Innovation

Drömmen om evig ungdom
– Project Blueprint

Kosttillskott, elektromagnetiska stötar samt regelbundna blod- och avföringsprov. Den 45-årige riskkapitalisten Bryan Johnson satsar miljonbelopp på att få den egna kroppen att bli som en 18-årings. Och han är inte ensam.

Project Blueprint. Bryan Johnson sover md ljusskärm
Ungdomens källa? Den amerikanske entreprenören Bryan Johnson lägger tiotals miljoner dollar på att biologiskt föryngra sin kropp.

Satsningen är döpt till Project Blueprint. Bryan Johnson, som gjort sig en förmögenhet på att bland annat grunda forsknings- och medicinbolagen OS Fund och Kernel, har anlitat 30 läkare och hälsoexperter för att skruva tillbaka det egna åldrandet. Budget ligger på drygt 24 miljoner kronor om året och innefattar en egen klinik i bostaden och ett antal mer eller mindre smärtsamma experiment. Vid sin sida har han den 29-åriga läkaren och experten på reproduktiv hälsa Oliver Zolman.

Ett försöksdjur?

Det är Zolman som har i uppgift att föryngra Johnsons fysiska organ. Project Blueprint har blivit viralt, inte minst på grund av de extrema rutiner Johnson underkastar sig för att bli som en tonåring.

Project Blueprint. Bryan Johnson
Är det något att sträva efter att bli 18 igen? Det är i varje fall vad Bryan Jonson hoppas på.

­– Kroppen får en viss form vid 18 års ålder. Det här är ett passionerat försök att starta om och återfå den kroppen, förklarar han för nyhetssajten Bloomberg.

Men Bryan Johnson säger också att han ser sig som ett försöksdjur i allmänhetens tjänst, att han korsar nya barriärer. Vägen han har valt är varken enkel, billig eller smärtfri. Här är sex lagom bisarra exempel på vad han underkastar sig:

1. Den dagliga dieten består av 1 977 veganska kalorier.

2. Varje morgon klockan 5 tar han tjugo kosttillskott, följt av en timmes noga anpassad träning.

3. Han lägger sig samma tid varje kväll, efter att ha burit glasögon som blockerar blått ljus i två timmar.

Project Blueprint. Bryan Johnson - kollage
Kosttillskott, blodprover och tidiga morgnar med träning. Entreprenören Bryan Johnsons kamp mot åldrandet går under namnet Project Blueprint och har blivit viralt.

4. Johnsons vitala värden övervakas konstant. Han tar blodprov, lämnar urin- och avföringsprov och gör magnetröntgen, koloskopi och ultraljudsundersökningar.

5. Han injicerar fett i ansiktet för att föryngra cellerna, smörjer in sig med sju ansiktskrämer, gör peeling och tar laserbehandlingar (för att få bort solskador)

6. Han får elektromagnetisk stötbehandling i bäckenbotten för att stärka muskulaturen, går igenom särskild hörselterapi för att få bort en gammal jaktskada och uppges överväga experimentell genterapi.

Project Blueprint. Bryan Johnson
Upp och hoppa – Bryan Johnson är i gymmet klockan 5.

En tonårings lungor

Men fungerar det, blir kroppen medicinskt yngre? Kanske. Läkarteamet uppger för Bloomberg att Johnsons biologiska ålder har backat med minst fem år. Tester visar att han har en 37-årings hjärta, en 28-årings hud och lungor och kondition som en 18-åring. På bilder visas en muskulös man med spänst och lite underhudsfett (och färgat hår).

– Alla markörer vi följer har förbättrats dramatiskt, säger Jeff Toll, expert på invärtesmedicin.

Oliver Zolman är lite mer avvaktande.

– Vi har inte uppnått några häpnadsväckande resultat, säger han till Bloomberg men lägger till att Johnson är den som utmanar honom mest.

Project Blueprint. Bryan Johnson
Bryan Johnson är inte ensam i sina försök att hitta ungdomen källa. En lång rad framgångsrika entreprenörer odlar samma intresse.

Tidiga upptäckter?

Bryan Johnsons exempel må vara extremt men han är långt ifrån ensam om sitt intresse. Amazongrundaren Jeff Bezos är fascinerad av cellföryngring och har investerat i forskningsbolag som försöker få fram läkemedel mot åldrande. Tennisspelaren Novak Djokovic och basketspelaren LeBron James uppges spendera miljoner för att hålla åldrandet stången och kroppen i form.

Och den svenska Spotifygrundaren Daniel Ek är medgrundare i ett nytt medicinteknikbolag kallat Neko Health. Det erbjuder helkroppsskanningar som samlar data om en persons hud, hjärta, kärl, andningsorgan och eventuella inflammationer. Visionen, enligt Neko Health, är att hjälpa människor att hålla sig friska genom förebyggande åtgärder och tidig upptäckt av sjukdomar.


Bilder: blueprint.bryanjohnson

Publicerat 28.02.2023