Ekonomi

”Vi har lyckats vända kriser till vår fördel”

Nordea Småbolagsfond Norden firar 25 år och kan se tillbaka på en fantastisk resa. Sedan starten 1998 har fonden utvecklats med nästan 1 700 procent. En som har varit med hela vägen är förvaltaren Mats Andersson. Vi satte oss ned med honom för ett samtal om framgångsfaktorer, passion och Warren Buffett.

Mats Andersson
Utan passion, ingen affär! Mats Andersson betonar hur viktigt det är med ett starkt engagemang hos ledningen i ett bolag, annars kommer det aldrig gå.

Om du får välja en sak, vad är det absolut viktigaste som du och din förvaltarkollega Björn Henriksson tittar på när ni funderar på att investera i ett bolag?

– Det är lätt. Det är engagemanget från entreprenören och företagsledningen vi vill åt. Vi vill se att de brinner för uppgiften. Det mer än något annat bestämmer hur företaget lyckas. Vi brukar säga att vi investerar i människor.

Kan du ge ett exempel?

– När man har hållit på så här länge finns det så klart massor med exempel på drivna företagsledare. Men en favorithistoria är den om Henrik Ekelund på BTS som arbetar med upplevelsebaserad inlärning. Han tog ett svenskt bolag till USA och lärde amerikaner försäljning. Det måste vara som att lyckas sälja is på Grönland.

Det är inte ovanligt att även fonder går igenom tuffare tider när ekonomin hackar, men ni verkar ha en fantastisk förmåga att undvika de flesta fallgropar. Hur bär ni er åt?

– Vi har alltid lyckats vända kriser till vår fördel. Oavsett om det har varit IT- och börskrascher, pandemi eller krig. Genom att ha god framförhållning har vi sett till att ha disponibla medel när kurserna har brakat och kunnat göra investeringar till lägre värderingar.

Mats Andersson
Från tysta norrlänningar till strategiska tyskar. Fondförvaltaren Mats Andersson är ofta på fältet och möter företagsledare.

Mats Andersson

Utbildning: Civilekonom, Uppsala universitet.

Första ekonomjobbet: Finansavdelningen på ICA AB i Göteborg.

Började på Nordea: 1996.

Gör i dag: Förvaltare av fonden Nordea Småbolagsfond Norden.

Inspireras av: Att det finns så många entreprenörer i Sverige.

Motto: ”Det bästa har inte hänt än…”, för att citera Håkan Hellström.

Har ni gått på någon riktig nit genom åren?

– Det händer såklart. Men en affär som fortfarande gör ont var när vi köpte Nibe 1998 och sedan sålde två år senare. Gerteric Lindquist är en väldigt duktig vd, och som också är stor ägare. Men vi tyckte värderingen sprang i väg för mycket och sedan kom vi aldrig in i den igen. Det ångrar vi.

Någon annan affär som sticker ut?

– Det är svårt att rangordna, men vissa affärer minns man såklart lite extra. Jag kommer ihåg när vi träffade Åke Nordin på Fjällräven 2004 och gick in i Fenix Outdoor. Åke var norrlänning och inte så lätt att prata med, men allt han gjorde var så oerhört genomtänkt. När man satt ned med honom insåg man att han hade koll på varenda liten detalj i bolaget. Han var en väldigt imponerande man och den investeringen har betytt mycket för oss. En annan affär som jag gärna lyfter fram är när vi investerade i Sectra, en av världens ledande leverantörer av IT-system för hantering av medicinska bilder och patientjournaler. Där har vi behållit aktierna och gjort 40 gånger pengarna trots att analytikerna hela tiden tyckt att aktien varit för dyr.

Lever du som du lär och investerar varje månad lite av lönen i din ”egen” fond?

– Absolut, det har jag gjort sedan starten. Jag har även lagt till annat sparande plus mitt PPM-sparande. Men det hänger ihop med hela vår investeringsfilosofi, att ledningen och gärna också styrelsen ska äga aktier i det egna bolaget. Man kan säga att vår analys börjar där. I dag pratar alla om ESG där G:et står för ”governance”. Det var något som vi använde oss av långt innan det blev ett begrepp. Hur styrs bolaget och av vem, det är en nyckelfråga.

Mats Andersson
Mats Andersson lever som han lär och månadssparar i ”egna” fonden Nordea Småbolagsfond Norden.

Hur många investerade bolag finns det i Småbolagsfonden Norden?

– Lite drygt 200. Det låter mycket, men om du tittar på var vi har våra bets någonstans då kommer du ner till runt 70. Småbolag är ju mindre likvida än större bolag, och då måste vi breda ut oss med hänsyn till likviditetsrisken och investera i lite fler bolag i samma sektor.

En vanlig dag på jobbet, hur går arbetet till?

– Vi tror mycket på fältbesök. Vi träffar de flesta av våra investerade bolag någon gång varje år, plus alla nya intressanta bolag som dyker upp på radarn. Här är Nordeas storlek en fördel och vi har även bra stöd av förvaltningsteamet. Dessutom får vi hela tiden tips från analytiker och mäklare.

Det blir med andra ord inte särskilt många jobbfria luncher?

– Ha, ha, nej, det händer sällan. Som tur är kommer många av ”våra” bolag till Stockholm och en hel del möten går ju nu för tiden att ha digitalt. Björn och jag träffar/besöker runt 200 bolag om året.

Mats Andersson
Genom att ha god framförhållning har Mats Andersson kunnat vända kriser till en fördel för Småbolagsfond Norden.

Du som är så intresserad av småbolag, har du själv nån entreprenörserfarenhet från tidigare i karriären?

– Nej, men jag är uppvuxen med en pappa som var skorstensfejare i Alingsås och drev eget innan det mesta kommunaliserades på 1970-talet. Jag såg hur hårt han jobbade och vilket driv han hade. Vi barn fick hjälpa till att svara i telefon dygnet runt.

Förebild i affärer?

– Det finns många som jag har imponerats av, men genom jobbet har jag haft möjlighet att besöka Warren Buffetts bolagsstämma i Omaha i Nebraska två gånger, och det har så klart varit speciellt. Han är ju en gigant.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Då blir det en hel del tennis. Jag försöker spela en till tre gånger i veckan och oftast hemma i Edsbergs tennishall i Sollentuna där jag bor.  Jag gick till semifinal i herrsingel B i klubbmästerskapen tidigare i år och tillsammans med min son vann vi generationsdubbeln. Det är en fantastisk sport, och lite extra roligt att Nordea är engagerade i tennisen i och med Nordea Open i Båstad. Där passade vi för övrigt på att arrangera en speeddating mellan företag och investerare i somras. Det var ett väldigt roligt format. Varje date varade i tolv minuter och avbröts av en visselpipsignal. Vi hittade faktiskt några intressanta bolag där.


Text: Mårten Niléhn Foto: Peter Cederling

Publicerat 25.09.2023