Ekonomi

Hur påverkar USA-valet marknaden?

Den 5 november är det återigen dags för amerikanarna att välja president. Blir det Joe Biden eller Donald Trump? Och vilka blir de finansiella konsekvenserna för omvärlden? Vi har ställt tre snabba frågor till Nordeas investeringsstrateg Karl Larsson.

Karl Larsson
Karl Larsson, Nordeas investeringsstrateg, har tittat närmare på de finansiella konsekvenserna av utgången av det amerikanska presidentvalet.

1. Vad kan vi förvänta oss av marknaden inför valdagen?

– Generellt sett uppskattar inte aktiemarknaden osäkerhet och inför ett val kan det precis som nu uppstå en del frågetecken kring de ekonomiska utsikterna. Konsekvensen brukar bli att avkastningen blir lägre och att volatiliteten är högre än under ett genomsnittligt år.

2. Vilka kommer att bli de viktigaste finansiella frågorna i valet?

– Från ett börsperspektiv landar fokus på Trumps tal om utökade tariffer och Bidens planer på höjda skatter. En annan viktig fråga blir om någon av kandidaterna kommer få med sig en majoritet i kongressen. I båda fallen ser det ut att kunna bli en mer återhållsam finanspolitik under 2025.

Karl Larsson
Högre volatilitet brukar följa i spåren av ett val, berättar Karl Larsson.

3. Vilken kandidat är mest gynnsam för aktiemarknaden?

– Det är för tidigt att dra några slutsatser om vilken kandidat som kan genomföra de mest positiva reformerna som president. Från ett marknadsperspektiv är det viktigaste inte vem som vinner utan vilka konsekvenser det får på ekonomin. Marknaden lägger mer fokus på vad presidenten kan åstadkomma än tomt retoriskt prat.

Som investerare ska man också ha med sig att marknaden i förväg diskonterar delar av de risker och möjligheter som kommer med respektive kandidat. Historiskt brukar börsen gå lite svagare under valår, framförallt inför valdagen, men oavsett vem som står som vinnare i november brukar börsen avsluta året starkt.


Vill du veta mer? Läs gärna Nordea Investments senaste rapport: Amerikanska presidentvalet 2024 – Tullar och tariffer möter höjda skatter


Foto: Peter Cederling

Publicerat 24.05.2024