Kultur

Vildast i landet

Längtar du efter en annorlunda hotellupplevelse? Arctic Bath är ett flytande lyxhotell mitt i Lule älv med spa, hälsocenter och en restaurang med ”guldstjärna”-ambitioner.

Arctic Bath
Foto: Norrland

”In the middle of nowhere” må vara ett uttryck som använts flitigt av backpackers de senaste 30 åren – men när taxichauffören närmar sig Harads fyra mil norr om Boden känns det passande att ta fram igen.

Det lilla samhället med blott 472 invånare hade förmodligen fortsatt sin Törnrosasömn om inte Treehotel öppnat 2010 och placerat Harads på världskartan. Kate Moss, Justin Bieber och Elijah Wood är kändisar som landat sin helikopter i snön för att tillbringa några dygn i ett av hotellets ganska svårintagliga sju rum – ett ufo, en iskub och ett hus bestående av 27 fågelbon.

Idén om ännu ett spektakulärt lyxhotell i byn kom till på en efterfest på ovan nämnda Tree hotel 2010. Under midnattssolens mjuka sken målades först visionen om en ”flytande bastu på Luleälven”. upp. Men idén växte med tiden och slutresultatet blev Arctic Bath, ett flytande lyxhotell som öppnade 2020.

Under några månader hann prinsessor och världskändisar hänföras av exotiska kallbad i Luleälven, blåbärsbehandlingar på hotellets spa och specialkomponerade norrbottniska delikatesser.

Arctic Bath från ovan
Foto: Viggo Lundberg och Emil Wallin

Arctic Bath blev över en natt en världssensation.

Några månader senare slog pandemin till och hotellet överlevde tack vare en rekonstruktion och att man tog in nya investerare.

Gäster från hela världen

När vi checkar in på Arctic Bath har snön fallit hela natten och himlen börjar färgas svagt rosa. Den smått surrealistiska känslan av att ha ramlat ner i the rabbit whole och vaknat upp i ett arktiskt Alice i underlandet, där gigantiska bävrar agerat byggherrar, är högst påtaglig. 

Plockepinn-designen på huvudbyggnaden, som innehåller reception, spa, kallbad, kök och liten intim restaurang, är en hommage till timmerbröt. Brötar kallades stockarna som samlades vid olika hinder i flottleden och var orsaken till att flottare levde farligt vid forsar, brofästen och trånga passager. 

Arctic Bath utomhuspoolen
Foto: Swedish Nomads

Arctic Bath är byggt så att flera av de asymmetriska glashusen består av pålar halvt på vatten och halvt på land. När det är sommar och isen inte ligger på älven får man ta sig till de 12 rummen via flytande gångvägar. Rummen är inredda efter mottot ”less is more” med en tydlig blinkning till samisk tradition i konstruktionen. Husen på land är byggda i etage och överallt är naturen och älven närvarande.

En koppling till naturen som ligger helt rätt i tiden. Turistnäringen spår att 2025 års stora restrend är att värna om moder jord och även att semestra i mörker…

Så har vi också gott om sällskap på hotellet från resenärer från hela världen: Japaner med resväskor stora som tomtens släde och en hel rad journalister från Lonely Planet, Times och The Guardian.

Veckan innan har superinflueraren Jannid Delér (tidigare gift med äventyraren Jon Olsson) bott i vårt rum.

Arctic Bath Sviten på land
Foto: Swedish Nomads och Karin Lundin

På sitt Instagram poserar Jannid endast iförd pälsmössa och baddräkt: ”This place is something else.”  Svårt att inte hålla med när man tittar ut genom rummets panoramafönster och solen går upp över Luleälven. Under norrskenssäsong (september-mars) kan du ligga i sängen och (med lite flyt) blicka rätt in i Aurora Borelis magiska gröna ljus. 

Siktar på guldstjärna

Som sig bör ute i vildmarken så erbjuds aktiviteter efter säsong. Under 11–13 april finns exempelvis chansen att lära sig allt om Wim Hofs kallabad-metoder, som han menar ska ha positiva hälsoeffekter och man ska bli både ”friskare och lyckligare”.

Wim lever som han lär och var tidigare innehavare av Guinness-rekordet i ”simning längst sträcka under is”.

Efter ett iskallt bad växer aptiten.

Arctic Bath kock och tallrik
Foto: Daniel Holmgren och Mats Engfors

Kökschefen och lyckopillret David Staf satsar på en ”guldstjärna” och tar oss med på en arktisk smakupplevelse vi sent ska glömma. Små vackert komponerade sensationer från fjäll, skog och fors. Maten som serveras på den vackra keramiken Mokk och är inget annat än en hyllning till lokala råvaror. När desserten miniexploderar i choklad och hasselnöt tittar vi på de amerikanska gästerna som precis fått in sina första rätt: pilgrimsmusslor på en bädd av morotspuré. Kan man få sitta kvar på en andra sittning? 


Var: I Norrbotten cirka fem mil från Boden och Luleå.

Hur: Tåg till Boden eller flyg till Luleå. Därefter privat transfer, minibuss eller helikopter, som kan bokas via hotellet. 

När: Vintern bjuder på arktiska bad, hundspann, ridning, spaupplevelser, isfiske, björn- och älgsafari, cykling i snö, snöskopromenad, vandring eller så kan du hälsa på i en samisk by.

Pris: Ett rum kostar från dryga 8 000 kr per natt. Då ingår frukost, spa och en femrätters middag i restaurangen. Du kan även besöka Arctic spa som extern gäst  (1 295 kr).


Text: Ann Söderlund Bilder: Arctic Bath

Publicerat 02.01.2025