Innovation

Rekordmiljardär med kvinnor i fokus

När 31-åriga Whitney Wolfe Herd introducerade sin dejting-app Bumble på Nasdaq i februari 2021 – med den ettåriga sonen på armen, i ett hav av gula ballonger – blev hon den yngsta kvinnan att börsnotera ett företag i USA. Och den yngsta kvinnliga self-made-miljardären i landet.

Whitney Wolfe Herd
Whitney Wolfe Herd. Foto: Bumble

En blixtsnabb framgångsresa som bara kan förklaras med kraften i digitaliseringen i kombination med en lucka i marknaden och en osviklig fingertoppskänsla.

Bumble firar

Men vem är då Whitney Wolfe Herd?

Hon föddes 1989 i Salt Lake City och redan på Southern Methodist University i Dallas utmärkte hon sig genom att sälja bambuväskor till förmån för befolkningen i områden som drabbats av oljeutsläpp.
Yrkeskarriären inleddes på Tinder där Whitney Wolfe Herd var vice marknadschef och sägs vara den som kom på namnet. 2014 lämnade hon Tinder efter att ha stämt bolaget för sexuella trakasserier.

Samma år startade hon Bumble. Först var tanken en plattform där tonårstjejer skulle kunna kommunicera genom komplimanger. Men Wolfe Herd grävde där hon stod och satsade på ny dejtingapp, nu med mer fokus på vuxna kvinnor.

”Man kan tjäna pengar på allt”, är Wolfe Herds motto. ”Det gäller att hitta sin passion och utgå från den.”

New York, stora banderoller med Bumble

Bumble började ta betalt för sina tjänster 2016 och hade 2020 över 100 miljoner medlemmar världen över, nu även med sidospåren Bumble Bizz och BFF för den som vill knyta jobb- respektive kompiskontakter. Bolaget värderas till 130 miljarder kronor och uppmärksammas också för att det med 73 procent kvinnor i styrelsen är unikt på börsen.

2013 träffade Whitney Wolfe oljearvingen Michael Herd på en skidresa i Aspen, de gifte sig 2017 och 2019 föddes parets son.

Bilder: instagram@whitney

Publicerat 24.03.2021