Ekonomi

Sociala obligationer vinner mark

Genom sociala obligationer kan du göra en mätbar skillnad för världen och samtidigt behålla ungefär samma förväntade risk och avkastning i portföljen, konstaterar Emmy Lööw, expert på hållbara investeringar i Nordea.

Emmy Lööw
Sociala obligationer är ett av de mest snabbväxande segmenten på räntemarknaden. ”Som investerare kan du göra en mätbar social skillnad för världen”, berättar Emmy Lööw, expert på hållbara investeringar i Nordea. Foto: Henric Uhrbom

Att investera i lösningar för klimatet har varit på tapeten relativt länge, både när det gäller aktier och obligationer. Och många gånger har de investeringarna varit lönsamma.

Sociala investeringar, däremot, har historiskt rönt något mindre uppmärksamhet. Men de senaste åren har sociala obligationer seglat upp som ett av de mest dynamiska och snabbväxande segmenten på räntemarknaden.  Enligt ratinginstitutet Standard & Poor’s ökade emitteringen av sociala obligationer från 14 till 165 miljarder amerikanska dollar från 2018 till 2022. Det är en ökning på över 1 100 procent.

– Som investerare kan du göra stor skillnad genom att styra ditt kapital mot bra lösningar som ska förbättra sociala förhållanden. Det mest direkta sättet är förmodligen att vara med och finansiera sociala projekt genom exempelvis sociala obligationer, säger Emmy Lööw, expert på hållbara investeringar i Nordea.

En social obligation skiljer sig egentligen inte så mycket från en vanlig obligation. Det är alltså ett slags lån där den som ger ut obligationen lånar pengar av en köpare, som i sin tur får en ränta. 

– Men när det gäller sociala obligationer finns det krav på hur det upplånade beloppet ska användas, påpekar Emmy Lööw.

illustrerade konceptuell bild om infrastruktur
Kapital som gör skillnad. Sociala obligationer kan exempelvis ha fokus på att öka tillgången till grundläggande infrastruktur. Bild: Shutterstock.

Obligationerna ska ha som mål att skapa en positiv, mätbar social påverkan vid sidan av ekonomisk avkastning. Kapitalet ska användas för att finansiera projekt för att exempelvis öka tillgången till grundläggande infrastruktur, bostäder till rimliga priser och livsmedelsförsörjning. Projekten ska rikta sig främst till personer som lever under fattigdomsgränsen, utestängda eller marginaliserade befolkningar samt personer med funktionsnedsättning, migranter eller underutbildade personer.

En fransk bank som har gett ut sociala obligationer ger ett tydligt exempel på den roll instrumentet kan spela.

– Den bankens sociala obligationsprogram inriktade sig på övergången till ett mer inkluderande samhälle. Där har de insamlade medlen nu hjälpt bland annat 2 500 låginkomsttagare att köpa sig ett eget hus och de har också medfinansierat sjukvårdsanläggningar med 35 000 vårdplatser, berättar Emmy Lööw.

Viktiga principer underlättar transparensen

Hur vet man då vad investeringarna kommer att gå till? International Capital Market Association (ICMA) är en självreglerande branschorganisation för aktörer på kapitalmarknaderna. De har utvecklat principer som ger vägledning kring bästa praxis vid emittering av sociala obligationer. Detta för att säkerställa transparensen kring vad man faktiskt investerar i och påverkar.

Enligt principerna ska den som ger ut en social obligation tydligt redovisa hur insamlat kapital hanteras och hur projekt utvärderas och väljs ut. Det ska också ske en regelbunden rapportering om påverkan och hur kapitalet används.

ICMA:s principer är frivilliga och definitionen av en social (och grön) obligation är ganska bred. Det är därför viktigt att man som investerare noggrant utvärderar utfärdarens dokumentation för att säkerställa att kapitalet investeras där det ska.

illustration pillerburk och stadsvy i bakgrunden
Ett lyckat exempel på sociala obligationer är från Frankrike, där de insamlade medlen har hjälpt 2 500 låginkomsttagare att köpa sin egen bostad. Bild: Shutterstock.

– Ett sjukvårdsföretag kan exempelvis ge ut en social obligation för att för att finansiera projekt för att öka tillgången till grundläggande vård i länder med åldrande befolkning. Företaget ska då regelbundet publicera rapporter med relevanta nyckeltal, som hur många människor som gynnats av projektet eller antalet sjukvårdsbyggnader man byggt, förklarar Emmy Lööw.

Så investerar man i sociala obligationer

Som privatinvesterare är det enklast att få exponering mot sociala obligationer genom en social obligationsfond. Fördelen med att investera i en fond är att fondförvaltaren då ansvarar för att löpande säkerställa kvaliteten på varje enskild emittent av sociala obligationer, både utifrån ett hållbarhetsperspektiv och rent finansiellt. 

– Genom att byta ut en del av räntedelen i din portfölj mot sociala obligationer kan du som investerare göra en mätbar social skillnad för världen – samtidigt som du behåller ungefär samma förväntade risk och avkastning i din portfölj, konstaterar Emmy Lööw. 

Vill du veta mer om sociala obligationer? Ta kontakt med din rådgivare i Nordea Private Banking.

Är du ännu inte kund? Då är du välkommen att kontakta oss för mer information.

Publicerat 26.06.2023