Ekonomi

Knock out med Kardashians!

Egentligen består den bara av en mjuk boll, ett pannband och ett elastiskt snöre. Men bröderna Jacob och Victor Erikssons playtech-innovation Boxbollen har blivit en succé i mångmiljonklassen.

Bröderna Jacob och Victor Eriksson
Bröderna Jacob och Victor Eriksson ligger bakom Boxbollen, en lekfull playtech-innovation som gör det möjligt att träna boxning i princip varsomhelst. Foto: Pressbild.

Draghjälp kommer från kändisar som Khloé Kardashian och Steven Gerrard – och något oväntat från Microsoftgrundaren Bill Gates.

– Det är som en lång sprint och extremt intensivt, säger en glad Victor Eriksson till nyhetssajten Breakit.

Uttalandet fälldes kort efter att det stod klart att målen för 2022 hade nåtts: en omsättning på minst 100 miljoner kronor och lansering i USA. Fjolårets omsättning landade på 125 miljoner kronor och vinsten före skatt blev 20 miljoner kronor. Detta främst tack vare en julförsäljning som var så lyckad att Boxbollens logistikpartner under några dagar gick på knäna.

Boxbollen utövare
Slår till! Det svenska träningsredskapet Boxbollen har blivit en internationell succé. BIld: Boxbollen.

Räknar träffar

Alla vet väl hur en klassisk boxboll ser ut och funkar. Så låt oss göra klart en sak: Man säljer inte bollar för 125 miljoner utan några ”unique selling points”… Med bröderna Erikssons boxboll kan man delta i utmaningar om att få in så många träffar som möjligt på en viss tid. Boxningen kan nämligen kopplas till en app som håller koll på träffarna med hjälp av telefonens mikrofon. Utmaningar som sedan ofta hamnar i sociala medier ihop med lockande videor där allt från välpumpade atleter till hemmaarbetare och skolbarn har börjat träna boxning.

Kardashian och Gates

Just filmerna är en viktig del av brödernas framgångsrecept. Alltsedan starten 2019 har de jobbat med sociala medier och influerare. När de bestämde sig för att satsa på USA i höstas var sådana partnerskap avgörande.

instagram/khloekardashian
Framgångar i USA. Den svenska innovationen Boxbollen har bland annat synts på influeraren Khloé Kardashians Instagramkonto. Även Microsoftgrundaren Bill Gates boxas med det blågula träningsredskapet. Bild: instagram/khloekardashian.

Men att få till ett samarbete med realitystjärnan Khloé Kardashian, vars instagramkonto har 281 miljoner följare, tog tid, berättar Jacob Eriksson för Breakit.

– Khloé sade nej fyra gånger innan vi fick ett ja men nu har vi direktkontakt med familjen.

I USA har även fotbollsprofilen Steven Garrard sett boxas med den röda bollen – och träningsredskapet har förekommit hos den kände tv-doktorn Phil. Men bröderna Eriksson kunde inte förutse vad filantropen och Microsoftgrundaren Bill Gates dotter Phoebe skulle ge sin pappa i julklapp. ”Vad ger man mannen som har allt? En Boxboll så klart”, skriver hon på Instagram under en bild på en fokuserad och pannbandsförsedd Gates.

En exit?

Under 2023 vill Boxbollens grundare dubbla intäkterna, bland annat genom en lansering i Japan. Men de inser också att de har växtvärk och kan behöva hjälp av en ”strategisk spelare”. Därför är de öppna för att sälja.

– Utan att säga för mycket så är det en process som är i gång, säger Jacob Eriksson. 

Publicerat 28.02.2023