Hållbarhet

Airbnb på sjön

Båtdelningstjänst vill göra det lätt att kasta loss.

motorbåt i stockholm
Med Skipperi kan båtägare hyra ut sina fartyg – som Airbnb fast på sjön.

Drömmer du om saltstänkta kobbar i skärgården men vill slippa allt det praktiska med att äga båt? Du är inte ensam. Båtdelningstjänsten Skipperi växer kraftigt.

Under fjolåret ökade det svensk-finländska bolagets omsättning med över 200 procent, rapporterar nyhetstjänsten Breakit.

Segelbåt vid strand
Entreprenörerna bakom Skipperi vill att fler ska kunna njuta av livet med båt.

Affärsidén går ut på att göra båtlivet tillgängligt för en bredare publik och mer hållbart – på en och samma gång. Skipperi är både ett slags Airbnb för båtar, där ägare kan hyra ut sina flytetyg mot en förmedlingsavgift, och en klubb för sjösugna. Som medlem kan man boka, checka in och kasta loss genom en app – samt få praktisk och teoretisk båtutbildning.

– Utöver att det är enklare och mer flexibelt att dela båt jämfört med att äga så är det bättre för miljön, konstaterar vd Axel Nordman för sajten Båtliv.

Axel Nordman och en elbåt
Axel Nordman, båtentusiast och vd för Skipperi Sweden, vill göra båtlivet mer hållbart. Nu satsar Skipperi på elbåtar.

Skipperi startade 2017 i Finland och finns i dag även i Sverige, Norge, Danmark och Nya Zeeland. De senaste åren har man även testat koncept som city boats (storstadsbåtar) och i år lanseras en satsning på elbåtar.

– Genom elektrifiering kan vi ta ytterligare ett steg för miljön och göra båtlivet ännu mer attraktivt, säger Nordman.

Bilder: Skipperi

Publicerat 25.04.2022