Vad händer med dina aktier när bolaget börsnoteras?
Äger du aktier i ett bolag som är på väg att noteras på börsen? Då är ett tips att du ser över din skattesituation redan före introduktionen. Private Bankings affärsjurist Sandra Gottfarb belyser de viktigaste frågeställningarna.

Den nordiska marknaden för börsnoteringar, (Initial Public Offering, IPO) vaknade till liv under 2024 efter att marknaden har varit lite i stiltje. Nu är det många som blickar framåt och ser optimistiskt på 2025.
En börsnotering kan vara ett stort beslut och en krävande process för ett bolag, då det bland annat ställs höga krav avseende bolagsstyrning och den finansiella rapporteringen.
Anledningen till att ledning, styrelse och ägare vill börsnotera ett företag kan självfallet vara olika. Ägarna kanske behöver finansiera sin fortsatta tillväxt, man vill uppmärksamma sitt varumärke för allmänheten, få en kvalitetsstämpel på bolaget, ge befintliga ägare möjlighet att omsätta aktierna till pengar eller använda aktierna som betalningsmedel inför ett kommande uppköp. Något som också kan locka med en börsnotering är möjligheten att äga aktien i en kapitalförsäkring.
Oavsett anledning till noteringen så kan det vara viktigt för befintliga aktieägare att se över sitt ägande redan före introduktionen. Beroende på hur man äger sina aktier, om det är privat eller genom bolag, så kan beskattningskonsekvenserna bli olika vid en notering.
Kvalificerade och okvalificerade andelar
För att andelarna i ett fåmansföretag ska vara kvalificerade måste andelsägaren eller någon närstående ha varit verksam i betydande omfattning i företaget under beskattningsåret, eller något av de fem föregående beskattningsåren. Arbetsinsatserna ska ha varit av stor betydelse för resultatet i företaget. Okvalificerade andelar är andelar som inte är kvalificerade.
Vad händer med mina privatägda aktier?
När bolaget noteras blir aktieinnehavet marknadsnoterat. Framtida utdelning och kapitalvinst avseende okvalificerade andelar beskattas då med 30 procents kapitalskatt istället för 25 procent.
För kvalificerade andelar kommer utdelningar och kapitalvinster – trots att andelarna blir marknadsnoterade – att beskattas enligt de rådande skattereglerna för fåmansföretag (3:12-reglerna) under fem beskattningsår efter noteringstillfället.

Hur blir det om jag har en kapitalförsäkring?
När det gäller okvalificerade aktier är det möjligt att överföra aktierna till en kapitalförsäkring i samband med börsnoteringen.
För att det ska kunna ske en överlåtelse till en kapitalförsäkring så måste aktierna överlåtas till ett försäkringsföretag. Aktierna överförs då från en privatperson till försäkringsföretaget, som i sin tur placerar aktierna i den överlåtande personens kapitalförsäkring. Överlåtelsen har karaktären av ett byte och ses skatterättsligt som en avyttring, eftersom överlåtaren avyttrar aktier till ett visst värde och som motprestation erhåller ett värde i form av tillgodohavande i försäkringen.
Som huvudregel vid en överlåtelse gäller att IPO-kursen utgör försäljningsvärdet/marknadsvärdet på aktierna. Det innebär att den tillbytta egendomen ska tas upp som ersättning vid kapitalvinstberäkningen. Kursen kan vara fast och förutbestämd, men också ha ett spann. Finns det ett spann använder Nordea det högsta beloppet i spannet då detta enligt praxis anses vara marknadsvärdet.
Något jag bör tänka på vid införsäljningen till en kapitalförsäkring?
I och med att överlåtelsen av aktierna till en kapitalförsäkring kan trigga i gång skattemässiga konsekvenser – utan att du de facto erhåller någon ersättning – är det viktigt att du är medveten om detta och säkerställer att du har likvida medel för att betala den uppkomna skatten.
Viktigt att beakta är också att när du överlåter dina aktier till en kapitalförsäkring så frånsäger du dig din rösträtt, då den formella ägaren av aktierna faktiskt är det försäkringsbolag du väljer att ha din kapitalförsäkring i.
Sedan är det ju också bra att vara medveten om att i en kapitalförsäkring betalar du inte skatt varje gång du säljer en fond eller aktie med vinst. I stället betalar du en årlig schablonskatt som kallas för avkastningsskatt.
Vad blir skillnaden om jag äger aktierna genom mitt bolag?
Äger du aktierna genom ett bolag och inte gör något aktivt med innehavet hamnar aktierna på en depå. Vid en eventuell framtida försäljning av aktierna (som efter börsnoteringen är marknadsnoterade) beskattas en eventuell vinst i bolaget med 20,6 procent. Skulle det uppkomma en förlust kan denna endast kvittas mot vinster på andra marknadsnoterade innehav.

Hur blir det om aktierna läggs i en företagsägd kapitalförsäkring?
Ett alternativ till att låta aktierna ligga på en depå kan vara att bolaget överför aktierna till en företagsägd kapitalförsäkring i samband med börsnoteringen. Överlåtelsen har – precis som vid en privat överföring – karaktären av ett byte och ses skatterättsligt som en avyttring. Förutsatt att andelarna är näringsbetingade i samband med börsnoteringen, vilket ett ägande i ett onoterat bolag enligt huvudregeln är, blir en sådan försäljning skattefri i bolaget.
Förutom att bolaget frånsäger sig rösträtten och betalar avkastningsskatt, finns det ytterligare en viktig aspekt här. Om ett företag i samband med en notering äger 10 procent eller mer av rösterna i det noterade bolaget klassificeras innehavet normalt som näringsbetingat. En eventuell försäljning av andelar medför då inte några skattemässiga konsekvenser. Eftersom ett ägande via en kapitalförsäkring skulle medföra avkastningsskatt för bolaget är en sådan lösning inte att rekommendera.
Viktigt att ha i åtanke är också att om man återköper kapitalförsäkringen landar likviden skattefritt i bolaget. Därefter tillämpas vanliga skatteregler för utdelning från onoterade andelar.
Läs gärna mer här om 3:12-reglerna här.
Översyn av kapitalförsäkringar på gång
I december 2024 föreslog Skatteverket att det inom Finansdepartementet, eller inom ramen för en statlig offentlig utredning, ska genomföras en översyn av beskattningen av kapitalförsäkringar. Syftet med en sådan översyn är att utreda hur beskattningen av kapitalförsäkringar kan bli mer förutsebar och hur det kan säkerställas att kapitalförsäkringar inte ska kunna utnyttjas i skatteundandragande syfte. Vi får återkomma med mer information framöver när vi vet mer om denna utredning.
Har du frågor om beskattning inför en börsintroduktion? Ta kontakt med din rådgivare i Private Banking, som kan boka tid för möte med en av oss affärsjurister.
Text: Sandra Gottfarb Foto: Sara Ekberg
Publicerat 28.03.2025