Ekonomi

Värde­papperslån maximerar portföljen

Det finns många sätt att öka avkastningen. Genom att belåna din värdepappersportfölj kan du på ett enkelt sätt få tillgång till mer kapital, som i sin tur kan användas för nya investeringar. Sina Kazemi på Nordea Markets berättar mer om möjligheterna.

illustrerad portfölj omgiven av pengar och pilar som pekar uppåt
Värdepapper är inte bara en investering som kan öka i värde – genom att belåna en portfölj med aktier, obligationer eller fonder kan kapital frigöras till nya investeringar.

Många kunder i Private Banking har upptäckt möjligheterna med värdepappersfinansiering. Genom att belåna en portfölj med aktier, obligationer eller fonder kan kapital frigöras till nya investeringar, utan att innehaven behöver avyttras. Lite som att både äta kakan och ha den kvar alltså.

– Många ser värdepapperslån som en förmånlig och flexibel form av finansiering. Vanligen används kapitalet till att köpa mer värdepapper för att öka möjligheterna till högre avkastning. För kunder med större portföljer kan det även handla om att investera i onoterade papper, fastigheter eller supportera övrig verksamhet.    

Det säger Sina Kazemi som jobbar på Nordeas avdelning för Securities Finance, där man erbjuder finansieringslösningar för investmentbolag, företag och family office-kunder. Här hanteras lånevolymer från cirka 50 miljoner kronor och uppåt, med upplägg som är anpassade efter varje kunds specifika behov.

Lånevillkoren är flexibla vad gäller löptider och valutor och säkerheterna kan bytas ut över tid, så att portföljen kan förvaltas enligt plan även när den är belånad.  

Sina Kazemi
För lån på över 50 miljoner kronor kan företag och privatpersoner vända sig till Sina Kazemi, som är ansvarig för svenska kunder på Nordeas avdelning Securities Finance.

Sina Kazemi

Bor: Stockholm

Gör: Ansvarig för svenska kunder på Nordeas avdelning Securities Finance.

Bakgrund: Civilekonom med bakgrund som investeringsstrateg. På Nordea sedan 2017.

Familj: Sambo och en tvåårig son.

Gör på fritiden: Umgås med vänner och familj, har ett frustrerande kärleksförhållande med fotbollsklubben Arsenal, och försöker läsa så mycket som möjligt.

Läser just nu: Varvar science fiction-romanen Children of Time med Natti natti Babblarna.

Vad är skillnaden på värdepapperslån och aktielån?

– Aktielån innebär typiskt sett att kunden lånar ut sina aktier. Det brukar vara intressant för exempelvis stiftelser och fondbolag som vill öka avkastningen på sina långsiktiga placeringar. De lånar därför ut aktierna mot en viss avgift under en viss tid. Vår kund får sedan tillbaka aktierna tillsammans med den extra intäkten. Detta är alltså inte samma sak som värdepapperslån eller värdepappersfinansiering, där vi belånar de värdepapper kunden har i sin portfölj.   

Depåkredit löser de flesta behov

För de Private Bankingkunder som inte behöver låna så mycket som 50 miljoner kronor eller mer – och det gäller nog de flesta – erbjuder Nordea depåkrediter, som är utformade med standardiserade villkor för att göra kreditprocessen snabb och enkel.

Depåkredit kan användas av både privatkunder och företag, och privatpersoner kan även ha en depåkredit kopplad till sitt Investeringssparkonto, ISK.

– Varje värdepapper får en viss belåningsgrad, en procentsats som multipliceras med marknadsvärdet på värdepapperet för att ge ett belåningsvärde. Belåningsgraden baseras bland annat på tillgångstyp och var den är listad, och summan av belåningsvärdena avgör låneutrymmet, förklarar Sina Kazemi

Finns det några risker med att belåna sin portfölj?

– Som alltid när det gäller värdepapper finns det risker och när dina papper är belånade får du en extra hävstång som ökar både möjligheterna och riskerna. Det är viktigt att förstå vad man ger sig in på. Därför säkerställer vi att våra kunder har nödvändig kunskap och erfarenhet innan de kan börja med värdepappersfinansiering. 

Det är bara noterade värdepapper som kan belånas, eftersom säkerheterna behöver värderas varje dag. Men vad händer om det blir börsras och limiten överskrids?

– Om marknaden skulle falla och värdet på portföljen minskar tillräckligt mycket kan det innebära att kunden behöver justera lånet, addera fler säkerheter eller sälja av vissa tillgångar. Görs ingenting kan det bli tvångsförsäljning – vilket är ovanligt – så vi har en tät dialog med kunden för att undvika detta. Vår främsta prioritet är att stötta våra kunder i att navigera genom marknadens svängningar på ett säkert sätt, säger Sina Kazemi.

Sina Kazemi
För de allra flesta företag och privatpersoner räcker det med en depåkredit om man vill låna lite extra kapital. ”Belångsgraden baseras bland annat på tillgångstyp och var den är listad, och summan av belåningsvärdena avgör låneutrymmet”, berättar Sina Kazemi.

Securities Finance för större krediter   

Depåkredit är som sagt den tjänst som passar de allra flesta av Nordeas kunder, men Sina Kazemi finns till hands för de allra största finansieringsbehoven. Han tillhör det nordiska team som ansvarar för alla Nordeas kunder inom Securities Finance globalt, och själv jobbar han som ansvarig för kunder i Sverige. Teamet är centrerat till Stockholm men han har även kollegor i Oslo och Köpenhamn.

– Eftersom det rör sig om relativt stora affärer så kräver varje kund stor uppmärksamhet. Kunderna kommer oftast till oss från Private Banking och Family Office eller en via kundansvarig på storkundsenheten, berättar Sina Kazemi.

– Mina kunder är alla mycket olika, vilket gör mitt jobb extra intressant. Det kan vara allt från de största investmentbolagen och fondförvaltarna, till entreprenören som sålt sitt företag och förvaltar kapitalet i väntan på nästa stora investering.

Mer information   

Vill du veta mer om värdepappersfinansiering och vilka alternativ som finns? Ta upp frågan med din rådgivare i Private Banking, som kan ge mer information och vägleda dig genom processen.


Text: Ann Sofie Hammarin Foto: Sara Ekberg

Publicerat 30.09.2024