Innovation

10 framtida toppjobb

Robotarna kanske inte tar över världen, men de kommer att förändra arbetslivet.

– Rädslan för att maskiner ska ta våra jobb kan bara mildras av att vi skapar nya, bättre jobb för människor, säger Ben Pring, vice vd på it-bolaget Cognizant som publicerat en lista över framtidens jobb. Här är tio framtidsyrken där människohjärnan slår roboten.

1. Skräpdataingenjör

Matavfall kan bli grön energi och dataavfall kan användas om det ”rengörs”. För att sålla bland stora mängder oanvända data och där hitta nya insikter – visserligen med hjälp av algoritmer – krävs ett mänskligt medvetande.

2. Cyberattack-agent

Inom en snar framtid kommer krig alltmer att utkämpas via virtuella plattformar – digitala slag som Ukrainas strömavbrott 2015 och USA:s presidentval 2016 har vi redan sett. Cyberagenter kommer att ha till uppgift att inte bara försvara landets infrastruktur utan ibland gå i offensiv mot nationens fiender.

3. Rehabilitering av unga it-brottslingar

Frestelserna för dagens ungdomar skiljer sig en del från tidigare generationer: it-brottets lätta pengar och osynliga offer kan locka till kriminalitet. Rådgivare för rehabilitering av unga cyberbrottslingar kommer att behövas till exempel i skolor för att hjälpa dem att utnyttja sina talanger på rätt sätt.

4. Chef för Business behavior

Att förstå mänskligt beteende är komplext. Med hjälp av banbrytande biometrisk teknik på arbetsplatsen – som personliga, miljömässiga och rumsliga sensorer – och data över produktion, känslor och interaktioner blir det lättare. Någon måste analysera all denna beteendedata – och ansvara för strategier för att förbättra medarbetarnas engagemang, produktivitet och välbefinnande.

5. Algoritmchef

Amazon byggde ett AI-verktyg för att nyanställa men tvingades stänga av det eftersom det diskriminerade kvinnor. Med ökningen av artificiell intelligens i företag är det viktigt att algoritmerna – som ju är hjärtat i AI – är rättvisa, lagliga, etiska och representativa för organisationen. Algoritmchefer kommer att granska nya och befintliga appar och system, logga och spåra varje viktig algoritm, dess mål, resultat, mänskliga bedömningar och konsekvenser.

6. Tidvattenarkitekt

I kampen mot global uppvärmning blir det allt viktigare att arbeta med i stället för mot Moder Jord. Till exempel krävs experter för att mildra effekterna av stigande havsnivåer i städer runt om i världen och sakkunniga som kan planera och genomföra projekt för naturens bästa.

7. Smarta hemmet-designer 

Med framväxten av smarta hem kommer fler att samarbeta med arkitekter, ingenjörer och kunder för att designa estetiska och miljövänliga hem. Rollen innebär att man ska hålla sig uppdaterad om tekniska trender och hitta originella sätt att integrera teknik med olika stilar.

8. UX-designer för röster

Siri och Alexa i all ära, men särskilt mänskliga känns de inte. Potentialen att förbättra AI-tjänsterna är stora och med rätt röstläge – och med individuellt anpassad dialekt, frasering, uttryck – kan de bli så mycket mer effektiva.

9. Säkerställa virtuella identiteter 

Ny teknik används för att skapa fake news på webben, och vi har redan sett hur man bokstavligen kan lägga ord i någons mun. Dessa filmer kan verka underhållande, men kan få katastrofala effekter. Därför behövs digitala vattenstämplar som kan bevisa äktheten hos någon eller något – och det blir ansvaret för virtuella identitets-vakter i framtiden.

10. Odlingskonsult

Efterfrågan på hälsosam och klimatsmart mat kommer bara att öka. Experter sköter odlingar på små ytor och ger råd till människor som själva behöver odla sin mat – och hur de ska äta för att må bättre – men identifierar också optimala jordbruksplatser i städerna och genomför dem.

Bilder: Shutterstock

Publicerat 22.10.2020