Kultur

Fokusera rätt!

David Stiernholm

Och så gick det en arbetsdag till utan att du hann med det du skulle … Vägrar jobbhuvudvärken att släppa och mailhögen att sina? Du är inte ensam, de flest av oss känner sig stressade på jobbet ibland.

Men hur kan man göra för att minska frustrationen? Enligt effektivitetsexperten David Stiernholm, författare till den nyskrivna boken Förenkla på jobbet, finns det många knep för att tackla problempuckar på arbetsplatsen.

– För att hitta en lösning behöver du först ta reda på vad pressen beror på, för det är inte alltid det mest uppenbara. Fråga dig själv "varför” tills du hittar den mest grundläggande orsaken som du har möjlighet att påverka. Löser du ett problem får det ofta en positiv kedjeeffekt. Ett litet steg framåt gör att du orkar ta nästa och nästa ...

Hur undviker man distraktioner som till exempel sociala medier på jobbtid? 

– Börja med att flytta de appar som du riskerar att förlora dig i långt bort från hemskärmen så att du dels inte råkar se dem när du startar jobbappar, dels får bläddra några gånger innan du når dem. Jag brukar kalla dem "kaninhålsappar", för de är lätta att uppslukas av och väl inne i dem går tiden oerhört fort.

Stäng också av notifieringar så att du själv aktivt behöver ta dig till appar för att se om det kommit något nytt. Vad jag själv har stor nytta av just nu är att använda "Stör ej medan jag kör"-läget på min iPhone. 

Du är en vän av ordning och automatisering, vad innebär det i praktiken? 

– Att jag inte vill lägga tid på att leta efter eller göra saker som skulle kunna göra sig av sig själva. Så, jag trivs med att ha allt på bestämda platser och jag använder alla appar, metoder och knep jag hittar för att få saker gjorda utan att jag behöver lägga tid eller kraft på det.

Publicerat 25.05.2019