Ekonomi

Gigantiska gåvor för en bättre värld

MacKenzie Bezos har lovat att skänka bort minst hälften av sin förmögenhet på 17 miljarder dollar.

I början av sommaren kom nyheten att MacKenzie Bezos, nyligen skild från världens rikaste man tillika Amazongrundaren Jeff Bezos, skänkte bort halva sin förmögenhet till välgörenhet. Den astronomiska summan 17 miljarder dollar ska användas för filantropiska syften och är en del av den världsomspännande rörelsen The Giving Pledge som initierades 2010. Det var nämligen i augusti det året som fyrtio av USA:s förmögnaste par och individer träffades, påhejade av Bill och Melinda Gates samt superinvesteraren Warren Buffett.

Men de kreditvärdiga deltagarna möttes inte för att tipsa varandra om hur man plussar på sina egna pengar, utan för att avge ett löfte och göra en annan sorts vinst. Konceptet The Giving Pledge, Gåvolöftet, var fött. I korthet går kontraktet ut på att skänka bort minst hälften av sin förmögenhet till välgörenhet.

Några andra som ska har lovat att ge bort mer än hälften av sin förmögenhet.

Mark Zuckerberg och Priscilla Chan – har utlovat att de ska skänka bort 99 procent av alla sina Facebook-aktier.

Richard Branson – superentreprenör som tänker använda sin förmögenhet på 4 miljarder dollar till att hjälpa andra entreprenörer som arbetar för världens bästa.

Brian Chesky – med sina 38 år är Airbnb:s grundare en av de yngsta på listan. Har gått från att bokstavligen vara hemlös till en förmögenhet på 3,5 miljarder dollar.

Barry Diller och Diane von Furstenberg – när Giving Pledge startades 2010 så var modeikonen och medietitanen bland de första att skriva på.

Sheryl Sandberg – näringslivsprofil och Facebooks operativa chef som vill använda sin förmögenhet på 1 miljard dollar för att främja mångfald i näringslivet.

George Lucas – när Star Wars-skaparen sålde sitt bolag Lucas Film till Disney så förband han sig att skänka bort större delen av försäljningssumman på 4 miljarder dollar till välgörenhet.

I dag har gåvomodellen spridit sig. Fler än 200 miljardärer, från 27 av världens länder, har skrivit under överenskommelsen. Bland områdena som medlen gått till finns minskande av fattigdom, ökandet av kvinnors och flickors möjligheter i världen och arbetet för en hållbar miljö. I Norden är det hittills bara norska hedgefondprofilen Nicolai Tangen och hans fru Katja Tangen som har hakat på samt Kjell Inge Røkke med familj.

”Fler än 200 miljardärer, från 27 av världens länder, har skrivit under överenskommelsen.”

Vinsten då, för givarna? En gåvoverksamhet som denna och ordentlig filantropisk generositet överhuvudtaget kan förstås hjälpa akut vid katastrofer och missförhållanden. Men dessutom, menar The Giving Pledge, kan de finansiella musklerna som frigörs främja viktiga innovationer och framsteg. Verktyg för en bättre värld på både kortare och längre sikt alltså, för alla med eller utan miljarder på fickan.

Publicerat 08.07.2019