Factfulness

1984 eller 2024?

George Orwells klassiska dystopi 1984 firar 75 år. Få böcker har levt upp till den slitna klyschan ”ständigt aktuell” lika mycket. Med jämna mellanrum tas den fram för att belysa totalitära tendenser. Men hur nära är vår samtid den kalla, manipulativa och totalitära värld som Orwell beskriver?

dystopisk illustration
1984 blev en omedelbar succé när den gavs ut. Det sägs vara den bok som förbjudits flest gånger. Bild: KAI.

När 1984 gavs ut blev den en omedelbar succé – och så har den förblivit. Den fortsätter att fascinera oss. Hittills har den sålt i cirka 30 miljoner exemplar och finns översatt till 62 språk. Det sägs vara den bok som förbjudits flest gånger. Diktatorer och totalitära regimer skyr den som pesten.

1984 kretsar kring den anonyme tjänstemannen Winston Smith, som arbetar på Sanningsministeriet. Världen är indelad i tre supermakter, som hela tiden ligger i krig. Partiet och dess ledare Storebror har oinskränkt makt och all opposition förföljs skoningslöst. Men Winston hyser förbjudna tankar, som han i största hemlighet skriver ned i sin dagbok. Han inleder en relation med en kvinna, Julia, och de ansluter sig till en hemlig motståndsgrupp, Brödraskapet.

Bokomslaget 1984 och George Orwell
George Orwell föddes som Eric Arthur Blair i Indien 1903. Han dog av tuberkulos bara sju månader efter att 1984 publicerats. Porträttbild: George Orwell, c. 1940 (41928180381)

Brödraskapet visar sig dock vara en bluff och de grips. Efter månader av hjärntvätt och tortyr bryts Winston ned. Till slut ger han upp och blir en hängiven anhängare av den rådande ordningen.

Nej, det är ingen munter historia. Men det finns gott om saker som ligger skrämmande nära vår samtid. Här är fyra exempel.

Unag människor som siter och tittar i sina mobiler och ipads
Storebror ser dig – lika sant i 1984 som det är idag.

1. Det är nästan omöjligt att skydda sitt privatliv

I 1984 kryllar det av angivare och spioner, som rapporterar minsta snedsteg. I varje hem finns en skärm som spionerar rakt in i människors hem.

I dag är det näst intill omöjligt att dölja sitt digitala fotavtryck. Du kan inte ringa, mejla eller kontakta någon utan att det registreras. Alla dina inköp, googlingar, medievanor och resor går att ta reda på.

Putin
Vladimir Putin ljuger friskt och får oss att tveka på vad som är sanning och inte.

2. Det är svårt att veta vad som är sant

Orwell beskriver en propaganda som aktivt ljuger om allt. Slagorden är ”Krig är fred”, ”Slaveri är frihet” och ”Okunskap är styrka”. Winstons jobb på Sanningsministeriet är att skriva om gamla tidningsartiklar så de passar in i regimens narrativ.

I dag blåljuger diktatorer som Vladimir Putin utan att darra på manschetten. Trollfabriker sprider bombmattor av förvrängda fakta för att skapa osäkerhet. Manipulerade eller helt fabricerade bilder och videor presenteras som sanning.

en soldat
Världen blir en allt mer osäker plats. Konflikter och krig avlöser varandra.

3. Det är krig hela tiden

I 1984 består världen av tre supermakter, som är i ständigt krig med varandra. Supermakterna bildar allianser, sviker varandra och startar nya krig. Kriget är ett sätt att kontrollera sin befolkning, som hetsas med propaganda.

I dag ser vi konflikter blossa upp över hela världen. Fullskaligt krig råder på många håll. Spänningar och krigshot blir allt vanligare.

en grupp människor som håller för munnen på varandra
Att kontrollera språket har blivit ett sätt att kontrollera våra tankar.

4. Kontrollen över språket blir allt viktigare

För att få större kontroll över medborgarnas tankar och beteenden har regimen i 1984 lanserat så kallat nyspråk. Nyspråket ska göra det omöjligt att tänka eller yttra oppositionella tankar. ”Dåligt” heter ”obra”. ”Ansiktsbrott” är att ha uttryckt en otillåten känsla med ett ansiktsuttryck.

Idag har den ryska regimen förbjudit användandet av ordet ”krig” för att beskriva kriget i Ukraina. I västvärlden har vissa ord blivit så laddade att de inte kan användas längre.

Sex snabba fakta om George Orwell

1. Innan han skrev 1984 arbetade han med propaganda för den brittiska regeringen under andra världskriget.

2. Från början skulle boken heta 1980, sedan 1982, men till slut bestämde han sig för ”1984”, som man tror är en ordlek med 1948, och att han bara bestämde sig för att kasta om siffrorna.

3. Orwell hade tuberkulos när han skrev boken. Sjukdomen tog hans liv bara sju månader efter att den givits ut.

4. Han var själv under övervakning från regeringen medan han skrev, eftersom de misstänkte att han var kommunistsympatisör.

5. George Orwell var inte hans riktiga namn. Han föddes som Eric Arthur Blair, i Indien 1903.

6. David Bowie ville på 70-talet göra en rockmusikal av 1984 på sjuttiotalet, men Orwells änka stoppade det.


Bilder: Shutterstock

Publicerat 18.12.2023