Personligt

Parastronaut på väg mot stjärnorna

Han är kirurg och har en paralympisk medalj innanför västen. Nu siktar britten John McFall på att bli världens första astronaut med funktionsnedsättning.

John McFall
Kirurg, olympier och snart astronaut. Britten John McFall har tagits ut till Esas astronaututbildning och siktar på att bli världens första rymdfarare med funktionsnedsättning. Foto: Eyevine / IBL/TT

– Jag är ivrig och ser fram emot det som väntar… Jag trodde länge att det var omöjligt för mig att bli astronaut eftersom jag är amputerad, säger han.

John McFall är en av de 17 som tagits ut till den europeiska rymdstyrelsen Esas astronaututbildning – den första gruppen sedan 2009. Britten ska arbeta med ett särskilt uppdrag som går ut på att undersöka vilka åtgärder som krävs för att personer med funktionsnedsättning ska kunna färdas i rymden.

– Jag är stolt och tacksam för möjligheten att få jobba med ett så modigt och djärvt projekt, säger han till public servicekanalen BBC.

McFall har stått i rampljuset tidigare. 41-åringen förlorade sitt högra ben efter en motorcykelolycka när han var 19 år gammal, men lärde sig snabbt att gå och springa med benprotes. Han har tävlat i löpning på elitnivå. Vid de paralympiska spelen i Peking 2008 tog han brons på 100 meter. Dessutom är han är prisbelönt kirurg, specialiserad på ortopedi, trauma och urologi.

John McFall
John McFall förlorade sitt högra ben när han var 19 år, efter en trafikolycka. Nu siktar kirurgen och atleten på att bli astronaut. Foto: ESA/P.Sebirot

När McFall såg Esas utlysning tyckte han att jobbet var som klippt och skuret för honom.

– Jag kände mig inspirerad, jag var tvungen att söka.

Nu väntar två års intensiv träning och utbildning för trebarnspappan som på fritiden gärna spelar gitarr och kör mountainbike.

Esas chef för rymdutforskning, David Parker, säger att det är viktigt att engagera olika typer av människor som är entusiastiska över att upptäcka rymden.

– Vi tog ett första steg genom att öppna denna utlysning för personer med vissa typer av funktionsnedsättning, vi hoppas funktionsnedsatta ska kunna flyga till internationella rymdstationen (ISS), säger han.

257 personer sökte till det särskilda uppdrag som John McFall nu axlar.

Publicerat 27.12.2022