Ekonomi

47 000 kr för en krukväxt

Värde: 47 000 kronor. Philodendron Minima. Foto: TradeMe /nz

Normalt när man tänker på exklusiva samlarobjekt brukar tankarna flyga i väg mot klockor, smycken, konst och bilar, bara för att ta några exempel.

Men vad sägs om krukväxter?

I början av september såldes en philodendron minima i Nya Zeeland för det hisnande priset av 47 000 kronor. Säljaren hade på auktionssajten TradeMe satt ett lägstapris på 10 (!) kronor för den fyrbladiga växten – men budgivningen accelererade bortom alla upptänkbara gränser.

– Fast de fyra bladen har verkligen en fantastisk gulgrön färgvariation, kommenterade den anonyme säljaren i The Guardian, till lika delar chockad som glad.

Enligt kommunikationschefen Ruby Topzand på TradeMe låg det tidigare försäljningsrekordet för krukväxter från augusti på knappt 40 000 kronor, då handlade det om en hoya (porslinsblomma).

I spåren av coronakrisen är detta bara en i raden av smått bisarra fakta och händelser runt det intressemässiga uppsving som vi nu ser för krukväxter.

Låt vara att det de senaste åren har funnits en växande krukväxttrend, men under coronan har fikusarna och begoniorna en gång för alla kravlat sig ut ur dammiga fönstersmygar och blivit hetaste inredningsaccessoaren.

Något som vart och vartannat Zoom- eller Teamsmöte numera kan vittna om. Tidigare var det givna bakgrundsskrytet designade bokhyllor med noggrant utvalda statusmarkörer av Nobelpristagare och skönlitterära epos, men dessa är nu inte sällan ersatta av omsorgsfullt välskötta krukväxter.

Så har också krukväxtförsäljningen mer än fördubblats sedan pandemins utbrott, vilket även syns i tillströmningen av krukväxtentusiaster på Instagramkonton som @thepottedjungle och @earthychildren med hundratusentals följare. Entusiasmen har inga gränser. Krukväxtägare kallar sig själva för ”plantföräldrar” och ger till och med sina gröna skyddslingar smeknamn. Något som ur ett socialantropologiskt perspektiv onekligen blir en extra krydda då det skvallrar om ett känslomässigt band som brukar vara förbehållet våra barn, husdjur och käraste ägodelar.

5 trendiga krukväxter 2020

1. Zebrasköld

2. Begonia

3. Paraplyaralia

4. Palettblad

5. Rosenkalla

Text: Mårten Niléhn

Publicerat 23.10.2020