Innovation

Jordgubbs­glass av el och vatten

Startupen Green-On tillverkar fett – av koldioxid, vatten och elektricitet. Nu siktar man på en pilotfabrik, och i förlängningen storskalig tillverkning. Målgruppen är livsmedelsindustrin.

Jordgubbsglass
I framtiden behöver vi varken mjölka kor eller odla något för att framställa fett till bland annat glass – åtminstone om Green-On får som de vill.

Det låter som magi, eller som en idé från ett barnprogram.

– Koldioxid är ju en gas, som vi inte kan äta, men vi omvandlar den till något ätbart. Det kan man göra med hjälp av några ganska enkla kemiska reaktioner, berättar Anders Lorén, teknisk chef och en av de tre grundarna av Green-On.

Han tar ett pedagogiskt andetag och försöker förklara.

– Koldioxid är den mest oxiderade formen av kol. Den har två syreatomer på sig och den är längst ned på energibottnen, så att säga. För att den ska kunna omvandlas till något som går att äta, måste vi tillföra energi – vilket vi gör med el. Dessutom måste vi tillföra väte, och det gör vi med vatten som vi omvandlar till vätgas.

Anders Lorén
Anders Lorén är teknisk chef och en av grundarna till Green-On. Foto: Amplifyphoto/Markus Holm

Blev du klokare? Nej, det är inte lätt att förstå för en lekman. Men grundprincipen är lättare att få in i huvudet: Green-On gör fett av vatten, koldioxid (alltså avgaser) och el. Det behövs inga odlingar, inga djur som måste sätta livet till och inget måste grävas upp från jorden. Med hjälp av deras teknik kan du tillverka fett i en fabrik, som inte släpper ut annat än syre. Det sparar åkermark, det är inte beroende av väder och vind, det kan göras var som helst på jorden.

I dag använder livsmedelsindustrin enorma mängder fetter. Framför allt palmolja och kokosfett, som ingår i kakor, glassar, bakverk, choklad, tvål, snacks och mycket annat. Men såväl palmolja och kokosfett måste odlas, vilket tar upp mycket mark som kunde använts till annat. De långväga transporterna bidrar till klimatförändringar.

Kokosnötsolja, palmolja, animaliska fetter
Idag använder livsmedelsindustrin framför allt kokosfett, palmolja och mejeribaserade fetter.

Här hoppas Green-On kunna erbjuda ett miljövänligt, hållbart och etiskt oklanderligt alternativ. Även om tekniken är i sin linda, pågår utvecklingen för fullt. Ett antal stora livsmedelsproducenter är, av naturliga skäl, mycket intresserade av Green-Ons teknik. Just nu är de involverade i ett antal försöksstudier, där deras fetter används till yoghurt, glass, choklad, cream cheese och kakfyllning.

Så hur smakar det?

– Ingenting. Eller rättare sagt: fett är helt neutralt, det smakar aldrig någonting. Det som smakar är biprodukter: olivolja smakar oliv, smör smakar mjölk, kokosfett smakar kokos. Så vårt fett smakar det du vill att det ska smaka. Om du gör jordgubbsglass smakar det jordgubbe. Om du gör vaniljkräm smakar det vanilj.

Glassar i olika smaker
Green-Ons fett smakar ingenting, vilket innebär att det kan användas till vilka smaker som helst.

Under 2024 tänker Green-On att bygga en pilotfabrik, som ska kunna producera 100 kilo fett per dag. Om allt går som det ska, ska den följas av en riktig, storskalig fabrik inom några år. Med andra ord kan deras fett i bästa fall finnas på marknaden om fyra–fem år. Enligt Anders Lorén kommer det förmodligen att betinga ungefär samma kilopris som smör i dag – målgruppen är med andra ord livsmedelsproducenter som är måna om hållbara produkter.

De tre grundarna Anders Lorén, Marcus Vestergren och Annette Granéli äger fortfarande majoriteten av företaget. Dessutom har fettproducenten AAK, svenska Norrsken Accelerator och amerikanska Big Idea Ventures investerat i Green-On.

– Vi är oerhört tacksamma för de investerare vi har – och inför pilotprojektet har vi nu öppnat en ny investeringsrunda, säger Anders Lorén.


Bilder: Shutterstock

Publicerat 18.12.2023