Hållbarhet

Löser klimat­krisen med en mikrovågs­ugn

Nu måste den tekniska utvecklingen i klimatkampen accelerera, menar Bill Gates.

Mikrovågsugn
Foto: Shutterstock

Hur ska kampen mot klimatförändringarna kunna vinnas – snabbt? Jo, genom att mänskligheten lär sig av exemplet mikrovågsugnen, hävdar mångmiljardären och Microsoftgrundaren Bill Gates. På sin blogg Gates Notes argumenterar han för att fler människor ska få tillgång till klimatsmart teknologi som bränsleceller och grönt flygbränsle som inte kostar skjortan.

För att utvecklingen ska gå i den riktningen anser Gates att vi kan lära oss av mikrovågsugnen: När mikron lanserades 1955 kostade den motsvarande omkring 12 000 dollar. Men så klarade den också vissa uppgifter bättre än gas- och elugnar och efterfrågan steg snabbt. Fler bolag började tillverka mikrovågsugnar, effektivare sätt att bygga dem utvecklades och leverantörskedjor skapades. Och i dag finns mikros på vilket varuhus som helst för sisådär 50 dollar.

Bill Gates

Bill Gates

”Jag är entusiastisk över Catalyst, jag tror att programmet kan bidra till att innovationer som rör ren energi blir tillgängliga och överkomliga för alla.”

Grön teknologi kan och borde gå samma öde till mötes – men hittills är det i princip bara solenergi som gjort det, skriver Gates. Därför jobbar han nu med Breakthrough Energy Catalyst, ett samarbete mellan en grupp inflytelserika filantroper, bolag och länder som hoppas snabba på utvecklingen av teknik som kan ersätta fossila bränslen.

”Jag är entusiastisk över Catalyst, jag tror att programmet kan bidra till att innovationer som rör ren energi blir tillgängliga och överkomliga för alla”, skriver Gates och lägger till att man identifierat fyra ”mogna” områden: 

1. Koldioxidfällor eller insamlare, som kan suga upp stora mängder utsläpp direkt ur atmosfären.

2. Gröna flygbränslen för transport- och passagerarplan som är för tunga för att någonsin kunna gå på batterier. 

3. Vätgasdrivna bränsleceller.

4. Storskalig energilagring, det vill säga nya former att spara sol- och vindkraft i månader. 

Catalystgruppen ska göra en presentation vid klimattoppmötet COP26 i Glasgow i början av november.

Foto: Shutterstock

Publicerat 21.09.2021