Ekonomi

Låna in till eget bolag – men tänk efter före

Med en vikande konjunktur behöver allt fler företagsägare låna in kapital till sina bolag. Här är det viktigt att göra rätt. Private Bankings jurister Pernilla Frisk och Daniel Nätt förklarar vad som kan hända vid en eventuell konkurs eller annan förlust.

illustration med en hand som stoppar in pengar i en kontorsbyggnad
Behöver du låna in pengar till ditt företag? Se till att ha ordning på papperen, annars kan det stå dig dyrt.

Efter flera år av högkonjunktur och låga räntor har läget i ekonomin förändrats, vilket påverkar tillgången till finansiering för många onoterade bolag. Det är helt enkelt inte lika gynnsamt eller lätt att låna längre. Detta har medfört att allt fler företagsägare tar av sitt privata kapital för att låna in till företaget.

Det finns flera sätt att göra inlåningen på. Oavsett vilket du väljer är det bra att tänka till innan, dels för att det ska bli rätt i företagets redovisning, dels för att konsekvenserna kan bli stora för dig som privatperson om ditt bolag går i konkurs eller om du skiljer dig.

Olika sätt att låna in kapital till bolag

När du som företagsägare lånar in kapital till ditt företag ska beloppet tas upp som en skuld i balansräkningen. Det gäller även om du fattar beslut om utdelning men inte tar ut beloppet – det innebär i praktiken att du ger ett lån till bolaget.

Normalt finns inga begränsningar i hur mycket pengar du får låna in till ditt företag. Men om du ska ta ut ränta så är det viktigt att det finns ett behov av kapitalet i ditt företag och att räntan är marknadsmässig. Här är det viktigt att du stämmer av räntenivån med din revisor och får hjälp med att upprätta en lånehandling.

Ett annat sätt att tillföra kapital till eget bolag är via ett aktieägartillskott. Det är egentligen inget lån rent juridiskt och du kan inte ta ut någon ränta. Tillskottet syftar ofta till att förbättra ett bolags finansiella ställning och därmed undvika risk för krav på kontrollbalansräkning och tvångslikvidation. Ett aktieägartillskott kan antingen vara ovillkorat utan krav på återbetalning, eller villkorat med rätt till återbetalning om bolagets fria egna kapital medger det.

Pernilla Frisk inne på nordeas kontor
Vad finns det för avdragsrätt vid förluster? Pernilla Frisk, affärsjurist på Private Banking, reder ut vad som gäller. Foto: Mikael Sjöberg.

Avdragsrätt för förluster

En fråga som vi jurister får allt oftare är om en förlust på ett onoterat bolag är avdragsgill eller inte. Reglerna är snåriga och det är inte helt enkelt att få en överblick, så svaret blir i de flesta fall ett riktigt juristsvar: ”Det beror på.”  

För att man ska kunna dra av en förlust måste den först och främst vara verklig och definitiv. Om bolaget går i konkurs så blir en fordran mot revers till ett eget affärsdrivande bolag avdragsgill.

Däremot kan du inte dra av en sådan förlust till närståendes bolag, eftersom det i normalfallet ses som en personlig levnadskostnad. För att en sådan fordran ska vara avdragsgill måste du kunna visa att det inte var en väntjänst, utan en ekonomiskt grundad transaktion.

Inte heller kan du dra av en förlust på ett aktieägartillskott, eftersom man anser att det inte är bolaget som gett ut tillskottet. Om du däremot har omvandlat en fordran till ett aktieägartillskott, så innebär det att du avyttrat fordran och då är en förlust avdragsgill. Dock måste du kunna visa att bolaget tillförts tillgångar till ett värde som motsvarar fordran.

Kort sagt är det viktigt att du har dokument som är korrekt upprättade, så att du vid en konkurs kan visa vilket belopp som du lånat in till bolaget.

Daniel Nätt
Om du skiljer dig kan transaktioner i ditt bolag få familjerättsliga konsekvenser. Daniel Nätt, familjerättsjurist på Private Banking, vet hur du ska göra. Foto: Anders Bergstedt.

Familjerättsliga konsekvenser

Vad många kanske inte tänker på är att transaktioner i företaget även kan ge följder när något händer i privatlivet.

Om du som företagsägare tillför kapital till ditt företag och sedan separerar från din make eller maka kan det få stora konsekvenser vid bodelningen. Vid rena lån är det inlånade beloppet en fordran på bolaget som vid en separation ses som en tillgång för företagsägaren.

Fordran kan antingen ha status som giftorättsgods eller som enskild egendom. Om de medel du som företagsägare har lånat in till bolaget var giftorättsgods är fordran också giftorättsgods. Fordran ska då ingå i bodelningen mellan er som makar vid en separation.  

Var de medel som har lånats in enskild egendom är fordran att betrakta som enskild egendom och ska inte ingå i bodelningen. Det är alltså de inlånade medlens status som avgör om fordran på bolaget ska ingå i bodelningen eller inte.

Om de medel som lånats in exempelvis kommer från en aktieutdelning får ni som makar undersöka om själva utdelningen var giftorättsgods eller enskild egendom.

Reglerna om giftorättsgods och enskild egendom gäller både vid bodelning till följd av separation och vid dödsfall.

Rättsläget kring enskild egendom och aktieägartillskott är till vissa delar oklart. Om du som företagsägare vill tillföra kapital till ditt bolag bör du utreda de familjerättsliga konsekvenserna innan kapitalet lånas in eller ges som tillskott till bolaget.

Avslutande råd

Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller, men det är även viktigt att ta hjälp av erfarna jurister.

Som vi har nämnt går det tyvärr inte att ge generella råd, utan man måste se till varje unik situation och ta hänsyn till alla aspekter i det specifika fallet. Har du frågor, ta kontakt med din revisor eller din rådgivare i Private Banking som kan lotsa dig vidare till en jurist.


Text: Pernilla Frisk och Daniel Nätt

Publicerat 24.07.2023