Personligt

Whats app, Brian?

Facebook sa nej tack, Brian Acton tjänade tre miljarder dollar.

Brain och Tegan jobbade på Yahoo samtidigt, men blev tillsammans när de träffades på Sundance filmfestival och hade gjort ett ”Vem är du i Harry Potter”-test. (Brain var Ron, Tegan Hermione) De har skänkt över en miljard dollar till välgörenhet. Foto: Actonfamilygiving.org

Skrattar bäst som skrattar sist. Programmeraren Brian Acton sökte sommaren 2009 jobb på Twitter och Facebook och fick – trots erfarenheter från både Apple och Yahoo – nej. I dag är han en av Silicon Valleys, och världens, rikaste. Bara till välgörenhet har Brian Acton skänkt över en miljard dollar.

Efter avvisandet deppade nämligen inte Acton ihop utan slog sig ihop med en kompis från Yahoo, Jan Koum, och tillsammans grundade de WhatsApp. Deras startup blev snart världens största molnbaserade meddelandetjänst.

Bara fem år senare sålde de bolaget till, just det, samma Facebook som inte velat anställa Acton, för 18 miljarder dollar. Det gav Acton en förmögenhet på nätta 3 miljarder dollar – vilket lär ha svidit åtminstone litegrann för Mark Zuckerberg. I dag är Brian Acton styrelseordförande i Signal Foundation, en non profit-organisation som verkar för integritetsskydd och datasäkerhet.

Så vad lär vi oss av den här historien? Att anställningsintervjuer är svåra, både för den som formulerar frågorna och för den som försöker svara rätt, och att man inte ska låta sig nedslås av ett nej eller två. Och inget slår en riktigt bra revansch.

Publicerat 03.09.2020