Kultur

Världen i korthet

I Tyskland pratas det om att införa bilförbud på helger, nytt flygbolag satsar på hundar och i Italien ger en restaurang i Verona bort en flaska vin till alla gäster som lämnar mobiltelefonen hemma… Där är några av nedslagen från en händelserik månad.

Bildspel alla händelser

Eminente Gran Reserva Edition No.1 och Dùn Cana Sherry Quarter Cask Release.
En kubansk rom och en äkta skotsk whisky – om du vill bjuda på världens bästa avec i sommar.

EN KAFFE OCH EN LITEN... En skotsk nykomling tog hem spelet när London Spirits Competition – en av de mest prestigefyllda sprittävlingarna i världen – avgjordes. Isle of Raasay Distillery utsågs såväl till ”Årets destilleri” och tog hem utmärkelsen ”Årets whisky” med sin Dùn Cana Sherry Quarter Cask Release.

Men det största priset på London Spirits Competition, ”Årets sprit”, blev varken skotsk eller en whisky. I stället blev det en kubansk rom som stod som segrare: Eminente Gran Reserva Edition No.1. Enligt juryn karakteriseras den av sin ”mjuka och balanserade profil, med noter av tropiska frukter, vanilj, karamell och ek”.

Dùn Cana Sherry Quarter Cask Release finns att köpa i Systembolagets beställningssortiment och kostar 899 kronor.


Förbudsskyt mot motortrafik
Snart slut på autobahn-cruising på helgerna? Om inte tyska politiker kommer överens innan den 15 juli kan det bli verboten med biltrafik på helgerna.

KEIN AUTO AUF DER WOCHENENDE! Nu kan all biltrafik förbjudas på helgerna i landet som gav oss autobahn, Mercedes, BMW, Audi, VW och Porsche. Bakgrunden är att Tyskland har lyckats minska sina koldioxidutsläpp i alla sektorer utom en: transportsektorn. För att lösa detta föreslår transportministern Volker Wissing att man i stället ska redovisa de sammanlagda utsläppen, vilket regeringspartiet De gröna motsätter sig. I ett brev till sina koalitionskamrater skriver transportministern att den enda lösningen är att förbjuda biltrafik på helger om inte regeringen kan enas.

Det biltokiga Tyskland håller andan. Senast den 15 juli måste regeringen komma överens.


Robotpolis
Nu är Robocop här på riktigt. I Dubai ska polismyndigheten testa att låta en helt automatisk polis patrullera. Bild: Government of Dubai.

ROBOCOP I DUBAI. Stranden Jumeirah i Dubai patrulleras numera av en robotpolis. Naturligtvis kallas den för Robocop, efter 80-talsfilmen med samma namn. Men den dubaiska Robocop är än så länge betydligt vänligare än sin amerikanska åttiotalsmotsvarighet. Huvudsakligen ska den rapportera småförseelser som att köra moped utan hjälm, parkera sin elscooter på fel plats, köra elscooter på gångvägar och – eftersom Förenade Arabemiraten är en diktatur – olagliga folksamlingar. Robocop kommer att använda sig av AI-driven ansiktsigenkänning och den data som finns i Förenade Arabemiratens officiella ID-kort.


en man tittar på konst i Pinakothek der Moderne i München
Att sätta upp sin egen konst på museet kan få olika konsekvenser – antingen bannlysning eller genombrott.

KUPPKONST ELLER KONSTKUPP? Framgång handlar om att visa framfötterna, ta vara på de tillfällen som ges och våga tro på sig själv, eller hur? Men det kan gå för långt. Som för den museianställde på Pinakothek der Moderne i München som resolut borrade två hål i väggen och satte upp sin egenmålade tavla bredvid verk av giganter som Pablo Picasso, Max Ernst och Salvador Dalí. Mannen som arbetade på muséets tekniska avdelning beskriver sig själv som ”frilansande konstnär” och gjorde det för att få uppmärksamhet för sin konst. Tilltaget uppskattades inte av ledningen, som sparkade honom och bannlyste honom från att besöka muséet för all framtid.

Men så behöver det inte vara. Bara några veckor tidigare hade en kvinna gjort nästan exakt samma sak, fast på Bundeskunsthalle i Bonn. Hon smugglade in en tavla, satte upp den på väggen och smög diskret därifrån. När personalen upptäckte den, efterlyste de kvinnan med de vänliga orden: ”Vi tycker det här är kul och vi vill lära känna konstnären. Hör av dig! Ingen skada skedd, hedersord.”

Kvinnan, Danai Emmanouilidis, hörde av sig och tillsammans hjälptes de åt att sälja tavlan. All vinst gick till välgörande ändamål.


en kypare häller upp ett glas vin
Svårt att få snacket att flyta under första daten? Lämna mobilen hemma och få gratis vin – i alla fall i Italien.

PRATA MED VARANDRA – OCH FÅ GRATIS VIN. Retar du dig på att ditt bordssällskap pillar på mobilen under middagen? Kyparna på restaurang Al Condominio i italienska Verona fick nog av allt mobilpratande och har nu lanserat en innovativ lösning som blivit en succé. Om man lämnar mobiltelefonen hemma bjuder krogen på en flaska vin.


hund och passagerare på ett plan
Nu slår världens första hundanpassade flygbolag upp dörrarna. Hos Bark Air finns inga restriktioner för de fyrbenta. Bild: Bark Air.

EKONOMI-, BUSINESS- ELLER HUNDKLASS. Är din hund för stor för att ta med i kabinen på flyget? Känns det lite osäkert att låta din fyrbenta vän åka som incheckat bagage? Du är inte ensam – att flyga med hund har sina utmaningar.  Men i vår är det premiär för ett nytt flygbolag som uteslutande riktar sig till hundägare: Bark Air. Hos dem är alla hundar välkomna i kabinen, oavsett storlek, och de får sitta var som helst. I mattes eller husses knä, på golvet eller på ett ledigt säte. Innan take-off tar kabinpersonalen individuella samtal med matte och husse för att kolla vilka speciella hänsyn som bör tas till hundarnas temperament.

Menyn är även den anpassad för både hundar och människor. Bland annat erbjuds alla pälsklädda resenärer ”hundchampagne” bestående av kycklingbuljong liksom snacks och andra godsaker.

De första resorna planeras till slutet av maj 2024 och kommer dels att gå mellan New York och Los Angeles, dels mellan New York och London. Biljettpriset börjar på 6 000 dollar (cirka 65 000 kronor). Men då är naturligtvis både din och din hunds resa inkluderad i priset.


Maserati Tridente
600 hästkrafter och dubbla kolfiberskrov – Maseratis nya elbåt är sommarens givna skrytpryl. Bild: Maserati/Pita-Power/Shamin Abas

TILL SJÖSS MED MASERATI. Gillar du fart både på vägen och till sjöss? Lagom till båtsäsongen lanserar italienska sportbilstillverkaren Maserati båten Tridente med kolfiberskrov och två elektriska motorer som levererar 600 hästkrafter.


Dubai X Line är världens längsta urbana zip-line. Den är över en kilometer lång och farten kommer upp i över 80 kilometer i timmen. Bild: X-Line Dubai.

HÖJDRÄDD? SLUTA LÄSA NU! Men för er övriga: Om du till äventyrs skulle befinna dig i Dubai, vara på jakt efter en ny upplevelse och villig att lägga 2 000 kronor på en knapp minuts nöje – då finns Dubai X Line. Det är världen längsta zipline i stadsmiljö: i en hel kilometer svävar man på 170 meters höjd över Dubais hamn. Hastigheten toppar på cirka 80 kilometer i timmen. För att verkligen få njuta av upplevelsen ligger deltagarna i en så kallad superman-position – man sitter alltså inte upp som i en vanlig zipline. I upplevelsen ingår video och bilder av åkturen. Arrangören utlovar, tack och lov, ”highest safety standards”.


Kvinnlig entreprenör
Snart är var tionde svensk entreprenör i någon form. Men kvinnorna släpar efter och det dröjer innan det blir helt lika.

ENTREPRENÖRSKAP LOCKAR. Allt fler i Sverige sneglar på att driva eget. Hela 9,2 procent av befolkningen kan i dag på ett eller annat sätt kalla sig entreprenörer, detta enligt rapporten Global Entrepreneurship Monitor. Många väljer dock att ha har kvar sin anställning samtidigt som man startar en sidoverksamhet.

Kvoten kvinnliga entreprenörer ökar, men det går långsamt. Med nuvarande utveckling kommer det dröja till år 2100 innan vi har lika många kvinnliga som manliga entreprenörer.


Zephalto ballong i rymden
Rymden är nästa chartermål – men det gräver ett ganska djupt hål i plånboken. Mellan 150 000 och 55 miljoner dollar går notan på. Bild: Zephalto.

NÄR DU TRÖTTNAT PÅ KANARIEÖARNA. Drömmer du om rymden? En rad resebyråer vädrar nu nya affärsmöjligheter. För 150 000 dollar kan du exempelvis följa med franska startupen Zephalto på en sex timmar lång ballongfärd i övre stratosfären, 25 kilometer ovanför jordytan. I priset ingår, förutom en himmelsk utsikt, även en trerättersmiddag. Lägger du på en slant så börjar Virgin Galactics resor på 450 000 dollar, och du kommer då även få uppleva hur det är att befinna sig i tyngdlöst tillstånd.

Men om du verkligen vill känna på hur det är i rymden så går det nu även att boka plats på en raketuppskjutning för att tillbringa några dagar på den internationella rymdstationen ISS. 55 miljoner dollar kostar det äventyret.


Bilder där inget annat nämns: Shutterstock

Publicerat 02.05.2024