Innovation

Diamantbatterier kan räcka tusentals år

Den enes skräp, den andres skatt … Det låter för bra för att vara sant, men NDB Technology i San Francisco tror sig ha löst två av samtidens största problem: Var vi ska lagra det livsfarliga kärnavfallet och hur vi ska ladda våra batterier.

Diamant
Bild: Shutterstock

Bolaget experimenterar med att omvandla just kärnavfall till radioaktivt kol-14 och framställa diamanter som producerar energi i stället för att bara lagra den. Idén är att en radioaktiv diamant ska omges av andra industriproducerade diamanter och omvandla strålningen till elektricitet.

Som alla vet är radioaktivt avfall giftigt och tar tusentals år att bryta ner. Batteriet tillverkas av reaktordelar som har blivit radioaktiva i kärnkraftsanläggningar men genom den nya metoden kapslas strålningen in och batteriet blir ofarlig. Enligt IAEA, Internationella atomenergiorganet, kan ”kärnan i en typisk grafitmodererad reaktor innehålla 2 000 ton grafit.” Grafiten innehåller kol-14 radioisotop, samma radioisotop som används av arkeologer för koldatering, och vars laddning väckt NDB:s intresse.

Man hävdar alltså att man lyckats utveckla grafiten till ett självdrivande batteri som kan hålla i tusentals år – ett klart lyft för vilken smarttelefon eller elbil som helst. Batteriet tillverkas av två typer av nano-diamanter, vilket gör det kollisionssäkert i bilar eller andra rörliga föremål. Företaget säger också att batteriet avger mindre strålning än människokroppen. 

NDB räknar med att ha en kommersiell version av batterier – tänk AA och AAA – med låg effekt på marknaden om några år, följt av en kraftfull version om cirka fem. Om allt går som planerat kan tekniken vara ett stort steg framåt och för en låg kostnad ge långsiktig energi till världens elektronik och fordon. För som företaget säger:

– Vi kan börja på nanonivå och sen driva både satelliter och lok.

Publicerat 27.01.2021