Kultur

Snabbrepris januari

Ön som bara är för miljardärer, världens vackraste språk och historien om mannen som köpte två pizzor för 10 000 bitcoins. Se där, några minnesvärda nedslag från januari!

Bildspel med alla bilder från snabbreprisen

ett tåg på Singapores flygplats
Singapores Changi Airport är återigen på förstaplats när världens bästa flygplatser utses.

FLYGET FÅR GÄRNA VARA FÖRSENAT. Efter att ha petats ned till andraplatsen två år i rad är Singapores flygplats nu tillbaka på första plats. Sammanlagt är det tolfte gången som Changi Airport får utmärkelsen ”Världens bästa flygplats” av Skytrax World Airport Awards. Priset bygger på undersökningar från internationella flygresenärer. Förutom att vara världens generellt bästa flygplats fick Changi även pris för världens bästa flygplatsrestaurang, världens bästa flygplatshotell och världens bästa fritidsfaciliteter år 2023. På andra plats i den generella rankingen kom Hamad Airport i Qatar, som legat på förstaplatsen 2021 och 2022.


Inramad He tavla
Helium gör inte bara så du pratar som Musse Pigg, det kan göra dig till multimiljardär också.

EN DOLLAR BLEV FYRA MILJARDER. Det är alla entreprenörers dröm: den där investeringen som fullkomligen exploderar i värde. För sydafrikanska startupen Renergen blev det verklighet. 2013 köpte de ett stycke land i den sydafrikanska Free State-provinsen för endast en dollar. Förhoppningen var att hitta naturgas, vilket man gjorde. Men de hittade dessutom en annan gas – helium. Och inte nog med det, det visade sig finnas enorma mängder helium, hela sju miljoner kubikfot. Efter nästan tio år av förberedelser har man nu börjat utvinna gasen. Helium är en bristvara och används bland annat vid produktionen av mikrochip. I dag värderas Renergens fyndighet till cirka fyra miljarder dollar.


Rolls-Royce Droptail
Vissa stretar mot lågkonjunktur och höga räntor – andra köper Rolls-Royce. På bilden syns Rolls-Royce Droptail, världens dyraste bil. Foto: Rolls-Royce

LÅGKONJUNKTUR? Under 2023 slog Rolls-Royce tidernas försäljningsrekord. 6 032 sålda bilar är all time high för det klassiska bilmärket. Rolls-Royce-fantaster menar dock att detta är ett problem. Bilen får inte bli för vanlig, då urholkas värdet. Men då kan man å andra sidan alltid slå till på en Rolls-Royce Droptail. Den kommer bara att tillverkas i fyra exemplar och går att köpa för den nätta summan av 200 miljoner kronor, vilket lär göra den till världens dyraste bil.


ndian Creek inringad på google maps
På Indian Creek Island bor i stort sett bara ”the one percent of the one percent” – de rikaste av de rika. Till exempel Jeff Bezos. Bild: Google maps

DEN ULTRARIKA ÖN. Har du en miljard dollar på kontot? Grattis – men det räcker inte för att bosätta sig på Indian Creek Island strax utanför Miami. Den gröna, vackra och hett eftertraktade ön har bara 84 invånare. Det senaste tillskottet är Jeff Bezos, världen näst rikaste man. Han har köpt två herrgårdar till det facila priset av 147 miljoner dollar (cirka 1,5 miljarder svenska kronor). Alla utgår från att han kommer riva dem och uppföra något nytt. Bland grannarna märks Ivanka Trump, quarterbacken Tom Brady, DJ:n David Guetta, sångaren Julio Iglesias, affärsmannen Carl Icahn och supermodellen Adriana Lima. För att få besöka ön krävs en inbjudan från någon av de boende eller ett medlemskap på Indian Creek Country Club som ligger mitt på ön. Hur man blir medlem? För det första måste du bli inbjuden av en annan medlem. För det andra är medlemsavgiften ungefär 300 000 dollar plus en liten serviceavgift på 20 000 dollar i månaden.


Taylor Swift
Nu kan du plugga Taylor Swift på universitetet, och inte vilka universitet som helst. Bild: ur video AFPTV/TT

STUDERA SWIFT. Det kan väl knappast ha undgått någon att det råder Swiftomania i världen. Numera erbjuds det även kurser om Taylor Swift. Såväl Stanford som Harvard har utbildningar om den amerikanska superstjärnan. Det är bara att anmäla sig och plugga ”Taylor Swift and Her World.” Ingenting sägs om det ingår sånglektioner.


illustration: en hand håller i ett co2-moln
Det kanske går lite halvrisigt i fotboll och skidor ibland. Men Sverige vinner start-upracet med marginal.

SVERIGE NORDISKA MÄSTARE I STARTUPS. Under 2023 tog svenska startups in lite mer än 65 miljarder kronor i kapital. Det är mycket, mycket mer än vad som har investerats i startups i våra grannländer Finland, Norge, Island och Danmark. De tog sammanlagt in lite mer än 37 miljarder kronor under 2023. Men trots det minskade investeringarna i startups rejält. Antalet nyemissioner – på över 100 miljoner dollar – var enbart sju i hela Norden. Året innan var det 24. I framför allt Sverige och Norge dominerade investeringar i klimatteknik, vilket är unikt i Europa. Överallt annars är det AI-teknik som är den dominerande sektorn.


bildkollage: det kommer bokstäver ur munnen på en man som en kvinna försöker tyda
Åh, jag älskar när du pratar Tok Pisin med mig!

NEJ, DET ÄR INTE ITALIENSKA. Magasinet Economist rapporterar om ett engelskt forskarteam som har låtit genomföra en stor undersökning där människor från hela världen fått lyssna till 228 språk för att slå fast vilket som låter vackrast. Vinnare: Tok Pisin. Ett kreolspråk som talas på Nya Guinea. Ingenting sägs om vår ”sjungande” svenska.


Bitcoin på en pizza
Vad ska du göra den 22 maj i vår? Då firas i alla fall ögonblicket när Laszlo gav 10 000 bitcoins för två pizzor.

DEN CAPRICCIOSAN GÖMMER HAN ALDRIG. Den 22 maj varje år firas Bitcoin Pizza Day till minne av dagen när Laszlo Hanyecz köpte två pizzor för 10 000 bitcoins. Då, 2010, var dessa bitcoins värda ungefär 40 dollar. I dag skulle 10 000 bitcoins motsvara ungefär 4,7 miljarder kronor. Ändå säger Laszlo sig inte ångra transaktionen.

”Jag tycker att det är fantastiskt att jag fick vara en del av Bitcoins tidiga historia på det sättet.”

Eh, på riktigt?

Han som sålde pizzorna, Jeremy Sturdivan, lyckades i sin tur hålla fast vid sina bitcoins tills de hade tiodubblats i värde och spenderade dem sedan på en weekendresa med sin flickvän.


klädhög i en korg
Nu ska kvarglömda kläder på förskolor och skolor få nytt liv. Varje år glöms 770 ton!

PAPPA, HAR DU SETT MINA GYMPASKOR? Tidningen Miljö & Utveckling berättar att varje år glöms det kvar 770 ton kläder i svenska skolor. Nu startas projektet Skolreturen för att säkerställa att de kvarglömda kläderna får nytt liv genom återbruk och second hand-försäljning.

Vi applåderar det fina initiativet!


Elon Musk
Elon Musk, inte avslappnad och inte helt normal.

MÅNADENS MUSK. ”Till alla som jag har förolämpat vill jag bara säga att jag uppfann elbilen och är på väg att skicka folk med rymdraket till Mars. Hade ni verkligen väntat er att samma person skulle vara avslappnad och helt normal?”

Saxat ur den nyss utgivna biografin om Elon Musk.


Bilder där inget annat nämns: Shutterstock

Publicerat 21.01.2024