Ekonomi

Är du hållbar, lille vän?

Utsläppen av växthusgaser är ett allt större hot. Men på sikt kommer vi hitta smarta lösningar och innovationer – som både skapar avkastning och räddar miljön, skriver Michael Livijn.

Bild: Shutterstock

Att klimat, miljö och människans påverkan på planeten vi lever på är en av de viktigaste framtidsfrågorna råder det inga tvivel om. För en negativ påverkan har vi. Det räcker med att konsumera valfri media i 10 minuter för att förstå. Samtidigt är det knappast något lätt problemområde att närma sig utan att ha en specialiserad professorstitel. Komplexiteten överstiger vida vad mitt eget intellekt klarar av att hantera. Likväl tror jag de flesta av oss gör vad vi kan för att dra vårt strå till stacken: Vi återvinner, väljer det ekologiska alternativet och kanske klimatkompenserar den där flygresan utomlands. Gott så? Nja, faktum kvarstår, utsläppen av växthusgaser är inte direkt i någon fallande trend, även om covid-19 innebär att kurvan under 2020 tillfälligt bryts. I takt med att den ekonomiska återhämtningen fortsätter så kommer den troligen tillbaka till en stigande trend. Tillväxt innebär utsläpp, det lilla faktumet kommer vi inte ifrån.

Michael Livijn är Chief Investment Manager i Private Banking Family Office & Special Clients. Han var tidigare chefsstrateg och är nu inne på sitt fjärde decennium i Nordea (anställdes år 1999).

 

Jag är teknikoptimist. Innovation har varit ett centralt inslag i vår tillvaro sedan hjulet (och annat också, tyvärr). På det stora hela är det bättre att leva i dag än i går. Även om det nog vid vissa tillfällen säkert var häftigare; det hade varit stort att exempelvis uppleva det faktum att mänskligheten satte en gubbe på månen för över 50 år sedan, med hjälp av transistorer! Slår lite högre än den senaste Apple-luren i min bok, oavsett hur många ziljarder pixlar kameran har. Nåväl, att i innovations-racet vila på lagrarna har bara haft en utgång. Fråga Facit. Vår påhittighet kommer naturligtvis att användas även för att hitta lösningar på klimatproblemen. Och den problemlösningen pågår för fullt.

Det innebär också att vi har ännu en faktor att ta hänsyn till utifrån ett portföljperspektiv. Kapitalmarknadens uppgift är ju att slussa kapital till de idéer som förväntas bära frukt och andelen som går till hållbara investeringar ökar ordentligt, oavsett region. Fortfarande är det fältet fullt av olika definitioner om vad som är hållbart, men jag tycker att den övergripande trenden är viktigare i det här fallet. Och det är att smarta människor kommer på smarta lösningar som både driver miljö/klimatproblemet i rätt riktning och skapar avkastning! Det finns aldrig ett dåligt tillfälle att se över sin portfölj och glöm inte att inkludera även hållbarhetsaspekten nästa gång!

Publicerat 23.10.2020