Välj rätt när du vill placera i skatteskal
Det finns många bra skäl till att lägga sitt kapital på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring. Oftast nämns skattefördelarna men även annat kan vara avgörande. Private Bankings affärsjurist Anna Sandén går här igenom likheter och skillnader med de olika alternativen.
Man kommer inte ifrån att skattefördelarna men även enkelheten väger tungt när man väljer ett skatteskal i stället för en traditionell värdepappersdepå eller fondkonto. Det är smidigt att ha placeringarna i en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto (ISK), särskilt som man kan byta innehav inne i skalet utan att behöva deklarera för vinst eller förlust.
Utdelningar och vinster i ett skal blir skattefria och fondskatten som annars tas ut på fondinnehav gäller inte när fonden är placerad på ISK eller i försäkring. Förväntar du dig en värdetillväxt inklusive avkastning som överstiger statslåneräntan plus 1 procent finns det skattemässiga skäl att överväga ett skal.
Särdragen för ISK respektive kapitalförsäkring
ISK är ett konto som du själv står som ägare till. Du har rätt att rösta på bolagsstämma i de bolag du äger och du får årligen kontrolluppgift från banken utvisande en schablonintäkt, som tas upp i deklarationen under inkomst av kapital.
Intäkten kan kvittas mot exempelvis räntor på lån eller kapitalförluster. Det är även möjligt att räkna av ROT- eller RUT-avdrag mot skatten på schablonintäkten. ISK kan därför vara ett lämpligare alternativ än kapitalförsäkring om du har räntekostnader, andra underskott i kapital eller vill använda dig av ROT/RUT.
Kapitalförsäkring är till skillnad från ISK en försäkring, vilket innebär att det är försäkringsbolaget som äger tillgångarna inne i skalet. Är du intresserad av att delta på bolagsstämmor är det alltså ISK du ska välja. Dina placeringar i en försäkring syns inte i din inkomstdeklaration, de blir således inte en del av officiella inkomstuppgifter. Skatten betalas i stället direkt till Skatteverket genom att medel tas ur försäkringens tillgångar.
I samband med att en försäkring sätts upp behöver du ta ställning till vem som ska vara försäkrad – den på vars livförsäkringen tecknas – och vem eller vilka som ska vara förmånstagare och få ta del av placeringen när den försäkrade går bort. Görs inget specifikt val tillfaller tillgången vanligen make/sambo i första hand, barn i andra hand och därefter arvingar. I Private Bankings kapitalförsäkring är det även standard att de mottagna medlen inklusive avkastningen blir mottagarens enskilda egendom.
Som försäkringsägare kan du alltså direkt styra tillgångar till viss mottagare utan testamente och välja när och hur medlen ska betalas ut – som ett engångsbelopp eller månadsvis under valfri period. Detta är just anledningen till att många väljer en kapitalförsäkring. Har du bröstarvingar måste du även ta hänsyn till arvsättsliga regler så att till exempel reglerna om laglott inte förbises.
Försäkringsägaren kan också i de allra flesta fall ta ut medel från försäkringen genom egna uttag innan den försäkrade går bort.
Schablonbeskattning av skatteskal
Både ISK och kapitalförsäkring schablonbeskattas på liknande sätt utifrån tillgångarnas marknadsvärde. Skillnaden är att i ISK ser man på värdet vid fyra tillfällen under året vilket gör att både uttag och insättningar påverkar beskattningsunderlaget. I en kapitalförsäkring ser man däremot på värdet vid ingången av året med tillägg av insättningar. I försäkringen tas alltså inte hänsyn till uttag under året.
För Private Bankings kunder är sparandet oftast långsiktigt så skillnaderna i beskattning blir i de allra flesta fall inte så stora – det är ju samma procentsatser som gäller för båda skalen. I en försäkring betalas förutom schablonskatten dock en mindre avgift. Försäkringen har å andra sidan ett försäkringsmoment, så när den faller ut i samband med att den försäkrade går bort faller 101 procent av värdet ut till förmånstagarna.
Ytterligare skattefördelar kan komma
Utöver de skattefördelar som finns i dag har regeringen lämnat förslag på förbättringar att börja gälla 1 januari 2025 i form av ett helt skattefritt sparande om 300 000 kr per person. Initialt gällde förslaget bara sparande på ISK men då det ska råda skattemässig neutralitet mellan sparformerna föreslås alltså skattefriheten nu även gälla för kapitalförsäkring. Har man både ISK och kapitalförsäkring kommer avdraget först att göras mot ISK-kontot. Än så länge är detta bara ett förslag, så vi återkommer med fördjupad information om det blir verklighet.
Vilka placeringar kan man ha de olika skalen?
I princip kan du ha samma placeringar i ISK och kapitalförsäkringar, huvudregeln för båda skalen är att tillgångarna ska handlas på en marknad. Det finns dock ett fåtal placeringar som inte kan förvaras på ISK men däremot i Nordea Private Bankings kapitalförsäkring. Dessutom finns en begränsning på ISK som slår till om du tillsammans med närstående personer eller bolag direkt eller indirekt äger mer än 10 procent i en enskild aktie – då ses de som kontofrämmande tillgångar och får inte förvaras på ISK. Din rådgivare kan hjälpa dig kring dessa specialregler.
Äger du Nordeaaktier och vill förvara dem i ett skatteskal i Nordea kan du endast välja ISK, eftersom Nordea inte får äga sig själv, vilket blir konsekvensen om aktien ligger i Nordea Private Bankings försäkring. Oavsett vilket skal du väljer kan du ha rådgivande eller diskretionärt mandat för dina placeringar, båda fungerar lika bra i de två skalen.
Särskilt om utländska aktier
Äger du utländska aktier finns det fördelar att ha dessa i en försäkring jämfört med ISK. Utlandet drar ju ofta källskatt på utdelningarna innan de betalas ut till dig som ägare. Även om du placerar i skal kommer det att dras utländsk källskatt då utlandet inte beaktar det svenska skatteskalet.
Enligt så kallade dubbelbeskattningsavtal har många länder bara rätt att innehålla 15 procents skatt trots att deras lokala skattesats kan vara högre. Men många länder drar ändå full skatt och du får själv begära att få tillbaka mellanskillnaden. Detta går jag igenom mer ingående i artikeln Krångligt med skatt på aktieutdelningar.
Placerar du dina utländska aktier i Private Bankings kapitalförsäkring tar Nordea Liv & Pension hand om arbetet med att få tillbaka den utländska skatten. Slutsatsen blir att utländska aktier hellre bör placeras i försäkring än i ISK.
Fler fördelar med försäkring
Som nämnts ovan kan du i en kapitalförsäkring själv styra vem som får pengarna. Utbetalningarna kan även ske löpande under en längre tid. Detta gör att en kapitalförsäkring kan vara ett passande sparande för barn eller barnbarn. Försäkringen fungerar också utmärkt som ett extra sparande för framtiden, till exempel som ett komplement till pension.
Kan aktiebolag också placera i skatteskal?
Absolut. Ett ISK kan dock bara innehas av privatpersoner medan en kapitalförsäkring kan tecknas av både privatpersoner och bolag. Ett bolag som väljer försäkring betalar ingen bolagsskatt på vinster och avkastningar inom försäkringen, utan schablonbeskattas på samma sätt som en privatperson och behöver inte löpande bokföra transaktioner inne i skalet.
Alla bolag kanske inte bör välja försäkring. Det gäller exempelvis de som vid sidan av sin förvaltning har en verksamhet som går med underskott, har ett skattemässigt underskott sedan tidigare eller har andra kostnader som kan dras mot placeringarnas vinster.
Skattesatsen är densamma för privatpersoner och bolag, däremot är jämförelseskatten olika. Vid ett traditionellt sparande är kapitalskatten 30 procent för en privatperson men bolagsskatten 20,6 procent i ett aktiebolag. Därför behöver man i ett bolag ha en något högre avkastning för att placering i skal ska vara likvärdigt eller bättre än ett traditionellt sparande.
I en företagsägd försäkring anges en försäkrad men ingen förmånstagare, då alla uttag ur försäkringen tillfaller bolaget. Ibland kan dock kapitalförsäkringar i bolag användas som pensionslösningar i form av så kallade direktpensioner.
Mer information
Alla situationer är unika och det kan finnas särskilda skäl för en person att ha ISK medan en annan bör välja försäkring. Ta gärna kontakt med din rådgivare i Private Banking för att diskutera saken och vill du boka tid med en av oss jurister sker även den kontakten enklast via rådgivaren.
Text: Anna Sandén
Publicerat 25.07.2024