Innovation

Svensken som utbildar världen

En AI-baserad plattform, en geniförklarad grundare och en affärsidé som kan göra skillnad för miljontals människor. Det svenska utbildningsbolaget Sana Labs är hetare än någonsin.
– Vi har starkt momentum och har växt med över 600 procent det senaste året, säger grundaren och vd:n Joel Hellermark.

Joel Hellermark
Hjärnintresserad. Joel Hellermark är fascinerad av hur vi människor lär oss saker. När han var 19 år grundade han Sana Labs.

Hellermark gjorde sitt uttalande kort efter att Sana Labs i december tagit in över 350 miljoner kronor i en finansieringsrunda. Företaget värderas till över 2 miljarder kronor och har nyligen öppnat kontor i London och New York.

– Vår ambition är att bygga en digital version av biblioteket i Alexandria, där över en miljard människor kan lära sig i princip allt och dela med sig av kunskap, säger han.

Vill göra skillnad

Joel Hellermark var 19 år och bodde fortfarande hos sina föräldrar när han drog i gång Sana Labs. I dag talar 26-åringen om affärsidén – en plattform som individanpassar utbildningar med hjälp av AI – som ”nyckeln till en revolution”. Kunskap är färskvara, något många industrier är smärtsamt medvetna om.

– Jag visste redan från början att det skulle bli mitt livsprojekt… Om inte idén haft potential att göra skillnad för hundratals miljoner människor på ett positivt och signifikant sätt hade den inte varit intressant, sade grundaren nyligen till magasinet HR People.

Joel Hellermark
Utbildningsföretaget Sana Labs och dess grundare Joel Hellermark har medvind. Efter en ny finansieringsrunda värderas det till 2 miljarder kronor.

Ett exempel kan hämtas från våren 2020, då covidpandemin lamslog världen. Sana Labs kontaktades av New York Academy of Sciences som hade ett stort behov av att intensivutbilda sjukvårdspersonal i vård av covid-19-patienter. Hellermark och hans team ställde om, på några dagar utvecklade de ett kursprogram tillsammans med Karolinska institutet och Mount Sinai-sjukhuset i USA.

– Vi visste att varenda sjuksköterska skulle börja på olika kunskapsnivå… Därför blev individanpassningen avgörande, berättar han.

På några månader utbildades närmare 100 000 vårdgivare vid över 2 000 sjukhus med hjälp av Sana Labs verktyg. Att varje persons enskilda kunskapsluckor kunde identifieras med hjälp av AI gjorde att anpassade utbildningar kunde skapas för var och en.

Joel Hellermark
Kontor i London, New York och Stockholm. Joel Hellermark är övertygad om att Sana Labs kan göra stor skillnad för världens bolagsjättar genom sitt individanpassade utbildningsverktyg.

Lärde sig om hjärnan

Vem är han då, mannen som grundat ett av Sveriges med haussade bolag?

Uppvuxen på Lidingö utanför Stockholm lärde Joel Hellermark sig att koda som 13-åring på en distanskurs på Stanford University. I skolan var han otålig och ville ständigt hoppa till det svåraste – och kämpade för att inte bli helt uppslukad av programmering och forskning. När Hellermark gick på gymnasiet tillbringade han en sommar med en professor vid Cambridge University för att lära sig mer om hjärnforskning och hur människor lär sig nya saker.

Det är denna kunskap han vidareutvecklat i Sana Labs.

Sin unga ålder till trots har Joel Hellermark uppmärksammats av branschjättar Apples Tim Cook och Facebooks Mark Zuckerberg. Bland kunderna finns Spotify, Novartis, Pepsico och Klarna.

Foto: Karl Nordlund

Publicerat 27.12.2022