Innovation

Snabb omställning räddar bolag – och samhället

Formel 1-stall och dammsugartillverkare – listan är lång med företag som nu ställer om produktionen för att hjälpa både sig själva och samhället i den pågående krisen. Vi kollar in några innovativa exempel världen över.

Foto: Mackmyra och Shutterstock

1. England: Smart ingenjörskonst

Brittiska elektronikbolaget Dyson, som tillverkar allt från dammsugare till hårfönar och luftrenare, har mitt under krisen ställt om och har på uppdrag av regeringen tagit fram 10 000 respiratorer. Ett annat spännande samarbete har uppstått mellan ingenjörerna på UCL, universitetet i London, som tillsammans med Mercedes Formel 1-avdelning på mindre än tio dagar fick fram en maskin som underlättar andningen hos covid-19-patienter. Under en månad tillverkade man 10 000 maskiner och kan därmed göra respiratorerna tillgängliga för dem som verkligen behöver dem.

2. Sverige: Från sprit till handsprit

Absolut vodka och Mackmyra är två framgångsrika svenska sprittillverkare som snabbt insåg att de kunde ställa om till handsprit. Visst har försäljningen av alkohol gått bra under krisen, men Mackmyra har stor del av sin försäljning i mindre butiker utomlands och alla planerade whiskeyevent runtom i Europa ställdes in. Man har tillsammans med Swedish Tonic startat Handhjälpen där man säljer handsprit billigt till vården och äldreboenden. Ett annat alternativ är att göra som Londondestilleriet 58 Gin som i en läcker designflaska saluför ”lyxig handsprit”: Hand gin’itizer.

3. Franrike: Lyxigare tillbehör

Det franska lyxkonglomeratet LVMH har använt sina fabriker, där parfymer för Christian Dior, Guerlain och Givenchy tillverkas till vardags, för väldoftande desinficeringsmedel. Allt med modehuset Chanel har sytt ansiktsmasker i sina fabriker stället för klassiska kavajer.

4. Japan: Visir i snabb takt

Många är de bolag som snabbt kunnat ställa om till att tillverka visir. Det kanske mest storskaliga exemplet är elektronikjätten Sharp som använder sina maskiner för LCD-skärmar till att göra 150 000 plastvisir per dag.

5. USA: Mat från självkörande bilar

När 90 procent av invånarna i staden Irvine i Kalifornien undviker att besöka livsmedelsaffärer blir trycket hårt på e-handelsplattformarna att hinna leverera. Därför har tio av stadens taxibilar (Hyundai) utrustats med självkörande teknik från kinesiska Pony AI, och som fixar leveransen av mat och paket direkt hem till kunderna.

Publicerat 16.06.2020