Factfulness

100-åringen som fortfarande trollbinder

Lite glåmig, inte lika glamorös som ligorna längre söderut och ibland något avslagen. Men den har ändå en given plats i våra hjärtan. Vi pratade med journalisten och fotbollsexperten Olof Lundh om Allsvenskan, som i år fyller 100 år. Grattis!

fotbollspublik
AIK är den klubb som spelat flest säsonger i Allsvenskan. Det är också en av klubbarna med högst publiksnitt på sina hemmamatcher.

Finns det något svenskare än 0–0 på ett kylslaget Strandvallen sent i oktober? När löven ligger klistrade mot marken och det doftar av halvhjärtad varmkorv från serveringen bakom läktaren. När näsorna rinner och andedräkten blir vit ånga.

Nej, det är inte flärd och bländande fotboll som är Allsvenskans raison d’être. Snarare är den ett arvegods från ett svunnet folkhem som mot alla odds lyckats anpassa sig till en hyperkommersiell idrottsvärld. För visst finns det pengar i Allsvenskan, massor av pengar. Hugo Larsson, 19 år, såldes i maj 2023 till tyska Frankfurt från Malmö FF för rekordsumman 132 miljoner kronor, till exempel. Allsvenskan har fostrat storstjärnor som Zlatan Ibrahimovic, Alexander Isak, Fredrik Ljungberg och Henrik Larsson.

Men trots det har Allsvenskan behållit mycket av sin ursprungliga charm. Små arenor där åskådarna sitter så nära spelarna att de kan växla några ord med dem. Lokala småsponsorer som lottar ut kaffe i pausen. Den eviga doften av varm korv med bröd, svagt kaffe och mazariner i små plastpåsar.

– I takt med att med att avståndet mellan Allsvenskan och Europa har ökat, så har också folks kärlek till Allsvenskan ökat. Den står för någonting annat, någonting som är närmare, som är... uppnåeligt. Så jag tror att paradoxen i viss mån är en förklaring också: det faktum att Allsvenskan har svårt att hänga med andra ligor, där ett antal storklubbar rycker ifrån, gör att vi uppskattar det vi har på ett annat sätt, säger journalisten och fotbollsexperten Olof Lundh.

Olof Lundh
Olof Lundh är fotbollsexpert på TV4 och har även skrivit boken Allsvenskan enligt Lundh. Foto: Emma Svensson / Bazar förlag.

Allsvenskan skiljer sig ganska mycket från sina större, europeiska bröder. Det är till exempel den enda europeiska ligan som har spelat oavbrutet sedan starten 1924. Eftersom Sverige inte deltog i andra världskriget kunde vi fortsätta spela boll som om världen inte stod i brand.

Och Allsvenskan håller fast vid att säsongen startar på våren och avslutas sent på hösten. Så har det varit sedan femtiotalet. I de stora ligorna ligger säsongen tvärtom. Mestadels beror det på vädret i norr (Norge, Finland och Island har samma säsong som vi), men naturligtvis hade det gått att lösa om man bestämde sig. Fast Allsvenskan vill inte – har det fungerat i hundra år, ska det nog fungera i hundra år till.

Kommer Allsvenskan att närma sig, säg, den danska ligan rent sportsligt?

– Det är ju ambitionen. Men jag tror det blir svårt. Mestadels för att danska klubbar, på gott och ont, är mer affärsdrivande. De tar in utländsk kapital. Jag tror att det ger dem en fördel. En svensk förenings huvudsaklig avkastning ska ju vara SM-guld, eller andra sportsliga framgångar. Visst ska danska klubbar också ha sportsliga framgångar, men de ska också ha avkastning på kapitalet. Det gör att det blir en annan spets i affärsverksamheten. Därför tror jag att det blir svårt att nå ikapp dem, säger Olof Lundh.

Jubileumssäsongen börjar den 30 mars klockan 15.00. Då tar Peking emot regerande mästarna De Himmelsblå på Parken. Eller, som det heter egentligen: IFK Norrköping tar emot regerande mästarna Malmö FF på PlatinumCars Arena.

AIK_Fotboll_1900
AIK var en av klubbarna som tog initiativ till Allsvenskan. De innehar även två mindre smickrande rekord: Allsvenskans första röda kort och första straffmiss. Bildkälla: AIK.

Under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal växte fotbollens popularitet. Flera olika serier lanserades under åren 1902–1920, men ingen av dem blev permanent.

Den 13 januari 1924 hölls ett möte på Svenska Fotbollförbundets kansli i Gamla stan i Stockholm. Där beslutade man att en nationell serie skulle instiftas. Den fick namnet Allsvenskan.

Allsvenskan blev snabbt enormt populär och drog stora åskådarskaror. Det var också den enda europeiska ligan som inte gjorde uppehåll för andra världskriget. Foto: SVTBild.

Den första allsvenska matchen spelades den 3 augusti mellan IFK Eskilstuna och IK Sleipner. Matchen började av okänd anledning en halvtimme tidigare än de övriga matcherna och blev därför den första.

• Förste allsvenske målskytten blev Evert Blomgren i IK Sleipner, som gjorde 1–0 i 16:e minuten. IK Sleipner vann matchen med 3–1.

• Första allsvenska straffmålskytten blev Erik Börjesson i Örgryte, som gjorde 1–1 på straff mot Hammarby IF i 22:a minuten. 

• Första allsvenska straffmissaren blev AIK:s Putte Kock, som missade sin straff mot Västerås IK.

• Det första allsvenska röda kortet tilldömdes AIK-spelaren Johan ”Broarn” Persson. Han utvisades efter en grov fällning i matchen mot IFK Göteborg i den fjärde omgången.

• I slutet av säsongen stod GAIS som segrare – men man blev inte inte svenska mästare (!). Svenska mästarna utsågs i en separat turnering. Detta slopade man dock redan 1925.

• Målkung i den första säsongen blev IFK Göteborgs anfallare Filip ”Svarte Filip” Johansson, som satte 39 mål på 22 matcher.

• Mästarlaget GAIS bäste målskytt blev Albin ”Abben” Olsson, som gjorde 18 mål på 20 matcher.

• Västerås IK och Hammarby IF kom sist i serien och flyttades ned till det nystartade division 2.

De fem mest framgångsrika lagen i Allsvenskans historia är:

Kiese Thelin and Malmö FF
Malmö FF är det mest framgångsrika laget i Allsvenskans historia. På bilden hyllas Isaac Kiese Thelin av sina fans.

1. Malmö FF, 23 segrar

2. IFK Göteborg, 15 segrar

3. IFK Norrköping, 13 segrar

4. Djurgårdens IF, 8 segrar

5. Helsingborgs IF, 7 segrar

Flest säsonger i Allsvenskan:

1. AIK, 95 säsonger

2. IFK Göteborg, 91 säsonger

3. Malmö FF, 88 säsonger

4. IFK Norrköping, 83 säsonger

5. IF Elfsborg, 80 säsonger

AIK vs Elfsborg
Svartgult mot svartgult – när AIK möter Elfsborg är det två anrika allsvenska lag som möts. AIK har spelat 95 säsonger i Allsvenskan, Elfsborg har spelat 80.

Flest allsvenska matcher spelade:

Sven Andersson, 431 matcher 1981–2001

Andreas Johansson, 428 matcher 2002–

Thomas Ravelli, 416 matcher 1979–1997

Daniel Tjernström, 411 matcher 1993–2013

Sven Jonasson, 409 matcher 1928–1947

Högst publiksnitt noterades säsongen 1949/1950 med 12 527 åskådare per match.

Högsta målsnittet i Allsvenskan:

1. Filip "Svarte-Filip" Johansson, IFK Göteborg, 1924/1925, 1,77 mål/match

2. Harry Lundahl, Helsingborgs IF, 1928/1929, 1,41 mål/match

3. Carl-Erik Holmberg, Örgryte IS, 1925/1926, 1,32 mål/match

4. Carl-Erik Holmberg, Örgryte IS, 1931/1932, 1,32 mål/match

5. Bo Larsson, Malmö FF, 1965, 1,27 mål/match

Man med en Bajen jacka
Nästan alla allsvenska lag har ett eget smeknamn. Ibland är bakgrunden höljd i dunkel – som med Hammarbys smeknamn Bajen.

Allsvenska lags smeknamn:

AIK – Gnaget

Djurgårdens IF – Järnkaminerna

IFK Norrköping – Peking eller Snoka

IFK Göteborg – Blåvitt eller Änglarna

Hammarby IF – Bajen

BK Häcken – Getingarna

Kalmar FF – FF

Malmö FF – Iff-Iff eller Di himmelsblåe

Halmstads BK – HBK

Degerfors IF – Degen

IF Elfsborg – Gulsvart

Helsingborgs IF – Mjölkkossan

Örgryte IS – Lirarnas lag

GAIS – Makrillarna

Två halkande fotbollsspelare
Internationellt sett är Allsvenskan en medelmåttlig liga, men det förtar inte dess popularitet – tvärtom.

Trots sin popularitet är Allsvenskan en av de sämre ligorna i Europa.

På UEFA:s ranking återfinns den på 24:e plats.

Det är långt bakom Danmarks Superliga (plats 14) och Norges Eliteserien (plats 15).

Allsvenskan ligger även efter Israels, Cyperns och Greklands ligor. Till och med Ukraina, där ett fullskaligt krig pågått i två år, ligger före Allsvenskan i rankingen.

Det allsvenska lag som rankas högst i Europa är regerande mästarna Malmö FF, som är på en 87:e plats.

Hugo Larsson
Hugo Larsson, den dyraste spelaren i Allsvenskans historia. Bild: Reportagefotografen / Wikimedia cc.

Högsta övergångssummorna

1. Hugo Larsson

Malmö FF till Eintracht Frankfurt, 87–132 miljoner kronor (den exakta summan är hemlig)

2. Alexander Isak

AIK till Borussia Dortmund, 80–85 miljoner kronor

3. Zlatan Ibrahimovic

Malmö FF till Ajax, 82,5 miljoner kronor

4. Williot Swedberg

Hammarby till Celta Vigo, 60 miljoner kronor

5. Marcus Danielson

Djurgårdens IF till Dalian Yifang, cirka 50 miljoner kronor

6. Kristoffer Olsson

AIK till FK Krasnodar, cirka 46,5 miljoner kronor

7. Akinkunmi Amoo

Hammarby IF till FC Köpenhamn, cirka 46 miljoner kronor

8. Mattias Svanberg

Malmö FF till Bologna, cirka 46 miljoner kronor

9. Markus Rosenberg

Malmö FF till Ajax, cirka 45 miljoner kronor

10. Odilon Kossounou

Hammarby till Club Brügge, cirka 44 miljoner kronor

Tv från 50-talet visar matchen mellan AIK och MalmöFF 1956
1956 fick tv-tittarna se den rafflande matchen mellan AIK och Malmö FF, som slutade 1-1. Bildkollage: Shutterstock och Sydsvenskan.

FÖRSTA MATCHEN I RUTAN. Den första matchen som sändes i TV var AIK–IFK Norrköping den 6 maj 1955. Det var dock bara en testsändning som kunde ses av en handfull ingenjörer och representanter från Svenska Fotbollförbundet.

TYST, DET ÄR MATCH. Nästa match att sändas var AIK–Malmö FF den 7 oktober 1956. Den utannonserades dock inte i tablån för att inte hämma publiktillströmningen.

EN HALV MILJARD. 1997 köptes tv-rättigheterna för cirka 100 miljoner kronor per år av Canal+. I dag sänds alla matcher på Discovery Networks streamingplattform Discovery+.

Discovery köpte rättigheterna för 540 miljoner kronor per år och har sänt Allsvenskan sedan 2020.


Bilder, där inget annat nämns: Shutterstock

Publicerat 26.02.2024