Innovation

Från hästmat till trendkäk

Framtidens hetaste mat? Möjligen lite överraskande för oss nordbor så kvalar havre in på den listan. Det är det amerikanska universitet UC Berkely i Kalifornien som har kartlagt morgondagens mest intressanta proteinkällor genom att göra en samlad bedömning av hållbarhet och näringsvärde men också kommersiell genomslagskraft.

Övriga proteinkällor på Berkelys framtidslista:

• Mungböna (en ärtväxt ursprungligen från Indien)

• Kikärter

• Puylinser

• Linfrön

• Solrosfrön

– Om en framtida proteinkälla ska vara riktigt intressant ska det också finnas möjligheter till produktutveckling, berättar Sudhir Joshir, forskare vid Berkely.

Ett bra exempel på detta är den svenska exportsuccén Oatly vars havrebaserade mjölkliknande dryck redan finns på ett 25-tal marknader och växer så det knakar. Något som inte heller gått svenska ungdomar förbi – när listan över Sveriges mest attraktiva arbetsplatser publicerades hamnade Oatly på elfte plats*.

Från gröt och hästmat till trendig skafferibubblare, vem såg det komma?

Publicerat 31.08.2019