Innovation

Ny corona-säker stadsdel byggs i Tirana

Hur kommer livet se ut efter corona? Och hur kommer våra städer påverkas?

Kanske blir det lite överraskande Albanien som tar täten i utvecklingen mot ett nytt arkitektoniskt tänk. Just nu pågår det åtminstone en febril aktivitet i den albanska huvudstaden Tirana där en helt ny stadsdel planeras i samarbete mellan det lokala arkitektkontoret SOS-Group och den italienska byrån Stefano Boeri Architetti.

Tirana Riverside är helt och hållet utformat för livet post-corona: hållbart byggt med parker och takträdgårdar, bredare trottoarer, cykelbanor och all service inom promenadavstånd.

Det handlar om ett 29 hektar stort område nära floden Riverside med bostäder, kontor, skolor och butiker för 12 000 invånare. Smittspridning ska undvikas tack vare smart och innovativ teknik.

– Vi tänker oss ”aktiva bottenvåningar” för mottagande av varor, med automater där man köpa livsmedel och små hälsokliniker i varje kvarter, och taken inte bara som femte fasader. Drönare ska kunna lämna bud och de ska vara kollektiva grönområden för konst, odling och fritid, berättar arkitekterna.

Bilder: Stefano Boeri Architetti

Publicerat 20.07.2020