Factfulness

Digital raketresa

2020 gick den digitala omställningen i raketfart. I en global undersökning säger 59 procent av de tillfrågade att de ”tillbringar mycket mer tid på nätet” än innan pandemin. En av de stora vinnarna av utvecklingen är Amazon. Här är 11 fantastiska fakta om e-handelsfenomenet som vuxit till världens femte största arbetsgivare.

1. Varje sekund säljer Amazon varor för 4 722 dollar. Utslaget per timme blir det i genomsnitt 17 miljoner dollar.

2. 12 miljoner varor finns i Amazons produktkatalog. Om man inkluderar samarbetspartners finns det mer än 350 miljoner produkter för den köpsugne att lägga i varukorgen.

3. Under året har Amazon spenderat 11,5 miljarder dollar i coronarelaterade åtgärder; vilket bland annat inkluderar skyddsmaterial, ombyggda lokaler, höjda och kompenserade löner.

4. HR-avdelningen har haft fullt upp under 2020 – 427 000 nya medarbetare har välkomnats. Det innebär att personalstyrkan vuxit till 1 200 000, något som gör Amazon till världens femte största arbetsgivare. (Walmart är störst med 2,2 miljoner.)

Jeff Bezos
Jeff Bezos. Foto: Shutterstock

5. Från att ha börjat med en liten nätbokhandel för 25 år så är Amazons huvudägare och grundare Jeff Bezos i dag rikast i världen med en uppskattad förmögenhet på 200 miljarder dollar.

6. Många ser en framtid inom Amazon – varje dag får företaget ta emot runt 1 400 spontana jobbansökningar.

7. Amazon har 45 procent av den amerikanska e-handelsmarknaden – var tredje amerikan är medlem i kundklubben.

8. Medarbetarna uppmanas att ta med sina hundar till jobbet – och många gör det. Vissa dagar är det mer än 7 000 (!) hundar som hänger med sina hussar och mattar på huvudkontoret i Seattle, där en hel park har iordningsställts där hundarna kan springa fria.

9. För att få en inblick i vilka behov och problem som kunderna möter måste alla medarbetare varje år arbeta två dagar på kundtjänst – något som även inkluderar ledningsgruppen och Bezos själv.

10. Finns det då något som inte går att köpa hos Amazon? Om du är sugen på cigaretter, levande djur eller fastigheter, då får du vända dig någon annanstans.

11. Framgångarna med Amazon har gjort att Bezos kunnat starta upp rymdbolaget Blue Origin och ta upp kapplöpningen med Teslagrundaren Elon Musk om att hinna först till Mars. Två stjärnor i kampen om en planet.

Jeff Bezos. Blue Origin.

Fotnot: Amazon etablerade sig under 2020 i Sverige och ligger nu i startgroparna för att även starta upp i Finland, Danmark och Norge.

Publicerat 05.01.2021