Hållbarhet

Klimat­porträtt som går på djupet

Snart kan hela Fiji ligga under havsytan. Stjärnfotografen Nick Brandt lät sina modeller posera under vatten för att visa klimatkrisens konsekvenser. Talk kan nu exklusivt visa hans ödesmättade och bländande vackra bildserie Sink/Rise.

En kvinna sitter ensam vid ett bord under vattnet
Snart verklighet? Fiji och andra länder i Stilla havet hotas av de stigande havsnivåerna. Serafina at Table. Fiji, 2023. © Nick Brandt.

Konstfotografen Nick Brandt letade efter ett sätt att visa hur människor och djur påverkas av miljöförstöring och klimatförändringar. Resultatet blev en serie bilder från Stillahavsregionen – där vissa platser kommer att ligga under vatten om havsnivåerna höjs. För att visa på allvaret när liv och boende hotas av översvämningar valde han att gå händelserna i förväg och bokstavligen på djupet.

En äldre man och en yngre gungar gungbräda på havsbotten. Den yngre är frånvänd och tittar mot ytan
Nick Brandt anlitade dyklärare för att garantera modellernas säkerhet när de poserade under vattnet. Joel and Petero on Seesaw, Fiji, 2023. © Nick Brandt.

– Någon sa att det var post-apokalyptiskt. Jag svarade att det är pre-apokalyptiskt, för det har inte drabbat dessa människor ännu, säger Brandt till nyhetskanalen CNN.

Men om världen inte agerar mot klimatförändringarna kommer många av de unga som Nick Brandt fotograferat se sina hem hamna under vatten, trots att de lever i länder som släpper ut minimalt med klimatskadliga växthusgaser.

en bakom-kamera-scen där man ser dykare och kameramannen
Modellerna valdes ut bland vanliga fijianer. De fick lära sig att hålla andan i upp till en minut och att posera under vattnet. Foto: ©DCIM100GOPROGOPR2663.GPR

Hur gjorde han?

Fotograferingen tog sex veckor och inleddes med att Brandt valde ut 20 modeller från en audition om 200 personer. Så hittade han en ”studio” på havsbotten utanför Fiji där han satte upp sin utrustning. Dyklärare som garanterade säkerheten och tränade modellerna anlitades. Till en början kunde modellerna enbart hålla andan i 15 sekunder, i slutet av fotograferingen klarade många att posera i över en minut innan de behövde andningsmunstycket.

Dityk; vänster en man som står på en stol under vattnet och tittar mot ytan. Höger: en kvinna håller om sin bror under vattnet.
För att understryka att klimatförändringarna berör oss alla använde Nick Brandt vardaglig rekvisita som bord, stolar och leksaker. Paul, Fiji, 2023 & Serafina Holding her Brother Keanan I, Fiji, 2023. © Nick Brandt.

Hur komponerades bilderna?

Nick Brandts vision var att skapa spökliknande bilder som väcker känslor hos åskådaren genom att symboliskt visa vad klimatförändringarna kan innebära. Därför använde han vanliga möbler, från bostäder och skolor, som rekvisita på havsbotten: 15-åriga Akessa har på sig en vit kjol och sitter i en trästol. Syskonen Serafina och Keanan håller om varandra på en metallsäng. Joel och Petero gungar på ett gungbräde.

Brandt har publicerat bilderna på sin hemsida och fått enormt mycket reaktioner. Människor ser allt från hopp till uppgivenhet och motståndskraft i de fotograferade, berättar han.

Två män sitter under ytan vid ett köksbord
En bön för klimatet? Joel and Sosi, Fiji, 2023. © Nick Brandt.

Född: Storbritannien.

Temat i hans verk: Han relaterar alltid till den destruktiva inverkan som mänskligheten har på såväl naturen som oss själva.

Kända verk: En trilogi om djur- och naturlivet i östra Afrika: On This Earth, A Shadow Falls Across the Ravaged Land (2012), Inherit the Dust (2016) och This Empty World (2019). Sink/Rise är en den tredje delen i The Day May Break, en pågående serie porträtt, där han skildrar människor och djur som påverkas negativt av klimatförändringarna.

I Sverige: Brandt har ställt ut på museer och gallerier världen över, i Sverige flera gånger på Fotografiska i Stockholm.

Övrigt: Grundat den ideella organisationen Big Life Foundation, som arbetar i Kenya och Tanzania för att skydda över 800 000 hektar av ekosystemet.


Fotnot: Boken Sink/Rise kommer under våren 2024. Om du är intresserad av att köpa något av hans verk så representeras han i Sverige av Willas Contemporary i Stockholm.

Källor: CNN, Artnet, Nick Brandts hemsida, FN med flera.

Publicerat 18.12.2023