Nyheter & Erbjudanden

Tioårigt samarbete i Sydafrika

Nordea Private Banking har varit partner till Star for Life i tio år. Nyligen firades samarbetet på Kufzekile High School utanför Durban, i nordöstra Sydafrika.

I februari anordnade Private Banking och Star for Life en resa till Sydafrika. Huvudpunkten på programmet var att få se hur Star for Lifes skolprogram för barn och ungdomar fungerar på plats. Programmet syftar till att skapa självförtroende och inspirera eleverna att leva ett liv fritt från hiv och aids så att de kan fullfölja sin utbildning och skaffa ett yrke.

Ett trettiotal Private Banking-kunder från både Sverige och Norge bokade biljett och fick uppleva en händelserik resa.

Håkan Axelsson, affärschef i Private Banking, var med på själva jubileumsfirandet i Kufezekile High School, där många skolungdomar och tidigare elever vittnade om vad stödet betytt för dem.

– Jag blev otroligt berörd! Det är fantastiskt att få uppleva glädjen hos ungdomarna och se effekten av det som Star for Life gör. Jag är också imponerad av hur hårt eleverna arbetar för att förverkliga sina drömmar. Precis det skulle vi behöva mer av här hemma … I norra Sydafrika är många elever så fattiga att de inte ens har egna skor, utan måste låna av skolan. Samtidigt är de starka och motiverade att göra det bästa av sina liv.

Förutom att bidra till Star for Lifes program i olika skolor, så har Nordea Private Banking varje år även delat ut stipendier till elever för att täcka kostnaden för att registrera sig till universitetet.

Sade Sizakele Mfekayi, var tidigare elev på skolan och en av dem som fått stöd av Nordea för att kunna söka till universitetet. Så här berättar hon:

– Jag kommer från en familj med nio personer. Mina föräldrar är arbetslösa och bidragspengar från staten är vår enda inkomst. Det ekonomiska stödet som jag tilldelades av Nordea för registreringsavgiften till universitetet har förändrat mitt liv. I dag har jag en examen i biokemi och mikrobiologi.

Hur kommer det sig att Nordea stöttar Star for Life?

Ninni Franceschi, chef för Nordea Private Banking Sverige:

– För drygt 10 år sedan inledde vi partnerskapet med Star For Life, genom engagemanget i Kufzekile High School. Att vi valde just Star For Life som samarbetspartner beror på att syftet är tydligt och behovet stort – samt att organisationen är entreprenörsdriven, med små så kallade overhead-kostnader.

Partnerskapet har vidgats genom åren till att i dag omfatta tre skolor. Nytillskotten har tillkommit på senare år och utgörs av primary schools. Vi kan tydligt följa skolornas och individernas utveckling och vi uppskattar Star for Lifes snabba beslutsvägar, flexibilitet och helhjärtade engagemang för att stärka barnens självkänsla och verka för ett samhälle fritt från hiv och aids.

Läs gärna mer om Star for Life och hur man kan stötta organisationen här.

Publicerat 13.04.2020