Factfulness

40-plus entreprenörer rockar

Ruvar du på en magisk affärsidé – men har passerat några stora födelsedagar? Ingen fara, entreprenörer och företagsledare blir faktiskt bara bättre med åren, visar ny forskning.

Vera Wang
Designern Vera Wang var 40 år när hon ritade sin första klänning. Foto: Leonard Zhukovsky/Shutterstock.

Många sätter likhetstecken mellan innovationscentret Silicon Valley och de visionära underbarn som – ofta iklädda t-shirt och flipflops – startat bolag som Facebook och Google. Men faktum är att Mark Zuckerberg, Larry Page och Sergey Brin utgör ett undantag. Genomsnittsåldern för att starta företag i USA är 42 år, visar en omfattande studie som gjorts av forskare vid Massachusetts Institute of Technology, Northwestern University, The Wharton School och statistikmyndigheten Census Bureau.

På din sida

Just teknikbranschen har länge präglats av myter om unga visionärer, som inte sällan hoppat av elituniversitet för att förverkliga sina idéer. Bill Gates var 20 år när han var med och grundade Microsoft, Steve Jobs drog i gång Apple som 21-åring och Evan Spegel var 21 år när han startade Snapchat. Men i just teknikvärlden är den som grundar ett bolag i genomsnitt 43 år, enligt studien. Och de som startar snabbväxande så kallade enhörningsföretag är i snitt 45 år.

Här är andra insikter ur forskningsrapporten som stödjer detta:

• Det är påvisat att chanserna att lyckas som entreprenör ökar med åldern tills dess att en grundare är 60 år. Sannolikheten att en 50-åring bygger ett blomstrande bolag som på sikt blir uppköpt eller börsintroduceras är dubbelt så stor som för en 30-åring.

• Du måste inte ha ett förflutet som entreprenör för att bli en. De flesta som startar företag har varit anställda.

• En faktor som, till skillnad från ålder, faktiskt är avgörande för framgång är om du kan ditt område. Oavsett om du jobbar med konst, medicin, vetenskap eller medier är det lättare att vara innovativ med branschkännedom.

Eric Yuan, var 41 år när han sade upp sig från sitt jobb som chefsingenjör på WebEx för att starta videotjänsten Zoom. Foto: AP/Mark Lennihan/TT

• Att ha varit duktig på sitt tidigare jobb ökar också chanserna att lyckas som entreprenör. Framgångsrika är ofta mer ambitiösa och sätter högre mål än andra, egenskaper de tar med sig när de blir företagare.

• Ytterligare en faktor är motivation. Lyckosamma entreprenörer motiveras ofta av något större än att enbart tjäna pengar och få erkännande. Inte sällan är de genuint intresserade av att lösa ett specifikt problem, något som leder till övertygelse och uthållighet.

Nya framgångshistorier?

Listan över ”mogna”, framgångsrika bolagsgrundare är lång, noterar tidskriften Forbes som fördjupat sig i ämnet. Eric Yuan, var till exempel 41 år när han sade upp sig från sitt jobb som chefsingenjör på WebEx för att starta videotjänsten Zoom. Nätmäklartjänsten E-trade grundades av 54-årige Bill Porter. Och designern Vera Wang var 40 år när hon ritade sin första klänning.

Ytterligare ett tecken på att entreprenörerna i Silicon Valley och de övriga innovationshubbarna är äldre än vad många tror är den ledare som nyligen publicerades i Financial Times. Under rubriken Silicon Valley: Ingen plats för unga män undrar tidningen vart alla underbarn tagit vägen – och manar branschen att producera nya inspirerande framgångshistorier.

Publicerat 31.10.2022