Personligt

Glasklart!

Han triggas av att se pengar växa, lever med schlagerdrottningen Charlotte Perrelli och lär sina barn att hantera aktier innan de ens börjat skolan. Vi har mött superentreprenören som blir lycklig varje gång han får ett stenskott på bilglasrutan – Anders Jensen, vd för Cary Group.

Anders Jensen
Anders Jensen började jobba med bilglas som ung och gjorde kometkarriär. Som 25-åring startade han franchisekedjan Samglas.

Han är en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer och vd för ett miljardbolag med tresiffriga miljonvinster, men att driva företag var långt ifrån drömmen. Åtminstone till en början. Längtan var att jobba på ett stort företag, helst med ordentliga arbetskläder och stämpelklocka. Anders Jensen hade nämligen sett företagande på nära håll, levt med det, och blivit allt annat än inspirerad.

Anders Jensen
Tävlingsinstinkten tog han med sig från hockeyrinken in i näringslivet – och det har gått bra. I dag finns Cary Group i tio länder.

Anders Jensen

Ålder: 46 år.

Bor: Djursholm och Marbella.

Familj: Frun Charlotte Perrelli, dottern Izabella, sönerna Adrian och Alvin samt bonussönerna Angelo och Alessio.

Yrke: Vd i koncernen Cary Group.

Dold talang: Är extremt händig. ”Ibland, när jag sitter i för många i möten, kan jag tänka att jag bara borde sluta och bygga ett nytt hus i stället. Att snickra är som terapi. Det händer ofta att jag står i kostymen och börjar snickra på något direkt efter att jag kommit hem.”

Intressen: Spelar tennis med en tränare flera gånger i veckan, golfar och tränar i finanshockeyligan mellan klockan 22–23 varje måndagkväll.

På sin bucket list: Att se Australian Open på plats. ”Jag har varit på Wimbledon, Franska öppna och US Open – det är bara det kvar.”

Guilty pleasure: Ställer du en chokladask framför mig tömmer jag den direkt.

Förebild: Ingvar Kamprad. Sättet han drev bolag på och hur han bemötte sina anställda på golvet är otroligt imponerande och inspirerade.

Favoritbil: Jag har ju flera bilar. Jag vet faktiskt inte exakt hur många, det är en svag punkt. Just nu tycker jag min Aston Martin Cabriolet är riktigt härlig.

Bank: Nordea Private Banking, Stockholm.

– Min pappa drev plåtslageri hemma i källaren under min uppväxt. Tänk dig olika uppsättningar på gården och ganska svajiga bolagsstrukturer, enskilda firmor och aktiebolag som gick omkull om vartannat. Det där ville jag inte alls ha. Jag ville jobba på ett riktigt företag med riktigt kontor.

Ordning och reda

Stockholm är klätt i femtio nyanser av grått. Det är förmiddag och vi befinner oss på koncernen Cary Group i vid vattnet i Hammarby sjöstad och Anders, brunbränd efter att precis landat från en vecka i Spanien, är klädd i vit, nystruken skjorta, byxor och kavaj med bröstnäsduk.

– Jag har alltid gillat ordning och reda, ler han. I högstadiet gick jag med pressade byxor som jag tvättat och strukit själv. Jag ville nog åt en kontrast till att allt var lite halvslarvigt skött hemma, såväl pappas företag som hemmet överlag. Men mitt rum var alltid välstädat.

Jag gissar att du färgkoordinerar din garderob också?

– Haha, ja. Och skulle jag sova länge en helgdag känner jag mig slarvig, som en latmask.

Som vd för koncernen Cary Group – ett av de ledande bolagen för reparation och byte av fordonsglas i Europa – delar han tiden mellan sina boenden i Marbella och i Djursholm och reser i yrket minst en vecka i månaden. Trots att han har tre farbröder som har bilfirmor och att han alltid har haft ett stort bilintresse, hamnade han bilglasbranschen av en slump.

– Ett halvår innan jag skulle in i lumpen fick jag ett vikariat på den internationella glastillverkaren Pilkington. Jag bar glas på lagret och älskade varje sekund. Det fanns processer som funkade, man stämplade in på morgonen, hade riktiga arbetskläder och man städade när man gick hem från dagen. Ja, du fattar, det var ett superjobb enligt mig.

Anders Jensen
Redan som barn älskade Anders Jensen ordning och reda: ”I högstadiet gick jag med pressade byxor som jag tvättat och strukit själv.”

Efter lumpen studerade han på IHM Business school och extrajobbade på Pilkington. Snart klättrade han till chefspositioner och kanske var det nu tävlingsinstinkten gjorde sig känd. Den som han närt i hockeyrinken sedan barnsben (Anders spelar än i dag, nu i finanshockeyligan). Som 25-åring sa han upp sig och startade franchisekedjan Samglas med några kunder. Företagslivet och hur ett företag kunde växa hade gett blodad tand, trots allt. Något som skulle bli starten på en lång och framgångsrik historia med räddning av trasiga bilglas som affärsidé.

– I början var det viktigt för mig att tjäna bra med pengar, men sen jag började göra det har den drivkraften avtagit.

Näst störst i Europa

Åtta år och 250 miljoner i omsättning senare sålde han Samglas till marknadsledande koncernen Ryds bilglas. Anders gick in som vd och delägare och Ryds bilglas såg snart en lavinartad tillväxt. 2017 sålde man stora delar av företaget till Nordic Capital, två år senare bytte man namn till Cary Group och 2021 värderades bolaget till drygt 12 miljarder kronor – då gick man till börsen. Efter drygt ett år avnoterades det i samband med att det förvärvades av CVC Funds och Nordic Capital. I dag finns Cary Group i tio länder och är näst störst i Europa på bilglas.

Anders Jensen
Första extrajobbet var på ett bilglasföretag. Anders Jensen kände sig hemma direkt: ”Jag bar glas på lagret och älskade varje sekund.”

Vad är hemligheten bakom framgången?

Jag tror att tajmingen var väldigt rätt för oss 2004 när hela branschen stod inför en förändring och försäkringsbolagen började konsolidera. Vi mötte dem, flyttade fram verkstäderna från industriområden till handelsplatser och bjöd in kunderna till att jobba mot fabrikantens reparationsanvisningar. Hade vi gjort detta tio år tidigare hade det kanske inte funkat, hade vi gjort det i dag så hade det varit för sent.

Även efterfrågan har vuxit.

– Vi får oftare stenskott i dag. Rutorna är mycket större och gruset är vassare, till skillnad från för 20 år sedan då det var mer sand på gatorna. Dessutom sitter hela säkerhetssystemet i bilrutan, vilket gjort att vår bransch har gått från att ha varit ganska simpel till att bli superteknologisk. Därför har det varit avgörande att ligga i framkant där.

Anders Jensen
Att leva med en offentlig person som Charlotte Perrelli har sina sidor. Men Anders Jensen har – oftast – inget emot att vara i det mediala blickfånget.

Cary Group

Cary Group är en europeisk marknadsledare koncern inom hållbara lösningar för reparation och byte av fordonsglas, med ett kompletterande erbjudande för reparation av plåt- och lackskador. Cary Group som i Sverige heter Ryds bilglas, har i dag cirka 20 bolag i koncernen och finns i Sverige, Danmark, Norge, Storbritannien Spanien, Tyskland, Schweiz, Österrike, Portugal och Luxemburg. Sedan 2022 äger CVC Funds och Nordic Capital 99,9 procent av aktierna i Cary Group genom det samägda bolaget Teniralc BidCo AB. Cary Group omsätter ungefär 5 miljarder kronor 2023, vilket är en ökning med 15 procent mot föregående år, samt växer 22 procent enligt nyckeltalet EBIT.

Hur känner du själv när bilrutan får ett stenskott?

– Jag gillar det. Det betyder att någon annan får det samtidigt, ler han.

Aktietävling med barnen

Anders Jensens entreprenörsresa har gjort hans namn välkänt i näringslivet, men också i skvallerpressen. Hans exfru är tv-programledaren Suzanne Sjögren, som han har en dotter med, och 2015 gifte han sig med artisten Charlotte Perrelli på ett storslaget bröllop på slottet Chateau d'Esclimont utanför Paris. De har två söner gemensamt och Charlotte har två söner från tidigare äktenskap.

– Vi är inga skandalpersoner, så att vi figurerar i media ibland är inget jag störs utav. Däremot har jag svårt när de skriver om vår privata ekonomi.

Det är dock inget ovanligt. När Charlotte och Anders köpte sin stora villa i Marbella blev det snabbt rubriker.

– Jag var jättetydlig med mäklaren att vi ville att det skulle vara jättehemligt. Men dagen efter kunde man gå en virtuell rundvandring i vårt hus i kvällspressen. Jag kände mig helt överkörd.

Han suckar.

– Det är klart att det inte ser bra ut mot samarbetspartners, kunder, leverantörer och anställda att man har hus för många miljoner. Charlotte och jag är allt annat än några glidare, vilket jag tror man ser om man möter oss.

Anders Jensen
Anders Jensen är mån om att föra sina kunskaper vidare. Hans barn har fått lära sig om aktier innan de ens börjat skolan.

Jag har hört att du lär dina barn att hantera aktier vid tidig ålder.

– Ja, varje jul ger jag numera inte bara mina barn utan alla i släkten en summa var som de får köpa vilka aktier de vill för. Vi har en vuxenklass och en barnklass och under året får man obegränsat ställa frågor till mig om man vill ha råd. Julafton året därpå avgörs tävlingen i vem som fått sina pengar att växa mest.

Vad är syftet?

– Främst för att det är kul, men jag vill att de ska lära sig att hantera pengar och att skapa tillväxt genom dem. För mig är pengar i sig inte intressant – det är sättet man får dem att växa som är spännande. Själv följer jag mina innehav slaviskt, flera gånger om dagen, för att jag är en obotlig tävlingsmänniska.

Du har fru och fem barn, två boenden och jobbar operativt i ett miljardbolag med höga krav på ständig tillväxt – hur får du livet att gå ihop?

– Jag gör avkall på annat än familjen. Du ser mig sällan på krogen exempelvis. Jag är en väldigt närvarande pappa, trots att jag jobbar mycket. Vi åker skidor, reser utomlands och gör mycket aktiviteter ihop.

Lägger du ifrån dig mobilen då?

–Nej. Att driva bolag är ingenting man gör på en viss tid. Det är en livsstil. Däremot har jag ju lyxen att jag kan ta ledigt en eftermiddag och vara med barnen när jag vill.

Anders Jensen
Varje gång hans företag har introducerats på börsen eller han gjort en exit, har Anders Jensen ställt sig frågan om det är dags att dra sig tillbaka. ”Hittills har svaret alltid varit att jag vill fortsätta.”

Livets skörhet

Vad som egentligen är viktigt i livet är något han blev påmind om under den period han beskriver som sitt livs värsta. När hans dotter Izabella var drygt två år drabbades hon av leukemi. Vid samma tid var han vd för Samglas som just var i färd med att säljas till Ryds bilglas. Medan Anders jobbade från sjukhusrummet kastades han mellan hopp och förtvivlan.

– Varje gång jag lämnade henne nedsövd i en operationssal, liggande där, livlös på en rostfri bänk, gick jag sönder. Det kändes som att jag höll andan ända tills hon vaknade igen efter operationen. Jag var livrädd för att förlora henne.

Han blickar ut genom de stora panoramafönstren där stora, lätta flingor singlar ned och smälter bort i samma sekund som de landar på kajen.

– Jag är inte helt ur denna tragedi än, trots att hon är femton år och frisk sedan länge. Om hon är det minsta sjuk, bara lite blek, kastas jag tillbaka och blir otroligt orolig. Det är ett trauma jag bär med mig. Vid något tillfälle skulle jag nog behöva bearbeta det.

Livets skörhet och förgänglighet. Han har fått smaka på det. Om fyra år är han 50 år och firar ett kvarts sekel som hårt arbetande entreprenör med stora framgångar, inte minst på kontot.

Finns tanken på att kliva av och bara njuta resten av livet?

– Varje gång vi gör en ny exit eller ett nytt inträde på börsen ställer jag mig den frågan. Hittills har svaret alltid varit att jag vill fortsätta.

Han böjer sig fram.

– För några år sen var det en debatt om att entreprenörer gör sina exits och sedan sitter på paradisöar och dricker paraplydrinkar. Det är helt fel. Man kanske tar en paus i ett halvår, sedan vill man tillbaka och jobba igen på ett eller annat sätt. Är man entreprenör vill man alltid förverkliga saker.

Anders Jensen

Private Bankings rådgivare Matthias Eyermann om Anders Jensen:

”Anders är en inspirerande person och jag uppskattar verkligen vårt samarbete. Vår kommunikation går lätt och vi kan bolla det mesta. Det har varit fantastiskt roligt att få följa hans tillväxtresa under de senaste åren.”

Han berättar att Cary Group, som omsätter runt fem miljarder, växer drygt tolv procent genom förvärv och cirka åtta procent organiskt.

– Det ligger en tjusning i att se hur ett bolag börjar få ett eget liv. När du inte detaljstyr allting själv, utan bolaget börjar få en egen puls och växa utanför din kontroll. Det är så läckert och det är nog det som får mig att gå upp på morgonen, säger han.

Tiden har runnit ut och några kolleger har gått före för att titta på grannhusets lokaler.

– Som du ser får vi inte riktigt plats här längre, förklarar han och ställer noggrant in kaffekoppen i diskmaskinen och sträcker ut kostymen innan han kilar efter.


Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Karl Nordlund
Bilderna är tagna på Pilkington i Stockholm.

Publicerat 31.01.2024