Innovation

Drick vin – utan att bli berusad

Uppskattar du ett gott vin – men tycker inte om alkoholens effekter? Nu har forskare vid Tekniska högskolan i Zürich kommit på ett sätt att njuta av vin utan att bli berusad. Dessutom kan en rad hälsoproblem undvikas med denna upptäckt som kan visa sig bli helt revolutionerande.

Personer som skålar i vin
Dröm – eller mardröm? Det beror nog vem man frågar, men snart kan det bli möjligt att njuta av vin, öl och sprit utan berusning. Bild: Shutterstock.

Hemligheten är en gel av vassle, som flyttar nedbrytningen av alkohol från levern till matsmältningskanalen.

– Till skillnad från alkoholmetabolism i levern producerar detta inte den skadliga mellanprodukten acetaldehyd. Den giftiga acetaldehyden ligger bakom många hälsoproblem som orsakas av överdriven alkoholkonsumtion, säger Raffaele Mezzenga, professor vid ETH Zürich till tidskriften Nature Nanotechnology.

Hittills har en rad framgångsrika studier gjorts med möss, men ännu återstår kliniska tester med människor.

Raffaele Mezzenga
Den schweiziska forskaren Raffaele Mezzenga. Bredvid honom en bild av de vasslebaserade fibriller som kanske kan förhindra framtida fyllor. Bild: @MezzengaRaf / X och Jiaqi Su/ETH Zürich.

Rent konkret innebär det att alkoholen omvandlas till ättiksyra i magen med hjälp av järnatomer. I experimenten med möss kunde gelen sänka alkoholhalten med upp till 50 procent.

Om gelen godkänns för människor tas den före eller under alkoholkonsumtion, vilket förhindrar den berusande effekten och bildandet av skadlig acetaldehyd.

Publicerat 25.06.2024