt och ett liv i balans. De senaste åren har han spelat mycket padel och han överväger att flytta till Spanien på halvtid.

– Jag älskar att vara ledig och till skillnad från många är jag bra på det. Jag blir inte rastlös.

Putte Nelsson
I vinter startar Putte Nelsson en ny Team Putte-kör i Uppsala.

Text: Tina Bjerson Foto: Mikael Sjöberg

Publicerat 23.07.2022