Innovation

Fredliga hus med elegant touch

Han drivs av att skapa ”fredliga städer” och byggnader i lokala material. Diébédo Francis Kéré blev nyligen den första afrikan att belönas med arkitekturens Nobelpris – Pritzkerpriset.

Diébédo Francis Kéré om Burkina Fasos nya nationalförsamlingsbyggnad i Ouagadougou. (videon har ingen textning)

Det är ingen slump att burkiniern Kéré fått uppdraget att designa Burkina Fasos nya nationalförsamlingsbyggnad i Ouagadougou.

Det förra parlamentet brändes ner under ett uppror 2014. Kort därpå ritade Kéré ett förslag som han hoppades skulle få eventuella framtida demonstranter att besinna sig. Den nya byggnaden skulle bli en symbol för den transparens och inkludering som de våldsamma demonstranterna utkrävde av landets styre.

 Diébédo Francis Kéré
57-årige Diébédo Francis Kéré tänker bland annat på lokala material och fred när han designar sina byggnader. Porträttfoto: Astrid Eckert.

En fasad att ta hand om

Kéré ritade fasaden, som nu håller på att byggas, som en stegvis pyramid som även fungerar som offentligt utrymme, tillgängligt för medborgarna dag som natt. Här finns även planterade terrasser, tänkta att symbolisera landets framgångsrika jordbruk.

– Min lätt naiva idé var att nästa gång det blir revolt kommer de att ta hand om byggnaden. De kommer inte att bränna ner den, eftersom de använder den, säger Pritzkerpristagaren om byggnaden enligt nyhetssajten The Conversation.

Grundskolan
Den grundskola som arkitektstjärnan Diébédo Francis Kéré ritat i sin hemby Gando.

Det första hus han ritade var en grundskola i hembyn Gando. Med sin egen skolgång i färskt minne ville han skapa en byggnad som skyddade från solens värme men släppte in dess ljus. I Gando använde han traditionell byggteknik men i modern form. Han byggde i lera, eftersom det finns gott om det, och anlitade lokalbefolkningen. Barn samlade stenar till grunden, byns kvinnor bar vatten till tegelproduktionen. Det fanns en tanke bakom strategin:

– Ju mer lokala material du använder, desto mer främjas den lokala ekonomin. Och lokal kunskap byggs upp, vilket gör människor stolta.

Lägg därtill att strategin är gynnsam för ekonomin och fördelaktigt ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Kéré som delvis är utbildad i Tyskland och vars arkitektbyrå ligger i Berlin.

Diébédo Francis Kérés önskan är att de hus han ritar ska vara så älskade av medborgare att de inte vill bränna eller förstöra dem under ett upplopp. Foto: Astrid Eckert

Lokalt bäst

År 2030 beräknas två miljarder människor bo i så kallade ”informella, självbyggda bosättningar”. Därför måste man tänka utanför den västerländska boxen, menar Kéré.

– Ibland menar västvärlden att saker i väst är bäst. Och de uppfattas av andra som bäst, utan att beakta att lokala material kan vara lösningen på klimatkrisen. Det kan vara vårt bästa alternativ för samhällsekonomisk utveckling.

Det kan också bli oerhört vackert och elegant, som Kéré visat gång på gång med böljande former och fantasifulla ljusinsläpp.

Burkina Fasos nya nationalförsamlingsbyggnad i Ouagadougou.

Den prisade arkitekten Diébédo Francis Kéré arbetar med ljus, organiska former och lokala material. 


Bilder samt video: Kéré Architecture

Publicerat 30.03.2023