Kultur

Knip igen efter 20 sekunder

Det är härligt att bli lyssnad till. När vi pratar om oss själva utlöses dopamin, kroppens egna lyckohormon. Men när går en konversation över i monolog, när börjar du tråka ut din motpart?
Redan efter 20 sekunder, varnar psykiatrikern Mark Goulston som själv fallit i fällan upprepade gånger.

illustration. detalj av ett kvinnoansikte som tystar någon, pekfingret framför munnen
Hyssj! Berätta inte allt på en gång, då tråkar du ut din samtalspartner. Illustration: Shutterstock.

Du står där på cocktailpartyt och får äntligen lägga ut orden om ditt favoritämne, det som just du har unika insikter i. Du tar till dina bästa formuleringar, målar verbalt och gestikulerar för att understryka argumenten. Men plötsligt märker du att några i sällskapet börjar flacka med blicken. De kanske till och med tar upp sina telefoner.

Är situationen bekant?

Det är den åtminstone för Mark Goulston, psykiatriker, föreläsare och författare som skrivit boken Just Listen. I en krönika i Harvard Business Review berättar han om den uppsträckning han nyligen fick av sin samarbetspartner, radioprogramledaren Marty Nemko.

”Mark, förvisso är du expert på lyssnande, men du behöver prata mindre och lyssna mer”, sade kollegan.

Mark Goulston
När föreläsaren Mark Goulston fick en uppsträckning för att han pratade för mycket och för länge så började han studera hur man ska hitta balans i ett samtal. Bildkälla: marketingspeak.com

Så, vad är det som driver oss att prata på? Dels det enkla faktum att alla människor bär på en längtan efter att bli uppmärksammade. Ibland är längtan så stark att vi inte märker att svadan svämmar över. När vi talar om oss själva frigörs dopamin som skapar lyckokänslor.

Men ingen vill ju generat upptäcka att omgivningen tappat intresset. För att undvika det har Goulston, med hjälp av Nemko, formulerat några konkreta råd.

1. Reflektera

Först, fundera på vad som får dig att prata på. Är det för att du sällan annars känner dig lyssnad till och vill ”ta igen” när chansen väl kommer? Eller är det bara en underbar känsla att verbalt få lätta hjärtat? Kanske snackar du för att rensa tankar och nå egen klarhet (då är du i gott sällskap med många andra)?

Enligt Goulston har ett samtal tre stadier:

• I det första är du fokuserad, relevant och koncis, du håller dig till ämnet och gör inga utsvävningar.

• Det är dock lätt att glida över i det andra stadiet: Ju mer du talar, ju mer avslappnad och nöjd känner du dig. Du märker inte ens att samspråket sker på dina villkor, att det kanske inte är så kul för din partner.

• I det tredje stadiet har prataren hållit låda så länge att hen villat bort sig från ämnet och även insett att det krävs en åtgärd för att få tillbaka motpartens uppmärksamhet. Det paradoxala är att metoden många då använder sig av är: ännu mer prat.

Lyckas man då inte lägga band på sig är det stor risk att stunden helt pratas sönder och den rastlöse motparten avlägsnar sig. Din sköna känsla förbyts till något mindre angenämt. Vi kan känna oss skamsna, just när vi trodde att vi var intressanta och sedda. Här vill vi inte hamna.

Abstratkt trafikljus
Enligt Mark Goulston har ett samtal tre stadier. Viktigast att tänka på – håll koll på tiden!

2. Öva på 20 plus 20 sekunder

När du möter andra i samtal, föreställ dig då att det finns ett trafikljus till hjälp för att balansera den verbala förmågan.

Grönt ljus lyser när du precis träffat en person du ska ha en dialog med. Frid och fröjd råder, du känner dig både omtyckt och glad under den första delen av konversationen. Men se upp, personer som talar längre än 40 sekunder känns som långdragna och alltför pratsamma.

När 20 sekunder gått, tänk dig därför att trafikljuset lyser gult. Det är hög tid att runda av. Sätt punkt senast vid 40 sekunder. Då finns det goda chanser att samtalspartnern varken tycker att du är trist eller självupptagen, utan intressant och närvarande.

3. Var inkluderande            

Även om du följer din inre trafikpolis och pratar i sjok om tjugo sekunder, så kan det landa fel. Personen du samtalar med kanske varken känner sig sedd eller inkluderad. Alltför ensidig kommunikation är aldrig framgångsrikt i en värld som bygger på relationer. Så tänk på att lyssna, ställa frågor och vara nyfiken tillbaka. Det är först då en genuin konversation uppstår. Då lyser ljuset grönt hela vägen.

4. Använd platinaregeln

Det finns ett gammalt ordspråk som säger att tala är silver men att tiga är guld. Till det kan man lägga till: Att prata mindre än 40 sekunder och att lyssna nyfiket är platina. Använd 20 plus 20-sekunder som en gyllene regel och fokusera nyfikenheten på den du möter. Då blir samtalen gränslösa.

Publicerat 24.07.2023