Kultur

Årets hetaste klocknyheter

Watches & Wonders i Geneve är årets höjdpunkt för den klockintresserade. Vi kollar in de senaste innovationerna – och fascineras av klockan som kan gå bakåt i tiden…

A. Lange & Sohne monter på Watches and Wonders
Klockfabrikanten A. Lange & Sohnes monter på Watches & Wonders – den största mässan för klockor, som naturligtvis äger rum i Geneve i Schweiz. Foto: WWGF/KEYSTONE/Cyril Zingaro.

Årets upplaga av Watches & Wonders, världens största klockmässa, innebar goda nyheter för två målgrupper: de som ofta korsar datumlinjen – och de som vill kunna hålla ordning på kinesisk astrologi genom att diskret kolla på klockan.

Den nya modellen av snart hundraåriga klassikern Patek Philippe World Time with date kan nämligen något som hittills saknats: att justera för datumlinjen. Om du flyger från, säg, Tokyo till Honolulu och därmed färdas ”bakåt i tiden”, klarar klockans datumvisare att ställa tillbaka datumet. Det ska bara vara att ställa in vilka städer man färdas mellan. Priset för den nya Patek Philippe World Time with date är cirka 76 600 dollar (cirka 830 000 kronor).

Patek Philippe-Nautilus
Patek Philippe Nautilus med sitt uppmärksammade armband av jeanstyg.

Patek Philippe passade också på att lansera en av mässans mest avslappnade nyheter när man lyckades få in jeanstrenden i klockvärlden. Tidigare i år meddelade man att alla tidigare versioner av Nautilus Chronograph 5980 skulle utgå ur sortimentet. Men detta var bara för att lämna plats för uppdaterade modeller. Nu visade man upp den populära kronografen med en ny gråblå urtavla med ett matchande denim-inspirerat armband. 

Elva år att utveckla

Om man har obegränsat med resurser ber man naturligtvis en av världens ledande klocktillverkare att ta fram en skräddarsydd klocka helt efter dina preferenser. Det är bakgrunden till The Berkley Grand Complication – världens (hittills) mest komplicerade klocka. Fickuret har hela 63 funktioner, 2 877 rörliga delar, 245 ädelstenar och tog elva år att utveckla. Det mest slående är dess förmåga att fram till år 2200 hålla reda på hela den kinesiska zodiakens alla datum. Den kinesiska tideräkningen baserar sig på månen, och är därför betydligt svårare att fånga i ett mekaniskt urverk än den västerländska. Till exempel kan ett år ha antingen 353, 354, 355, 383, 384 eller 385 dagar. Själva nyårsafton är också svår att pricka in, eftersom den inträffar någon gång när månen är ny under perioden 21 januari till 20 februari – men även det kan The Berkley Grand Complication visa korrekt. När det nya kinesiska året infaller, visas även vilket djur som är just detta års astrologiska djur. I år, 2024 är det till exempel drakens år, men den 29 januari 2025 övergår det till att bli ormens år.

The Berkley Grand Complication
The Berkley Grand Complication, världens mest avancerade mekaniska urverk. Bild: Vacheron Constantin.

The Berkley Grand Complication beställdes av den amerikanska miljardären och klockentusiasten William Robert Berkley. Tillverkaren Vacheron Constantin ägnade ett helt år åt att bara montera klockan, som väger nästan ett helt kilo. Priset är okänt – men knappast lågt.

1,7 millimeter tunn

Mest surr var det dock som vanligt runt Rolex monter. Inga revolutionerande nyheter, däremot lanserade visade man upp en rad fina uppdateringar på existerande modeller. Som nya Rolex GMT Master II som nu för första gången kommer med en urtavla i grå och svart keramik med gröna detaljer.

Rolex GMT-Master II
Rolex GMT-Master II i uppdaterad version – svart och grå keramikurtavla med gröna detaljer.

Ett betydligt större kliv tog konkurrenten IWC med modellen Portugieser Eterna Calender, som kommer med en evighetskalender, där skottåren under de närmaste 400 åren är inräknade. Dessutom är klockan utrustad med en så kallad månfas. Stor teknisk exakthet utlovas, dock medger IWC att tiden kan avvika med en dag efter 45 miljoner år…

En av de mest beundrade kronograferna bland klockentusiaster är A. Lange & Söhnes Datograph, som nu kommer i en jubileumsversion för att markera att det är 25 år sedan den lanserades. Specialutgåvan, som är begränsad till 125 exemplar, kommer i 18 karats vitt guld men en vacker blå urtavla.

A. Lange & Sohne Datograph
A. Lange & Sohne Datograph – ett av 125 exemplar i jubileumsupplagan.

Två andra klockor som väckte uppmärksamhet på mässan var de ultratunna Octo Finissimo Ultra från Bulgari och Altiplano Ultimate Concept Tourbillon från Piaget. Varför? För att de båda två kan skryta med att vara de tunnaste mekaniska klockorna i världen, någonsin.

Redan 2022 slog Bulgaris Octo Finissimo Ultra rekordet med en 1,8 millimeter tunn klocka, men fick se sig slagna av Richard Milles RM UP-01 samma år. I år tar Bulgari tillbaka titeln med den nya modellen av Octo Finissimo Ultra, som inte är mer än 1,7 millimeter tjock. Det är tunnare än en enkrona, men kostar lite mer. Nämligen cirka 600 000 euro (cirka 7 miljoner kronor).

Altiplano Ultimate Concept Tourbillon från Piaget är det hittills tunnaste tourbillon-urverket. Med sina 2 millimeters tjocklek är den inte långt efter Bulgaris lövtunna skapelse. Priset för Piagets rekordtourbillon kan fås ”upon request”. En ledtråd kan dock vara att den föregående modellen från 2018, som inte hade en tourbillon, kostade cirka 420 000 euro (cirka 4,9 miljoner kronor).

Publicerat 05.05.2024