Kultur

Världen i korthet

Läs om världens tystaste rum, Elon Musks expanderande herravälde i rymden och Lionel Messis miljardanbud. Plus att vi uppmärksammar den senaste trenden i Japan med uppsägningsbyråer, för alla som behöver hjälp med att säga upp sig från jobbet. Där är några minnesvärda nedslag ur höstens nyhetsflora.


två leende personer dricker kaffe
Går det över huvud taget att le innan man fått kaffe på morgonen? Det ville kafékedjan Good News Coffee testa. 

LE, ANNARS BLIR DET INGET KAFFE. Vissa av oss behöver kaffe för att fungera och känna någon som helst glädje. Men kafékedjan Good News Coffee, som finns i många större europeiska städer, tänkte ändå att det var en bra idé att tvinga sina kunder att le innan de fick sina beska droppar. De installerade helt enkelt en sensor vid dörren och släppte inte in kunderna förrän de fyrat av ett leende. Allt för att sprida glädje – men det högst oklart om det ökade eller minskade försäljningen av kaffe.


illustration av en person som har stressigt
Projektledare är den yrkesgrupp som löper störst risk att bli utbränd, enligt en undersökning från LinkedIn. 

PROJEKTLEDAREN BRINNER. Enligt en undersökning som genomförts av LinkedIn, är projektledare den yrkesgrupp som löper störst risk att bli utbrända. Efter att ha intervjuat fler än 16 000 yrkesverksamma människor i USA, kunde man konstatera att fyra av tio känner sig utbrända. När det gällde projektledare var siffran ännu högre: bland dem uppgav hela 50 procent att de kände sig utbrända.


illustration: Jeff dricker sitt morgonkaffe
Inget frukostscrollande för Jeff – men desto mer prat, kaffe och strosande. Bild: DALL-E/Shutterstock/Promt KAI.

INGET MORGONSCROLLANDE FÖR JEFF. Amazonägaren och multimiljardären Jeff Bezos verkar ha lyssnat på FMH:s nya riktlinjer för skärmtid. För enligt hans fästmö Laren Sánchez finns det en strikt regel hemma hos dem: Inga skärmar på morgonen. I stället pratar de med varandra, läser tidningen och ägnar sig åt det som Jeff Bezos kallar ”strosartid”, alltså att bara gå runt och tänka lite.


tysta rummet på Orfield Laboratories
Sssshhhhhhh … i världens tystaste rum står de flesta inte ut längre än en halvtimme. Sedan kommer hallucinationerna… Bild: Orfield Laboratories.

TYSTA LEKEN. I Minneapolis i Minnesota finns världens tystaste plats. Nej, det är inte någon grotta eller skogsglänta, utan ett rum. Orfield Laboratories, ett testcenter för produktutveckling, har låtit uppföra en så kallad ekofri kammare. Inuti den råder komplett tystnad och 99,99 procent av allt ljud absorberas av väggar, tak och golv. Enligt uppgift är rekordet för någon att vara därinne ensam 55 minuter. Redan efter 30 minuter börjar vissa få hallucinationer och problem med balansen. Tystnaden är så överväldigande att det enda som hörs är ens eget blod som pumpar och ens eget skelett som rör sig.


Ett collage med Lionel Messi
Lionel Messi föredrog USA framför Saudiarabien – och gick miste om cirka 1,4 miljarder euro.

MESSIS MILJARDER. Många höjde på ögonbrynen förra året när fotbollsproffset Lionel Messi slutade i PSG och i stället började spela i den amerikanska ligan MLS. Många trodde att han skulle flytta till saudiska klubben Al-Hilal, som uppvaktat honom. Nu har det avslöjats vilka summor som var i schvung: oljelandet erbjöd Messi hisnande 1,4 miljarder euro för två år. Det motsvarar en månadslön på dryga 58 miljoner euro, alltså cirka 650 miljoner kronor i månaden. Anledningen till att han sa nej var enligt uppgift att hans familj hellre ville bo i USA.


kollage: Elon musk omgiven av satelliter
Snart är himlen full av Elons satelliter. Målet är att skjuta upp sammanlagt 42 000. 

GRATTIS PÅ SJUTUSENSATELLITSDAGEN, ELON. Nyligen skickade Elon Musks företag SpaceX upp sin 7 000:e Starlink-satellit. Det innebär att Elon Musk nu kontrollerar 62 procent av alla satelliter som cirklar runt jorden. Det är nästan tio gånger fler än konkurrenten OneWeb. Starlink erbjuder internetuppkoppling globalt, finns nu i 102 länder och används av cirka tre miljarder människor. Målet är, enligt Elon Musk, att skicka upp 42 000 satelliter.


japansk man på knä i ett kontorsrum
Att säga upp sig kan vara nervöst och innebära konflikter – men i Japan kan du få hjälp av en uppsägningsbyrå. Bild: DALL-E/Promt KAI.

KONSTEN ATT SÄGA UPP SIG. I Japan anses det vara den ”ultimata formen av respektlöshet” att säga upp sig från jobbet. I ett reportage på CNN skildras hur anställda antingen inte vågar ta samtalet med chefen, eller att chefen helt enkelt inte accepterar uppsägningen – trots att den anställde har legat på knä och bugat. Lösningen är så kallade uppsägningsbyråer som sköter hela processen. Lite som en advokatbyrå sköter rättsprocesser, eller som en agentur som förhandlar fram kontrakt.


Suellen Carey
Hur skiljer man sig från sig själv? Fråga Suellen Carey, som nu har begärt skilsmässa från sig själv efter ett års äktenskap. Bild: IG@suellencarey.uk / celebmazine.ir .

SKILSMÄSSA FRÅN SIG SJÄLV. Det såg ut som det perfekta äktenskapet: att gifta sig med sig själv. Det tyckte i alla fall den brasiliansk-brittiska influencern Suellen Carey, när hon stolt meddelade omvärlden att hon var ”sologam” för ett år sedan. Hon gjorde det för att helt och hållet fokusera på sig själv och sitt psykiska välbefinnande. Men nu avslöjar hon att hon har skilt sig, efter en längre tids funderande och till och med gått i parterapi.

”Även ett engagemang i sig själv kan ha sina utmaningar, till exempel att hantera förväntningarna på att man själv ska vara perfekt hela tiden”, berättar hon i en intervju med den brittiska tidningen Mirror.


illustration av en AI hök
Det kan vara svårt att hålla reda på alla ansökningar, CV:n och intervjuer när man söker jobb. Men nu kan AI hjälpa dig. Bild: DALL-E/Promt KAI.

JOBBSÖK UTAN ATT SÖKA. Letar du efter nytt jobb? Nu kan du använda AI för att dammsuga internet på lämpliga vakanser. AI Hawk, som verktyget heter, kan söka tusentals jobb på bara ett dygn, skapa personliga CV:n och svara på frågor från arbetsgivare som visar intresse. Allt för att maximera chanserna att få komma på en intervju. Vissa användare hävdar att de blivit kallade till så många anställningsintervjuer att de inte kunnat komma på alla.


Chuck Feeney
Han blev rik på att sälja taxfreevaror på flygplatser – men när han dog hade Chuck Feeney skänkt bort nästan åtta miljarder dollar. Stillbild: YouTube/Bill Gates/Remembering Chuck Feeney, a great philanthropist.

OKÄND VÄLGÖRARE. Chuck Feeney, hört talas om honom? Nej, han var en doldis. Under sin livstid blev han enormt rik på att grunda och äga en global kedja av duty free-affärer, DFS. Men han drevs av betydligt mer än att tjäna pengar på att sälja parfym, sprit och cigaretter. Han grundade stiftelsen The Atlantic Philanthropies, som donerade pengar till bland annat utbildning, hälsovård och mänskliga rättigheter. Sammanlagt skänkte han bort över åtta miljarder dollar under sin livstid. När han dog 2023 uppgick hans personliga förmögenhet till blygsamma två miljoner dollar.


Bilder där inget annat nämns: Shutterstock

Publicerat 28.09.2024