Hållbarhet

Framtidens hus byggs av timmer

Oops! Please enable marketing cookies to view content like this from Nordea

Mjøstårnet. Källa: Woodify. Arthur Buchardt/AB Invest AS. HENT AS, Voll Arkitekter. Woodsafe Timber Protection AB. VJUS AS

Är det efter något sekel dags för comeback för trä i hyreshus och kontorsskrapor? Bara en trettioårskris bort, 2050, beräknas jorden bestå av 10 miljarder människor, varav två tredjedelar kommer bo i städer. Det behöver byggas på höjden och utan nuvarande klimatavtryck. Lösningen stavas timmer, menar alltfler ingenjörer och arkitekter. 

Men vad har hänt sedan dess? Blev det så bra som världen hoppades på?

Nu är det inte vilka stockar som helst som trätillskyndarna tror på, utan CLT, Cross Laminated Timber: element bestående av i vinklar sammanlimmat virke (lite som extremt tjock plywood) och som är både hållfast och brandsäkert. CLT skulle reducera en skyskrapas miljöpåverkan med 75 procent, hävdas det. 

Men, undrar andra, skogsavverkningen? Och: hur högt går det att bygga med trä? Världens högsta trähus, norska Mjøstårnet som stod klart i mars 2019, mäter 85 meter och är ingenting i jämförelse med 527 meter stål- och betongjätten Willis Tower i Chicago som tjänar som en stenstadens symbol efter de trärestriktioner som infördes efter den ödeläggande branden där 1871. För att inte tala om Burj Khalifa i Dubai på 828 meter.

Som svar växer nu fler trähus på höjden: I London planeras Oak Tower 1 och 2. Höjden? 300 meter. Och i Tokyo skissas på ett 350 meter högt trähus. Diskussionerna, och höghöjdsförsöken, lär fortsätta.


Nu bygger vi på höjden – planerade träbyggnader

ByggnadVåningarStad
River Beach Tower80Chicago
Oakwood Tower80London
W350 Project 70Tokyo
Timber Towers60Philadelphia
Sidewalks Lab50Toronto
The Spar48Portland
Trätoppen40Stockholm

Publicerat 11.11.2019