Ekonomi

I nöd och lust

Äktenskapsförord. Att säga ja till ett liv med varandra är bland det mest romantiska man kan göra. För visst handlar giftermål om kärlek, tillit och omtanke, och inte om avtal och juridik? Som gift delar man vanligen allt: medgångar och motgångar men även tillgångar och pengar. Men vad händer om man skulle gå skilda vägar? Kan det vara så att äktenskapsförord i själva verket är en kärlekshandling?   

Vi fick en pratstund med Caroline Törnqvist, familjerättsjurist på Nordea Private Banking. 

Caroline Törnqvist

Hur var det nu, delar man på allt när man är gift?

­­– Grundregeln är faktiskt att var och en äger sitt, även när man är gift. Men rent juridiskt skiljer man på enskild egendom och giftorättsgods. Det vanligaste är att det man äger är giftorättsgods. Vid en skilsmässa görs en bodelning, och enkelt uttryckt delar man då lika på giftorättsgodset. Enskild egendom kan vara sådant man fått i arv eller gåva och detta ska då tydligt framgå i ett testamente eller ett gåvobrev, alternativt i ett förmånstagarförordnande från en försäkring. Enskild egendom ingår inte i en bodelning, det får den som äger det behålla. Men finns det inga skrivna papper blir i princip allt, även det man ägde innan man sa ja, giftorättsgods som delas lika vid skilsmässa.

Hur kommer äktenskapsförordet in i bilden?

­– Med ett äktenskapsförord kan två makar bestämma hur deras egendomar ska ägas.  Kanske har den ene ett sommarhus som man vill ska stanna i släkten? Eller ett eget företag som blir svårt att dela upp vid en eventuell separation. I sådana fall, och många andra också, kan man överväga att skriva ett äktenskapsförord som reglerar att egendomen ska vara den ena eller andra makens enskilda egendom.  

Vilka är dina främsta argument för att skriva ett äktenskapsförord? 

– Ja, dels är det ju för att säkerställa viss egendom, dels rättviseskälet. Säg att make 1 har mycket enskild egendom. Då kan man avtala att det som make 2 äger ska utgöra dennes enskilda egendom. Annars har make 2 bara giftorättsgods som ska delas lika vid en skilsmässa, medan make 1 behåller allt sitt.  

Egna företagare bör också överväga om de ska ha ett äktenskapsförord för att göra företaget till enskild egendom. Äger man företaget med en kompanjon är det inte ovanligt att man i ett aktieägaravtal förbundit sig att genom ett äktenskapsförord göra aktierna till sin enskilda egendom.

Kan du utveckla det där med kompanjonskap och äktenskapsförord?

– Vi tänker oss att du äger ett företag tillsammans med kompanjonen Maria, som är gift med Pelle. En dag meddelar Pelle att han vill skiljas. De har inget äktenskapsförord. Marias del av företaget kommer därmed att ingå i bodelningen och har hon inte andra tillgångar som väger upp får hon dela med sig av sin andel av ert företags värde till Pelle.

Det räcker alltså inte med aktieägaravtal och kompanjonavtal, man måste ha ett äktenskapsförord också, där aktierna görs till enskild egendom för att undvika situationer som denna. Om du ändrar bolagsstruktur och/eller bildar nya bolag är det också viktigt att se till att äktenskapsförordet omfattar de nya bolagen.

Det finns flera saker att tänka på. Om aktierna i ett bolag gjorts till enskild egendom och aktierna sedan säljs, då blir likviden, alltså pengarna från försäljningen, ägarens enskilda egendom. Det kallas substitutegendom.

Det är mycket att tänka på. Kan vi få hjälp med att skriva ett äktenskapsförord?

­– Du som är kund i Private Banking kan vända dig till din rådgivare, som bokar in ett möte med någon av oss familjerättsjurister. Då vill vi träffa båda makarna eller blivande makarna. Ett äktenskapsförord kan inte upprättas ensidigt, båda makarna måste vara införstådda med innebörden av att skriva ett sådant.

Att ladda ner en ”mall” på nätet kan – om man inte är införstådd med vad det innebär och vad man skriver på – få förödande ekonomiska konsekvenser i framtiden, inte minst känslomässiga och sociala. Därför är det också viktigt att tänka på att ett äktenskapsförord bör uppdateras när det sker förändringar i livet.

Bra att veta om äktenskapsförord:

  • Ett äktenskapsförord behöver inte bevittnas, däremot alltid registreras hos Skatteverket.
  • Äktenskapsförordet kan skrivas både innan och under äktenskapet, så länge man är överens.
  • Det går att ändra avtalet, men så fort man vill göra förändringar måste det registreras i ett nytt äktenskapsförord hos Skatteverket.
  • Vem som helst kan begära ut en kopia av ditt äktenskapsförord från Äktenskapsregistret.
  • Enda sättet att upphäva ett äktenskapsförord är genom att skriva ett nytt. Som förstås också ska registreras hos Skatteverket.
  • Skatteverket gör inte någon kontroll om ett äktenskapsförord är korrekt upprättat och giltigt, ta därför alltid juridisk hjälp.

Publicerat 23.05.2019