Innovation

Käka luft

Tänk om man hade kunnat göra mat av luft… Eller, kan man det?

Solar Foods från Finland står i startgroparna för att lansera ett revolutionerande proteinpulver som går under namnet Solein, en mix av koldioxid och vatten, plus vitaminer som tillsätts i tillverkningsprocessen.

Tidigare i år fick Solar Foods och vd:n Pasi Vainikka ta emot det prestigefulla priset Index Award, som delas ut av den danska staten och som har kronprins Frederik och kronprinsessan Mary som beskyddare.

Hur smakar blandningen då?

Pasi Vainikka, vd på Solar Foods

Jo, ungefär som vetemjöl, hävdar åtminstone Solar Foods själva. 

Metoden är inte helt ny, den har ursprungligen tagits fram av NASA för att astronauter ska ha något att mumsa på under långa rymdfärder, men Solar Foods har utvecklat den vidare för att göra den kommersiellt intressant.

Koldioxiden utvinns ur luften genom gigantiska fläktar med metoden ”carbon capture”. Själva tillverkningen sker sedan inomhus, vilket innebär att man inte är beroende av väder och vind eller stora landområden för produktionen. 

Solar Foods egna förhoppningarna är stora.

Om allt går som det är tänkt så blir det världslansering 2021. Två år senare är planen att producera två miljoner ”måltider” och omsätta en miljard dollar.

Solein kräver minimalt med vatten

(Så här mycket vatten krävs det för att producera ett kilo protein.)

Nötkött – 56 994 l/kg

Lamm – 48 600 l/kg

Fläsk – 39 990 l/kg

Fågel – 16 830 l/kg

Solein – 48 l/kg

Läs mer: solarfoods.fi

Publicerat 14.10.2019