Skräddarsydd obligationsportfölj
Det rådande ränteläget har fått entreprenörer och privatpersoner med stora förmögenheter att intressera sig för rena ränteplaceringar som ett komplement till övriga tillgångar i portföljen. Det konstaterar Victoria Hagenfeldt, som är chef över ett team av seniora räntemäklare.
De senaste åren har räntorna stigit snabbt – för att nu återigen börja sjunka tillbaka. Situationen har gjort att allt fler investerare har börjat intressera sig för räntesidan i portföljen. Det gäller inte bara de större företagens treasury-avdelningar utan även medelstora företag, liksom entreprenörer och privatpersoner med en större förmögenhet.
Victoria Hagenfeldt är gruppchef för ett team av seniora räntemäklare på Nordea Wealth Management, som varje dag hanterar mycket stora volymer. Varje mäklare har ett begränsat antal kunder och det huvudsakliga arbetet handlar om att skräddarsy obligationsportföljer till varje kund.
Vilka instrument handlar ni vanligen med?
– Vi kan handla med alla typer av räntepapper men vanligast är företagsobligationer och certifikat, både svenska och utländska, berättar Victoria Hagenfeldt.
Företagsobligationer delas in i investment grade eller high yield, beroende på risknivå och avkastning. De ges vanligen ut i svenska kronor eller euro. Victoria Hagenfeldts team kan erbjuda kunderna att ta del av både primär- och sekundärmarknaden, det vill säga både nya obligationer som emitteras och sådana som redan getts ut och som handlas på obligationsmarknaden. Nordea emitterar vanligen flera obligationer varje vecka.
Vilka kunder är det som handlar med räntepapper?
– Hos oss har vi hela spektrumet: allt från entreprenörer som gjort en exit till större företag som vill placera sin överskottslikviditet på kort eller lång sikt, berättar Victoria Hagenfeldt.
Ränteplaceringar kan användas på många sätt. Behöver man ett jämnt kassaflöde kan obligationer med kuponger vara en lösning. Man kan också använda obligationer som en tillfällig ”hamn”.
– Vi har en hel del kunder som planerar att göra nya förvärv längre fram, där kan vi se till att matcha obligationernas löptid med kundens tidshorisont.
Stiftelser och stora institutioner hör också till kundkretsen. Här är placeringarna ofta långsiktiga.
– Privatkunder med större förmögenheter har också börjat intressera sig för rena ränteplaceringar, i vissa fall som ett komplement till aktier, säger Victoria Hagenfeldt.
Detta gäller särskilt i det ränteläge som råder just nu. Det finns dock markanta skillnader mellan räntemarknaden och aktiemarknaden.
– Många av Private Bankings kunder är intresserade av aktier och en hel del handlar själva på börsen. Med räntepapper fungerar det inte på samma sätt, här handlar man alltid ”over the counter”, alltså via en mäklare. Affärerna är också mycket större, minsta handelsbelopp brukar vara mellan 1,25 och 2 miljoner kronor. Räntepapper delas inte upp i mindre poster utan man måste köpa hela, därför krävs det ofta ett större kapital än när man köper aktier.
De höga beloppsgränserna visar sig också när det gäller obligationsportföljer. Minst 20 miljoner kronor behövs för att kunna skräddarsy en väl balanserad portfölj enligt Victoria Hagenfeldt.
Hur byggs en obligationsportfölj, är det samma upplägg för alla?
– Varje portfölj hos oss är helt skräddarsydd utifrån kundens egna önskemål och behov. Private Bankings kunder har först en diskussion med sin rådgivare där de går igenom risknivå och lämplig allokering av hela kapitalet. Det har vi som utgångspunkt när räntemäklaren sedan tar fram ett förslag för själva räntedelen.
Victoria Hagenfeldts team jobbar utifrån bankens gemensamma strategi som bryts ner till en gemensam räntestrategi för kundernas portföljer. Sedan kan man lägga till eller dra ifrån. När ska pengarna användas, är det efter 3 månader eller 5 år? Vill kunden ha kuponger under löptiden? Hur stor är riskbenägenheten hos kunden? Har man särskilda preferenser när det gäller företag och branscher?
– Ofta föreslår vi säkrare papper som grund i portföljen och så kan man ”krydda” med high yield-obligationer via antingen primär- eller sekundärmarknaden.
Hjälper ni företag att emittera egna obligationer också?
– Inom Nordea är det Debt Capital Markets som jobbar med emissioner av obligationer och mellan oss är det vattentäta skott. Enligt marknadsreglerna ska alla aktörer få information samtidigt när nya värdepapper emitteras och det gäller även här. Men så fort vi ser en ny intressant emission på skärmarna brukar vi kontakta våra kunder.
Andra fördelar som Victoria Hagenfeld gärna framhåller med Nordeas obligationsportföljer är att kunderna förutom en egen räntemäklare får tillgång till analyser och rapportkommentarer, att det finns möjlighet till portföljbelåning och att man kan hedga utländsk valuta med skräddarsydda derivat. Bankens storlek innebär också en stor fördel.
– Nordea är faktiskt en av de största inom räntehandel i både Sverige och Norden. Enligt Bloomberg emitterar vi även flest obligationer i Norden av alla marknadsaktörer, säger hon och fortsätter:
– Det innebär förstås ett bra utbud för våra kunder men också att vi kan hålla en hög likviditet – vilket i sin tur medför att våra kunder lättare kan sälja av sina värdepapper vid behov. Det finns ett flertal aktörer som jobbar med obligationsportföljer, samtidigt som de flesta måste vända sig till en storbank för att göra själva affärerna. Det kan bli både dyrare och ta längre tid, då är det bättre att komma till oss!
Vill du veta mer om möjligheterna att investera i en obligationsportfölj, ta upp frågan med din rådgivare i Private Banking.
Text: Ann Sofie Hammarin Foto: Sara Ekberg
Publicerat 28.08.2024